İntravitreal enjeksiyon (göz içi ilaç enjeksiyon)

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
11 Aralık 2014993 görüntülenme
Randevu Al
İntravitreal enjeksiyon (göz içi ilaç enjeksiyon)

İntravitreal ilaç enjeksiyonu kimi göz hastalıklarında (smd, makula ödemi,diabetik retinopati, endoftalmi, retina ven dal tıkanıklıklarında) ilacın direkt retinaya ulaşması amacıyla yapılır. Göz içi ilaç enjeksiyonu yaklaşık 30yıldır oftalmoloji de uygulanmaktadır.

Bu yöntemde vitreusa verilen ilaç direkt retina ile temasa geçer ve vücuttaki diğer organ ve dokuya bir etki etmez. Bu şekilde çeşitli ilaçlar göz içine enjekte edilir.
Toplumdaki yaşlı nüfusta görülen sarı nokta hastalığının tedavisinde kullanılan  ANTI-VEGF (Ranibizumab, bevazizumab) ilaçlar  göz içine enjekte edilerek hastalığın ilerlemesi  önlenmeye çalışılır.

ANTİ-VEGF’ler ( Ranimizumab ve bevazizumab) göze 4-6 haftalık aralar ile  en az 3 kez uygulanır.

İşlem birkaç saniye sürer, ağrı yapmaz.

Uygulamadan önce hastaya lokal anestezik damla ve %10’luk paviodon  damla  damlatılır, kirpik kapaklar temizlenir ve ilaç uygulanır.

Hastaya antibiotikli damla verilir.

Bazen enjeksiyon yapılan yerde kırmızılık olabilir bu birkaç gün içinde geçer. İntravitreal enjeksiyonlardan sonra %01 endoftalmi (göz içi enfeksiyon,) göz tansiyonu  geçici olarak yükselmesi, katarakt ve retina dekolmanı riskleri vardır.
 

Etiketler

Göz hastalıkları ve tedavisiİntravitreal ilaç enjeksiyonu nedirİntravitreal ilaç enjeksiyonu neden yapılırGöz enjeksiyonu nasıl yapılırGöz hastalıklarında enjeksiyonİntravitreal ilaç enjeksiyonu hangi göz hastalıklarında

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Dr. Halil Bahçecioğlu, 1957 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Almanya'da, lise eğitimini ise 1976 yılında İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimine 1976 yılında Viyana Üniversitesi'nde başlayan Dr. Bahçecioğlu, aynı yıl Graz Karl -Franzes Üniversitesi Almanca Çevirmenlik ve Graz Karl-Franzes Üniversitesi Felsefe bölümlerine de başlamıştır. Dr. Bahçecioğlu, 1979 yılında Almanca -Türkçe Yeminli Mütercim Tercüman unvanını aldı, 1980 yılında Felsefe bölümünü tamamlamış ve 1981 yılında Graz Karl-Franzes Üniversitesi felsefe bölümü yüksek lisansını gerçekleştirdi, 1983 yılında ise tıp doktoru unvanını aldı. 1983 yılında yine Viyana Üniversitesi'nde göz hastalıkları alanında ihtisasına başlamıştır ve aynı yıl askerlik hizmetini de yerine getirmiştir. 1984 yılında zorlu Yabancı Dil ve Yeterlilik sınavlarından geçerek göz hastalıkları ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda sürdürmüştür.
1986 yılında Üniversite tarafından görevlendirilerek Viyana Üniversitesi 2.ci Göz Kliniğinde Oküloplasti üzerine eğitim almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır