İlaçsız tüp bebek tedavisi mümkün müdür?

İlaçsız tüp bebek tedavisi mümkün müdür?

İlaçsız tüp bebek tedavisi ne demek?

Klasik tüp bebek tedavilerinde, yumurtaların istenilen boyutlara ulaşması adına yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar kullanılır. Yumurtalar olgunlaştıktan sonra ise bir çatlatma iğnesi yapılarak yumurtaları toplama aşamasına geçilir. İlaçsız tüp bebek tedavisinde ise, yumurtalar henüz büyümeden toplanır. Toplanmış olan yumurtalar ise laboratuar ortamında olgunlaştırılır. İlaçsız tüp bebek tedavisindeki amaç ise yumurtalıkların geliştirilmesi için kullanılan ilaçların olası zararlarından hastayı muhafaza etmektedir. İlaçsız tüp bebek tedavisinde, anne adayına daha az oranda ilaç tedavisi uygulanır. Büyüme durumları takip edilen yumurtalar ise, belirli bir aşamaya geldiklerinde toplanır. Toplanmış olan bu yumurtalar laboratuar koşullarında özel sıvılarda bekletilir. Böylece yumurtaların olgun bir hale gelmesi sağlanır. İlerleyen aşamalarda ise, baba adayından sperm örneği alınır ve mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtalara enjekte edilir. Son olarak da gelişen bu embriyo, anne adayının rahmine transfer edilir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi kimler için uygundur?

Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken bazı anne adaylarının, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı hassas olduğu bilinmektedir. Bu hassasiyet sonucunda ise, yumurtalıklar ilaçlara karşı aşırı bir cevap verebilir. Bu sebeple de akciğer ve karında sıvı toplanabilir. Bu duruma da OHSS denilmektedir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi, ilaçlara karşı tepki gösterebilecek, OHSS gelişme riski fazla olan PKOS (Polikistik Over Sendromu) hastalarında kullanılan bir tedavi biçimidir. Bunun dışında endometriozis sorunu olan hastalarda, ilaçlara tepkisi yetersiz olan hastalarda ve erkek kısırlığında da kullanılan bir yöntemdir. İlaçsız tüp bebek tedavisi, hormon tedavisinin uygulanmaması gereken kanser hastaları için de oldukça avantajlı bir yöntemdir.

İlaçsız tüp bebek tedavisinin başarı oranları nedir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin başarı oranları, aşılama yöntemine göre daha yüksektir. Yaklaşık olarak başarı oranı %30’dur.

Yöntemin avantajları ise:

Tedavinin oldukça pratik bir şekilde yapılabilmesi,

Tedavi süresinin kısa olması,

Yan etkisiz bir tedavi olması,

Komplikasyonlara sebep olmaması,

Klinik ziyareti sayısının 1-2 defa ile sınırlı olması,

Hastaya daha az enjeksiyon yapılması,

Kan alma uygulamasının mevcut olmaması

İlaçsız tüp bebek tedavisinin dezavantajları nelerdir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinde, istenilen kalitede yumurtaların elde edilememe riski vardır. Bu gibi durumlarda başarı sağlanması zor olabilir. Bunun dışında gebelik oranları da klasik tüp bebek yöntemine göre daha düşüktür.

İlaç kullanımı olmadan yumurtalar nasıl elde edilir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinde ilaç kullanımı söz konusu olmadığı için anne adayının adet döneminde kendiliğinden gelişen yumurta hücrelerinin toplanması gerçekleştirilir.

Uygun kültür ortamına yumurtaların yerleştirilmesi ile işlemlere başlanır. Yumurta hücresi bu aşamadan sonra erkek adaydan temin edilmiş sperm hücreleri ile birleştirilir. Bu sayede döllenme sağlanmış ve embriyo geliştirilmiş olur.

İlaçsız tüp bebek tedavisi kimlere uygulanamaz?

İlaçsız tüp bebek tedavisi yaşı ilerlemiş olan anne adaylarına uygulanan bir tedavi değildir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?

İlaçsız tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 8 gün ve 10 gün arasında tamamlanan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hastanın merkeze yalnızca 1-2 defa gelmesi yeterli olmaktadır. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra hasta evine geri dönebilir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi yaygın olarak kullanılan bir yöntem midir?

İlaçsız tüp bebek tedavisi, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

İlaçsız tüp bebek tedavisinin maliyeti yüksek midir?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin maliyeti, klasik tüp bebek tedavisine göre daha düşüktür. Bunun sebebi ise ilaç kullanımın olmamasıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ulun Uluğ

Prof. Dr. Ulun ULUĞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Marmara Üniversitesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisas eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Daha sonra USMLE sınavlarında başarılı olarak A.B.D Maryland eyaletinde GBMC Hastanesi'nde Üreme Endokrinolojisi üzerine Fellowship ve yine aynı dal için İsrail Technion Üniversitesi Haemek Hastanesi'nde fellowship olarak görev yapmıştır. İstanbul Alman Hastanesi'nde Türkiyedeki ilk Preimplantasyon Genetik Tanı Ünitesi'nin kurulmasında aktif rol oynamıştır. 2000 - 2014 yılları arasında 4 yıl boyunca Alman Hastanesi ve Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi'nde binlerce çifte tüp bebek tedavisi uygulamıştır. Kanser tanısı konmuş bireylerin ve çiftlerin ...

Etiketler
İlaçsız tüp bebek tedavisi nedir
Prof. Dr. Ulun Uluğ
Prof. Dr. Ulun Uluğ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube