İnmemiş testis nedir ? ameliyatın amaçları nelerdir ?

İnmemiş testis nedir ? ameliyatın amaçları nelerdir ?

Anne karnındaki bebekte testisler, karın içinde gelişmeye başlar. Testisler doğuma yakın zamanda (Gebeliğin yaklaşık 7. ayında) karından aşağı doğru inerek kasık kanalından geçerek torbalara (skrotuma) iner. Testislerin normalde bulunması gereken torbalar içine yerleşmemesi durumuna ‘inmemiş testis’ denir. Yani bir erkek çocuk doğduğunda testisler torbada değilse bu duruma inmemiş testis adı verilir. Bazen bu torbaya iniş doğumdan sonraki ilk 1 yıl devam edebilir. 

Genellikle tek tarafta, bazen de çift tarafta birden olur. İnmemiş testiste önemli özellik, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır. Testis kasık kanalı içinde, bazen kanalın dışında bir yerde veya karın içerisinde kalmış olabilir.

İnmemiş testis yaklaşık olarak yenidoğan her 100 çocuktan 3’ünde görülür. İnmemiş testis erken doğan bebeklerde normal zamanında doğan bebeklere oranla 3 kat daha sık görülür.

1 yaşına kadar inmemiş testislerin bir kısmı torbalara iner. Ancak bundan sonra artık inmez. Bu yüzden 1 yaşından sonra tüm inmemiş testisli olgular ameliyat edilmeli ve testisler olması gereken yere indirilmelidir. İnmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. İnmemiş testiste erken tanı tedavi başarısını arttırır. Aksi durumda kısırlığa neden olabilecek harabiyet veya kanserleşmeye gidebilir. Eğer tanı 2 yaşından sonra konulduysa bir an önce tedavi yapılmalıdır. İnmemiş testisin olduğu tarafta fıtık da varsa o zaman hiç beklenmeden gerekirse 1 aylık bebekte de cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Çocuk cerrahisi uzmanlarınca yapılan ameliyatlardan sonra başarı oranı çok yüksektir.

İnmemiş testis ameliyatının amaçları:

1-Kısırlığın önlenmesi

2- Kanser gelişebilir 

3-Beraberinde kasık fıtığı varsa aynı anda fıtığın da cerrahi tedavisi yapılır.

4-Testisin kendi etrafında dönerek burkulmasının (torsiyonunun) önlenmesi 

5- Estetik görünüm 

6-Torbalarda olmayan testis dışardan gelen travmalara daha açıktır.

Bu makale 1 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melih Yıldız

Op. Dr. Melih YILDIZ, 1977 yılında Bingöl / Karlıova'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2013 yılları arasında İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Cerrahisi uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Melih YILDIZ, burada çok sayıda Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Cerrahisi operasyonu yapmış daha sonra İzmir Karşıyaka Devlet Hastanesi ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde hasta kabulü yapmıştır. Op. Dr. Melih YILDIZ, mesleki çalışmalarına İzmir Çocuk Cerrahisi ve Sünnet Kliniği'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
İnmemiş testis ameliyatı
Op. Dr. Melih Yıldız
Op. Dr. Melih Yıldız
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube