İnfertilite nedir? sebebleri ?

İnfertilite nedir? sebebleri ?

1 yıl boyunca, düzenli olarak haftada 3 kez korunmasız ilişki olmasına rağmen çocuk sahibi olamama durumu, halk arasında kısırlık, tıp camiasında ise infertilite olarak adlandırılır. Gebelik istemi olan çiftlerin yaklaşık % 57 sinde 3 ay sonra gebelik oluşur. 6 ay sonra bu gebelik oranı % 72' ye ,1 yıl sonrasında ise gebelik oranı %85'e ulaşır. Evli çiftlerin %10-15 'inde ise bu sürenin sonunda gebelik oluşmaz ve infertilite teşhisi konur.  Türkiye’de sosyal baskı nedeniyle çiftler bu durumu pek paylaşmazlar. Genelde 2. ve 3.yılın sonunda çevrelerinden gizleyerek araştırmalara başlarlar.

KISIRLIĞIN SEBEPLERİ :

1.Erkek faktörü,
 

2.Kadın faktörü,
 

3.Kadın + erkek faktörü
 

4.Sebebi bilinmeyen infertilite olmak üzere kabaca 4 grupta toplanır.
 

Kısırlığın en yaygın sebebi erkeklerdir. Genelde bu gerçek çiftler tarafından bilinmez ya da kabul görmez. Bu oran (erkek faktörü) pek çok araştırmada % 40 olarak ifade edilir. Bu sebepten İNFERTİL ÇİFTLER MUTLAKA BİRLİKTE BAŞVURMALI VE BİRLİKTE ARAŞTIRILMALIDIR.

Yaş ilerledikçe çiftlerin gebelik şansları azalır. Yaşın ilerlemesiyle tüp bebek başarısında da azalmalar görülür.

ÇİFTLER NEKADAR SÜREDE GEBELİK OLUŞMAZSA DOKTORA BAŞVURMALIDIR?

35 yaşın altındaki anne adayları , 12 aylık süreçte korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmamış ise, 35 yaşın üstündeki anne adayları ise 6 aylık sürecin sonunda gebelik oluşmamış ise hemen bir doktora başvurmalıdırlar.

HANGİ DURUMLARDA 1 YIL BEKLEMEDEN DOKTORA BAŞVURULUR?

Kadın yaşı 35'in üstünde ise,
Düzensiz adet görüyorsa,
Endometriozis ve pelvik enfeksiyon varlığı hekim tarafından tespit edilmiş ise,
Geçirilmiş abdominal cerrahisi mevcut olan hastalar (çikolata kisti operasyonu , miyom operasyonu ve rahim ağzı operasyonu ) grubunda 1 yıl beklenmez.

İNFERTİLİTEDE YAŞIN ETKİSİ NEDİR?

Kadının yaşı ilerledikçe gebe kalma oranında bir düşüş izlenir. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre:

30-35 Yaş grubunda olan her 7 kadından biri,
35-39 yaş grubunda her 5 kadından biri,
40 ve ileri yaşlarda bulunan her 4 kadından biri,

1 yıllık dönem sonucunda gebe kalamama problemleri ile karşılaşırlar. Erkeğin yaşı ise bu rakamları çok etkilemez. Bu oranlar her kadın için geçerli değildir.

İNFERTİLİTE VE SİGARA

Sigara içen kadınlarda infertilite görülme oranı sigara içmeyenlere oranla 10 kat daha fazladır. Kadınların % 13'ünde infertilite’ ye sigaranın neden olduğu belirtilmektedir.  Yapılan bir araştırmada sigara içen bayanlarda gebe kalma süresinin içmeyen bayanlarla kıyaslandığında 3-12 ay daha geç bir sürede oluştuğu tespit edilmektedir.

KADINLARDAKİ İNFERTİLİTE NEDENLERİ:

Ovülasyon (yumurtlama bozuklukları % 40)
Tüplerdeki ve karındaki yapışıklıklar(% 40)
Endometriozis (%5 -15)
Nedeni açıklanmayan grup(% 30)
Sistemik hastalıklar(% 15)Endokrin nedenler (% 9) olarak tespit edilir.

ERKEKTEKİ İNFERTİLİTE NEDENLERİ:

Karından veya kasıktan yapılmış cerrahi
Cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü varsa 

TEDAVİ: İNFERTİLİTEYE neden olan faktörler belirlendikten sonra kişiye göre farklılıklar gösterir. Saptanan bu nedenlere göre normal veya cerrahi tedavi gerekebilir. İnsiminasyon (aşılama)veya tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri uygulanabilir.
İnfertil çiftlerin yaklaşık % 40'ında erkek faktörü söz konusu olduğu için çiftlerin araştırılmasına SPERM ANALİZİ ve SPERMİYOGRAM yaptırılarak başlanır.

-Spermiogram 1 mlt hücrede bulunan:
-Sperm sayısının 20 milyonun üzerinde
-Sperm hareketliliğinin % 50 den fazla 
-Canlılık oranının ise minimum % 4 , ideal % 14 oranında olması normal olarak kabul edilir.

Bu testler sonucunda tespit edilen verilere göre yardımcı üreme teknikleri uygulanır. Ya da ürolojik problemler tespit edilmişse üroloji uzmanına konsülte edilir.

İNFERTİLİTE ÇİFTİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Erkek :3-5 günlük cinsel perhiz sonrası spermiogram ve sperm analizi,

Adetin 2-3 günleri arasında aç karnına yapılan hormon tahlilleri,

Spermle yumurtanın karşılaştığı yollarının açık olduğunu göstermesi adına çekilen HSG (RAHİM FİLMİ) ile hem kanalların açık olup olmadığı, hem de uterus (rahim) boşluğunun gebeliği engelleyecek bir problem içerip içermediğini anlaşılmış olur.

Adetin 3.günü yapılan jinekolojik ultrason ile yumurta rezervlerinin tespiti,

Yapılan bu dört aşamalı testlerin sonucunda gebelikte sebep tespit edilir. Herhangi bir neden tespit edilemeyen gruplara da AÇIKLANAMAYAN İNFERTİLİTE teşhisi konulur.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehtap Çiçek

Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 1972 yılında İstanbul'da doğmuştur. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1997 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Aanabilim Dalı'nda 2,5 yıl eğitim altıktan sonra, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ise Dr. Sadikonuk Egitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2007-2012 yılları arasında İstanbul Bahçelievler Özel Yaşam Hastanesi'nde 5 yıl boyunca çalışmış olan Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 2013 yılında ise 8 ay süreyle Memorial Hizmet Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2013 yılı Aralık ayı itibariyle Haznedar Medicana'da göreve başlamıştır. Mesl ...

Etiketler
İnfertilite nedenleri
Op. Dr. Mehtap Çiçek
Op. Dr. Mehtap Çiçek
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube