İnek sütü faydalı mı, zararlı mı?

İnek Sütü Faydalı Mı, Zararlı Mı?

İnek sütü faydalı mı, zararlı mı?

Çevrenizde her gece yatmadan önce rahatlamak için süt içen ileri yaşlılar, sabah kahvaltıda belki de zorla süt içen ergenlik çağındaki çocuklar, sütün kemik sağlığı için çok faydalı olduğunu savunan “uzmanlar” var mı?Peki, süte yüklediğimiz tüm bu faydaların bilimsel bir alt yapısı olmadığını söylesek? Bir başka deyişle, sütün bilimsel olarak sağlığa faydalı olduğunun kanıtlanmadığını?İnek sütü faydalı mı zararlı mı?

Günümüzde inek sütü olarak satın aldığımız gıdanın içerisinde onlarca farklı üreme hormonu, alerjik proteinler, antibiyotikler, büyüme hormonları bulunuyor. Yemyeşil çayırlarda serbestçe gezerek ve otlayarak büyüdüğünü düşündüğümüz inekler, gerçekte sıkışık ve kapalı fabrikalarda, kimyasal olarak oynanmış yemleri yiyerek yaşıyor. Ürettikleri sütde modern zamanlardaki yaşamlarını yansıtır şekilde kimyasallar, hormonlar ve stresle dolu oluyor.

Kalsiyum deposu, kemik sağlığı destekçisi, hatta kilo kontrolüne yardımcı olması gibi inek sütünün sağladığını düşündüğümüz tüm faydalar aslında bilimsel olarak kanıtlanmamış basit birer savdan oluşuyor. Aksine, yürütülen bilimsel araştırmalar süt ve süt ürünleri tüketimi düşük olan toplumların daha az kemik kırığı ve erimesi yaşadığını gösteriyor.

Hatta inek sütünün kemik sağlığını arttırmadığını söyleyen çoğu uzman sütü içerdiği büyüme hormonu miktarı yüzünden kanser gelişimi ile de ilişkilendiriyor. Doğası gereği bir “büyüme” içeceği olan süt, yetişkin insanların bedeninde teorik olarak kanserli hücrelerin daha büyük bir hızda çoğalmasına neden olabiliyor.Bunun yanı sıra inek sütü böbrek hastalıkları, diyabet, kalp rahatsızlıkları ile de ilişkilendiriliyor.Birçoğumuz endüstriyel hayvancılıkla ilgili gerçekleri bilsek de inek sütünün sağlıksız olabileceğini hiç düşünmüyoruz çünkü nereye baksak sütün sağlıklı olduğuna dair reklamlar, kamu spotları, “uzman” konuşmaları görüyoruz. bunun sebebi özellikle ABD’de inanılmaz güçlü ve etkili olan, değeri her sene 47 milyar dolar ölçülen süt ürünleri lobisinden kaynaklanıyor.ABD’de yürütülen kampanyanın etkisi haliyle tüm dünyaya yansıyor.Araştırmak ve gerçek bilgiyi öğrenmek elimizdeki internet sayesinde kolay peki şimdi

Kalsiyum kaynağı olarak neler tüketebiliriz?

Bu makale 13 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. İrem Polat

İrem Polat Doğu Akdeniz Üniversitesi Salık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü 2022 yılında ‘Süt ve Süt Ürünlerinin Sağlık Üzerine Önemi ve Hastalıklara İlişkisi’ konulu tezini başarılı
şekilde tamamlayarak Diyetisyen/Beslenme Uzmanı ünvanını aldı. Tüp Mide (sleevegastrektomi) ve mide balonu alanında özel bir klinikte ve çeşitli kurumlarda diyetsyenlik yaptıktan sonra kendi kliniğini kısa süreli açma fırsatı bulmuştur ancak deprem kaynaklı kapatmak zorunda kalmıştır. Bursa ‘da ikamet etmektdir. Hali hazırda Özel Doç. Dr. Selçuk Kanat Kardiyoloji Kliniğinde, klinik diyetisyenliği yapmakta ve sektörde ilerlemeye devam etmektedir.

Dyt. İrem Polat
Dyt. İrem Polat
Hatay - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube