İlaçsız tüp bebek tedavisi

İlaçsız tüp bebek tedavisi

İsminden de anlaşılacağı gibi minimum dozda veya hiçbir ilaç kullanmadan yapılan tüp bebek tedavisidir.Tüp bebek tedavisi esnasında kullanılan ilaçların hem hastada  yaratabileceği yan etkileri ortadan kalkmış olur ,hemde maliyeti epey yüksek olan ilaç  masraflarını en aza indiren bir tedavi şeklidir. Organik tedavi diye tabir ettiğimiz hiç ilaç kullanmadan veya minimum (çok gerekli hallerde)seviyede ilaç kullanılarak yapılan tedavi ilk olarak yumurtalıklarında problem olan hastalarda uygulanmaya başlamıştır.. İlaçsız tüp bebek tedavisindeki temel yöntem şöyledir: Anne adayının normal yumurta gelişimi beklenir,belirli bir seviyeden sonra yumurtalar toplanır ve bu safhadan sonraki bütün işlemler yine laboratuvar ortamında gerçekleşir. Normal tedavi yönteminde yumurtalar, hastaya verilen ilaçlar ile hastanın vücudunda büyütülür ama ilaçsız tüp bebek tedavisi‘ nde yumurtalar dışarıda büyütülür. ilaçsız tedavinin temeli bu esasa dayanır.

Kimlere Uygulanır ?

İlaçsız tüp bebek tedavisi tedavi gören her hastaya uygulanmaz. polikistik over sendromu bulunan yumurtalıkları bozuk veya yumurta sayısı gereğinden çok fazla olan hastalara uygulanır. Polikistik over over sendromu olan hastalar tedavi esnasında kullanılan hormon ilaçlarına karşı aşırlı duyarlıdır ve kullanılan ilaçların yüksek dozları hayati tehlike arz eder. polikistik over sendromu bulunan hastalara tedavi boyunca ya çok az ilaç verilir yada hiç verilmez.

Başarı oranı nedir ?

İlaçsız tüp bebek tedavisinin normal tedaviye göre tek faydası ilaç kullanımın ya en az yada hiç olmamasıdır. Birçok klinik sonucu ,ilaçsız tüp bebek tedavisinin ilaçlar kullanılarak yapılan tedaviye oranla daha başarısız olduğunu ortaya koymaktadır.Tabi günümüzdeki gelişmelerin hızına bakacak olursak ilaçsız tüp bebek tedavisin de istenilen başarı oranlarının yakalanabileceği ve daha yaygın olarak uygulanacağı kaçınılmaz.

Maliyeti nedir?

Hiç bir ilaç kullanımı olmadığından tedavi masraflarında 2000-2500 tl gibi bir düşüş olur.Tüp bebek tedavisinin maliyetinin büyük bölümü zaten ilaç masraflarından oluşur.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube