İşitme kayıplarında işitme cihazı seçimi

İşitme kayıplarında işitme cihazı seçimi

İşitme kayıplarında cihaz kullanımı

Kulağınızda İlaç veya cerrahi müdahale ile düzelmeyen bir işitme kaybı için,  hekim tarafından işitme cihazı önerilmişse cihaz kullanmakta vakit kaybetmemek gerekir. İşitme kayıpları genelde yavaş yavaş da olsa ilerleme gösterir. Yani kişi o anda başlamasa bile mutlaka ileride cihaz kullanmak zorunda kalacaktır. İlk tavsiye edildiği zamanda cihaz kullanılmazsa  işitme hücreleri ve sinirlerde harabiyet giderek artar. Bu durum hem işitmeyi hem de anlamayı daha da kötü yapar. İşitme cihazı işitmeyi sağlar, işitmenin iyileşmesini sağlamaz fakat ilerlemesini önler. Prensip olarak aynı gözlük kullanımı gibidir. Bu sebep ile işitme kayıplarında erken hareket etmek önemlidir. İşitme kaybında gecikme ülkemizde çok sık yaşanan bir durumdur

İşitme kaybı tedavi edilmezse nelere yol açar?

İşitme kaybı eğer tedavi edilmez ise işitme duyusunun kaybı ile kişinin dış ortamla bağın ve iletişimin kopmasına yol açar. Kişi işitme kaybının başlangıç evresinde, kaybın çok fazla olmaması nedeniyle durumu önemsemez. Bu ilk dönemler kişiyi rahatsız etmese de zamanla konuşma seslerini de duymamaya ve anlamamaya başlar. İletişim problemleri yaşamaya başlar ve kendine olan özgüveni sarsılır. Bu kişiler sırf bu nedenle içine kapanıktır ve asabidirler. Zamanla çevrelerinden koparlar. Hayattan zevk almazlar ve hatta psikolojik sorunlar yaşayabilirler.

İşitme kaybında hangi cihazlar kullanılır?

İşitme kayıplarında klasik kulak arkası işitme cihazları ve daha minik kulak kanal içi işitme cihazları en sık kullanılan modellerdir. İşitme cihazı tercih edilirken estetik kaygısıyla hareket edilmemelidir. İşitmenize sağlayacağı faydalar ön planda tutulmalıdır. Kulak arkası cihazlar daha güçlüdür, kullanımı daha rahattır ve kolay bozulmazlar. Kanal içi cihazlar küçüktür, temizliği ve bakımı açısından çok yaşlı insanlar için kullanımı zor olabilir. Son yıllarda özellikle open fit adı verilen cihazlar hem kullanım kolaylıkları ve güçlü olmaları hem de estetik olmaları sebebiyle çok tercih edilmektedir.

İşitme cihazı modeli seçimi KBB uzmanı ve tecrübeli işitme uzmanı (odyometris veya odyolog) ile beraber yapılmalıdır. Yaşınız, sosyal yaşantınız, kulak kanal yapınız ve işitme kaybı derecenize göre seçim yapılmalıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
İşitme kayıplarında cihaz kullanımı
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube