İnterstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu)

İnterstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu)

İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu) 

Ağrılı mesane sendromu olarak bilinen İnterstisyel Sistit, mesanenin ağrılı ve rahatsızlık verici bir hastalığıdır.  Hem kadınlarda hemde erkeklerde görülür. Ancak hastaların % 90'ı kadınlardır.

Başlangıçta mesanenin bakteriyel bir enfeksiyonu olan akut veya kronik sistite benzer. Fakat antibiyotikler etki etmeyince interstisyel sistit düşünülür. Tanısı zor ve uzun süren bir hastalıktır. Kadınlar sistit, erkekler ise prostatit tanısıyla yıllarca  tedavi alırlar.

Şikayetler aniden, bilinen bir neden olmaksızın veya bazen bir rahim ameliyatı veya başka bir jinekolojik ameliyattan sonra veya bir doğum sonrası gelişen mesanenin ciddi bir bakteriyel enfeksiyonu sonrası ortaya çıkabilir.

İnterstisyel Sistit belirtileri:

Ağrı:  Mesane doldukça ağrı artar; işeme genellikle ağrıyı azaltır ve rahatlatır. Ağrı genellikle kasıklarda olur, bazen sırta ve uyluklara yayılabilir. Kadınlarda, ağrı vaginal; erkeklerde ise peniste, testislerde ve apış arasında olabilir. Her iki cinsiyette de uretra (idrar kanalında) ağrı olabilir. Ağrı mesanede yanma hissi gibi veya spazm şeklinde veya vaginal ağrı şeklinde olabilir. Mesanede bir basınç şeklinde hissedilebilir. Ağrı sürekli ya da aralıklı hissedilebilir.

Acil işeme isteği ve sık idrara çıkma: Hastalar sürekli, geçmeyen, işediğinde geçici bir süre rahatladıktan sonra tekrar başlayan yoğun bir şekilde işeme isteği duyarlar.  Geceleride birkaç kez idrara kalkarlar. Sürekli ve acil işeme isteği kişinin çalışma, sosyal  ve cinsel hayatını zehir eder. Hasta sürekli nerede tuvalet var, sıkışırsam ne yaparım gibi sorunlarla uğraşır.

İnterstisyel Sistit Tanısı: 

İnterstisyel sistit tanısı, hastanın verdiği bilgiler, tetkikler, sistoskopik görüntüleme, distansiyon sonrası mukozada oluşan peteşiler (küçük kanamalar ) ve alınan biyopsiler sonucu patolojik olarak konulur. 

İnterstisyel Sistit Tedavisi: 

İnterstisyel sistit nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir.Alerjik, immünolojik, nörovaskuler, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, çevresel faktörler gibi birçok nedenl bu hastalığa sebep olabilir. Sebebi belli olmnadığı gibi kesin tedavisi de yoktur. Ancak şikayetleri azaltmak mümkündür.

Tedavi yöntemleri ağızdan alınan ilaçlar veya mesane içi verilen ilaçlar, mesanenin sistoskop ile görülerek sıvı ile aşırı şişirilmesi ( distansiyon ), sinisel elektrik uyarıları ( nörostimülasyon ), laser tedavileri veya botoks tedaviler uygulanabilir.

Op. Dr. Erdal KALCI

Üroloji Uzmanı

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erdal Kalcı

1962 yılında Trabzon'da doğdu. İlk, orta ve liseyi Trabzon'da bitirdikten sonra 1980 yılında GATA Tıp Fakültesine başladı. 1986 yılında mezun oldu. Daha sonra GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniğinde Üroloji İhtisasını tamamladı. Mikrocerrahi, Laparoskopik cerrahi, Endoskopik cerrahi, Temel ve İleri Acil Yardım, Üroonkoloji, Yardımcı Üreme Teknikleri, Aile Hekimliği, İşyeri Hekimliği, Hastane ve Sağlık Hizmetleri yöneticiliği, Havacılık ve Uzay Hekimliği, İlkyardımcı Eğitmeni, kurslarını başarı ile tamamladı. Ayrıca Üroloji alanında düzenlenmiş bir çok Ulusal ve Uluslararası kongre Seminer ve Konferanslarda yönetici, panelist, konuşmacı veya katılımcı olarak bulundu.  Op. Dr. Erdal Kalcı Türk Üroloji Derneği (TÜD), Androloji Derneği , Ürolojik Cerrahi Derneği, Avrupa Üroloji Derneği (EAU) üyesi olup, Ürolojik Yeterlilik S ...

Etiketler
İnterstisyel sistit tedavisi
Op. Dr. Erdal Kalcı
Op. Dr. Erdal Kalcı
Balıkesir - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube