İnfertilite (kısırlık),

Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin
Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin
8 Mart 2010293 görüntülenme
Randevu Al
İnfertilite (kısırlık),

İnfertilite ya da yaygın deyişle kısırlık daha önce hiç gebelik oluşmaması ya da önce gebelik oluşmasına rağmen sonradan bir başka gebeliğin oluşmaması durumudur.

Tüm kadınların yaklaşık %25’i yaşamlarının herhangi bir döneminde infertilite ile karşılaşacaklardır.

Kadınların doğurganlık açısından en verimli oldukları yaş 25 yaş civarıdır ve özellikle 35 yaşından itibaren bu doğurganlıkta belirgin bir azalma gözlenir. Bir çiftin 3 aylık bir dönemde gebeliğe ulaşma şansı ortalama olarak %50, 6 aylık sürede bu oran %70, 1 yıl sonunda %85 2 yıl sonunda ise %93’dür. Yani ozellikle genç çiftlerin cocuk sahibi olmak icin cok aceleci olmamalari gerekir.

Çocuk sahibi olmak isteyen ciftler icin en onemli faktor zaman faktorudur bu durum ozellikle 35 ustundeki kadinlarda cok onemli bir faktordur. Kaybedilen her ayin ozellikle yumurta sayi ve kalitesi acisindan buyuk onemi vardir ve her gecen ayda gebe kalma sansida azalmaya baslar.

• Çocuk sahibi olmak isteyen ciftlerin degerlendirilmesine olabildigince erken baslanmalidir. Öncelikle kolay bir tetkik olan erkeğin değerlendirilmesi amacıyla sperm tahlili spermiogram yapılır. Yaklaşık 2-5 günlük bir cinsel perhizden sonra erkek mastürbasyon ile sperm örneği verir ve laboratuarda değerlendirilmesi yapılır. Spermlerin sayısı, hareketliliği, canlılık oranı ve şekilleri incelenir. İltihap hücreleri olup olmadığı, tıbbi tedavi ile yapılabilecek bir şey olup olmadığı araştırılır.

Normal kabul edilebilecek bir sperm tahlilinde mililitrede 20 milyon sperm olması, bunların en az yarısının hareketli yani canlı olması veya ileri doğru hareket eden sperm oranının tüm spermlerin en az % 25'i olması ve normal şekilli spermlerin de boyanarak detaylı değerlendirme de Kruger Kriterlerine gore en az % 14 ve üzerinde olması gereklidir.

Normal cikmayan tek bir spermiyogram ile erkeğe kısırlık tanısı koymak uygun değildir.

Erkeklerin sperm sonuçları dalgalanmalar gösterdiğinden dolayı anormallik durumunda tetkikin 4-6 hafta ara ile en az 2 kez tekrarlanması gerekir.

• Erkeğin değerlendirilmesinin ardından kadının değerlendirilmesi gerekmektedir. Başlangicta yapilan ultrasonografi ile rahim ve yumurtaliklar degerlendirilir. Adetin 2. Veya 3. Gunu yapilan hormon tetkikleri ile yumurtalik veya diger endokrin organlarda cocuk olusumunu engelleyen hormonal bir bozuklugun olup olmadigi arastirilir. Tuplerin degerlendirilmesi acisindan HSG yani histerosalpingografi denilen ilaçli filmin mutlaka çekilmesi gerekmektedir.

Etiketler

SpermiyogramKadınSpermErkek

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin

Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır