İnmemiş testis, teşhis ve tedavi süreçleri

İnmemiş testis, teşhis ve tedavi süreçleri

İnmemiş testis Yenidoğan üroloji anomalilerin en sık görülen hastalığıdır. Bir ya da her iki testisin normalde olması gereken torba yerine daha yukarıdahatta karın içerisinde kalma durumudur Yenidoğanlarda % 3 oranında görülür.

Bu tesislerin bir kısmı 1 yaşında torbaya iner .1 yaşında her 100 erkek bebeğin birinde İnmemiş Testis vardır .İnmemiş testis tedavi edilmediğinde kısırlık ,Çocuk ve Aile de psikososyal gelişim problemleri ve testis kanseri gelişme riski vardır

İnmemiş testisin teşhisi nasıl konur ?

Teşhiste dikkatli bir muayene yeterlidir. Muayene de penise bakılır sünnetli olup olmadığı kayıt edilir. Torbanın normal gelişip gelişmediği kontrol edilir. Testisler ele alınmaya çalışılır. Çocuğun yaşı ile orantılı boyutlarının olup olmadığına bakılır. İnmemiş testis varlığında testisin yeri konusunda fikir edinilir. Eğer testis ele gelmemişse çocuğun yaşı da göz önüne alınarak ameliyat planlanır.

Muayeneden başka tetkik yöntemi var mı ve gerekli mi ?

Sadece muayene yeterlidir.Testis ele gelmemişse veya kasıkta ele gelmişse her durumda ameliyat yapılacağı için başka bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç yoktur. Kasıktan yapılan küçük bir kesi ile testis bulunup indirilecektir ya da karında ise laparoskopik yöntemle bulunup tek veya iki seanslı ameliyatla torbaya indirilecektir.

Ameliyat yaşının önemi nedir ?

Yapılan istatistiksel çalışmalar göstermiş ki 1 yaş ve altında ameliyat edilen çocukların normal çocuklarla aynı oranda baba olma şansına sahiptirler .5 yaşında çift taraflı İnmemiş testisi olan çocuklarda indirilse bile %50 oranında kısırlık vardır .10 yaşın üzerinde kısırlık oran % 100 e çıkar.

Testislerin indirilmiş olması kanser gelişimini önler mi ?

Bu testislerde doğumsal bir takım kusurların olduğu varsayılır ve kanser gelişimi yönünden belirli aralıklarla özellikle aile tarafından kontrol edilmesi önerilir.

 Ameliyatlar nasıl oluyor süreç nasıl işliyor ? İnmemiş Testis teşhisi konduktan sonra biz eğer testis kasıkta ve kesin inmeyecek kanaati olmuşsa 6 aydan itibaren ameliyat öneriyoruz. Diğerlerinde 1. yılı bekliyoruz halen inmemiş ise ameliyatı yapıyoruz. Ameliyatlar yarım saat sürüyor aynı seansta varsa sünnetini yapıyoruz .Aynı günün akşamı da eve taburcu ediyoruz.

Bu makale 2 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür. 2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır. Ulusal ve uluslararası çeşitli dergilerde yayınlanmış 22 yurtdışı yayın, 72 yurtdışı bildiri, 82 yurtiçi bildiri ve 58 yurtiçi yayını mevcut olan Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, 1994 yılında Almanya’da Ulm Üniversitesinde Radikal Sistektomi ...

Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube