Improvement of monosymptomatic enuresis after adenotonsillectomy in children with obstructive sleep apnea syndrome(scı-scı expandıe)

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir
Obstrüktif Uyku Apne Sendromu ve Monosemptomatik Enürezis İlişkisi
Bu bilimsel çalışma, obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) tanısı konulan çocuklarda monosemptomatik enürezis (ME) prevalansını ve adenotonsillektomi operasyonu sonrası bu durumdaki iyileşme oranlarını incelemektedir. Araştırma, çocukluk çağı uyku bozukluklarının ve solunum yolu problemlerinin, gece altını ıslatma üzerindeki etkilerini verilerle ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, adenotonsiller hipertrofiye bağlı OSAS ile enürezis arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermektedir.
Araştırma Yöntemi ve Hasta Profili
Çalışma kapsamında, Ocak 2005 ile Ocak 2009 tarihleri arasında adenotonsiller hipertrofiye ikincil OSAS nedeniyle adenotonsillektomi uygulanan 541 hastanın dosyası geriye dönük olarak incelenmiştir. Araştırma kriterlerine uygun olan 5 ile 18 yaş aralığındaki 398 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Kayıtların incelenmesinin ardından ailelerle telefon yoluyla iletişime geçilerek, operasyon öncesi enürezis belirtileri gösteren çocukların ameliyat sonrası durumları detaylandırılmıştır.
Eksik veriler nedeniyle 98 hastanın dışlandığı çalışmada, nihai değerlendirme 300 hasta üzerinden yapılmıştır. Bu süreçte, hastaların cerrahi müdahale sonrası şikayetlerinde meydana gelen değişimler titizlikle kayıt altına alınmıştır.
Çalışma Bulguları ve İstatistiksel Veriler
Adenotonsillektomi öncesinde, 300 kişilik çalışma grubunda monosemptomatik enürezis (ME) görülme sıklığı %30,7 (92 hasta) olarak belirlenmiştir. Bu hastaların cinsiyet dağılımı incelendiğinde, 64'ünün erkek (%69,6), 28'inin ise kız (%30,4) olduğu saptanmıştır (P = 0,001). Yapılan analizler, OSAS tanısı alan çocukların, ME geliştirme riskinin 2,38 kat daha fazla olduğunu (odds ratio 2.38) kanıtlamaktadır.
Adenotonsillektomi sonrası takip edilen 46 hastanın iyileşme durumları aşağıdaki tabloda sunulmuştur:
| İyileşme Durumu | Hasta Sayısı | Yüzde (%) |
|---|---|---|
| Tam İyileşme (Tam Çözünürlük) | 26 | %56,5 |
| Kısmi İyileşme | 8 | %17,4 |
| Değişim Gözlenmedi | 12 | %26,1 |
Klinik Sonuçlar ve Öneriler
Araştırma sonuçları, OSAS semptomları gösteren çocuklarda monosemptomatik enürezis oranının oldukça yüksek olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Adenotonsillektomi operasyonu ile uyku apnesi semptomlarının giderilmesi, hastaların üçte ikisinden fazlasında enürezis şikayetinin tamamen veya kısmen düzelmesini sağlamıştır.
Klinik uygulamalarda, enürezis ile başvuran çocukların ayırıcı tanısında obstrüktif uyku apne sendromu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Benzer şekilde, OSAS semptomları ile başvuran çocuklarda da enürezis varlığı sorgulanmalıdır. Bu iki durum arasındaki korelasyon, tedavi planlamasında multidisipliner bir yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.
Referans Bilgileri: GÖKÇE, A. ve ark. (2012). "Improvement of monosymptomatic enuresis after adenotonsillectomy in children with obstructive sleep apnea syndrome," Turkish Journal of Medical Sciences: Vol. 42: No. 5, Article 2. DOI: 10.3906/sag-1004-809


