İlişkinizde bağlı mı, bağımlı mısınız?

İlişikide bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık duymak demektir. Bağımlık ise, başka bir kişiye bağımlı olmak, muhtaç olmak, özgür ve özerk olamamak demektir. Bağımlılığın bir çok psikolojik nedeni vardır. Psikolojik bağımlıkların altında zamanında doyurulmamış ihtiyaçlar ve halihazırda bunları telafi etmeye çalışan bilinç dışı tepkiler yatar.

İlişkinizde bağlı mı, bağımlı mısınız?

 

Eğer sizin ilişkinizde de bu tür davranışlar varsa;

🍀Partneriniz başka kişilerle zaman geçirdiğinde kıskançlık hissediyorsanız..
🍀Daha önce yaptığınız ve keyif aldığınız etkinliklerden, partnerinizle daha çok vakit geçirmek amacıyla tamamen vazgeçiyorsanız..
🍀Arkadaşlarınızla, ailenizle görüşme planlarınızı sadece partneriniz istiyor diye hemen iptal edebiliyorsanız..
🍀Partnerinizin diğer kadın/erkekler tarafından her an alınabileceğine dair bir kaygı yaşayıp, partnerizi aşırı sahipleniyorsanız..
🍀Partnerinizi mutlu etmek adına kendi inanç sisteminizi, tuttuğunuz takımı, siyasi görüşünüzü değiştiriyorsanız..
🍀Partnerinizden ayrı kaldığınız zamanlarda bir boşluk, yalnızlık ve can sıkıntısı yaşıyorsanız..
🍀Sevildiğinizi duymaya dair sürekli bir ihtiyaç içindeyseniz (mesajlar, aramalar vb),
🍀Sürekli bir onaylanma ihtiyacı içindeyseniz..
🍀Partnerinizin her isteğinizi yapmasını sevgi göstergesi olarak algılıyor ve en ufak bir “Hayır” kelimesinde “Ben olsaydım senin için bunu yapardım” diyorsanız..
🍀Partnerinizi kaybederseniz hayatınıza devam edemeyeceğinize inanıyorsanız..
🍀Partnerinizin söylemek ya da yapmak istemediği şeyleri söylemesi/yapması konusunda ona baskı yapıyorsanız ya da siz böyle bir baskıya maruz kalınca baskıya teslim oluyorsanız..
🍀Partnerinizin sizi arama süresi gecikince hemen kaygılanıp, artık sizi sevmediğine dair kaygı duyuyorsanız..
🍀Özsaygınız, partnerinizin size karşı davranışlarına ve sizi onaylayıp onaylamadığına göre şekilleniyorsa..
🍀Partnerinizi  olmasını arzu ettiğiniz kişiye dönüştürebileceğinize inanıyorsanız, bağımlı bir ilişki yaşıyor olma ihtimaliniz yüksektir. Psikolojjik bir destek ile bu durumu anlayabilir ve çözümleyebilirsiniz.

Bu makale 13 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Sibel Kılıç

Aile ve çift Danışmanı Cinsel Danışman  Sibel Kılıç ; Eğitim hayatımda sosyoloji mezuniyetinin ardından Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü tarafından verilen Aile Danışmanlığı eğitimimi tamamladım  . Ardından Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından verilen Cinsel Terapistlik eğitimi aldım. Şu anda da DUBLIN ÜNİVERSİTESİN’DE Klinik Psikoloji Bütünleşik Doktora Eğitimim devam etmektedir.   Bu alanda Aldığım Eğitimlerim Marmara Üniversitesi Aile Danışmanlığı  Cinsel Sağlık Enstitüsü Federasyonu Cinsel Terapist Uygulayıcı Eğitimi CİSED Aile ve Çift Terapisi Eğitimi Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Bilişsel Davranışsal Terapi PGA Akademi Çözüm Odaklı Terapi PGA Akademi Uygulayıcı Oyun Terapisi PGA Akademi Adli Psikoloji Uzmanlığı PGA Akademi Travma Psikolojisi PGA Akademi BDT Elif Macit Akad ...

Aile Danışmanı Sibel Kılıç
Aile Danışmanı Sibel Kılıç
Bursa - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube