İntihar birçok faktörün neden olduğu bir sonuçtur.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre biyolojik,genetik,psikolojik,sosyolojik ve çevresel etmenlerin karmaşık etkileşiminden kaynaklanan çok boyutlu bir rahatsızlıktır.
İntihar, kendisi bir hastalık olmamakla birlikte; intiharın ruhsal rahatsızlıkların eşlik ettiği bir durum olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre intihar girişiminde bulunanların %80-100 oranında ruhsal bir hastalığı olduğu görülmüştür.
Bunların içinde alkolizm,duygu durum bozuklukları(depresyon,bipolar effektif bozukluk vb),kişilik bozuklukları,madde bağımlılığı gibi psikiyatrik hastalıklar ilk sıralarda yer almaktadır.
Aslında kişiyi intihara sürükleyen bu nedenler tedavi edilebilir ve önlenebilir nedenlerdir.
Çağımızın Hastalığı Depresyon
Bunların içerisinde özellikle depresyon kişiyi intihara sürükleyen en önemli faktörlerdendir. Depresyon başlı başına bir hastalık olduğu gibi,diğer psikiyatrik hastalıklara da eşlik edebilir.
Depresyonda mısınız?
Sürekli yorgunluk hissi
Konsantrasyon güçlüğü
Huzursuzluk
Uyku bozuklukları
Vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilen ağrı
Bu bulgular depresyonun yaygın bulgularıdır. Bu bulgular daha ciddi faktörleri tetikleyerek kişi intihara kadar sürüklenebilir. Bu ciddi faktörler ise;
Devamlı uykusuzluk
Kendini inkar etme,suçlama
Hafıza kaybı
Ajitasyon(Telaş,Huzursuzluk)
Panik ataklar(uykudan çarpıntı ile uyanma,nefes alamama hissi,kapalı alanda aşırı panik yaşama vb)
Bir hasta depresyonda ise şu faktörler intihar riskini arttırabilir
25 yaşın altında olan erkekler
Hastalığın ilk aşamaları
Alkol bağımlılığı
Depresyon gerek ilaçlarla, gerek terapi yöntemleri, gerekse hayatınızda yapabileceğiniz birkaç değişiklikle (örneğin spor yapmak, yeni arkadaş ortamları edinmek gibi) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.
Hayatının çeşitli döneminde hemen her insan depresyona girmiştir. Önemli olan bu durumdan kurtulmayı bilmek ve ilerlemesine engel olabilmektir.
Kaynaklar: 1)Angst J, Angst F, Stossen HM: Suicide risk in patients with major depressive disorders. Journal of clinical psychiatry 1999,60, Suppl. 2 : 57-62