İlaçlı rahim filmi (hsg) nedir ve neden çekilir?

İlaçlı rahim filmi (hsg) nedir ve neden çekilir?

HSG yani ilaçlı rahim filmi, rahim ve tüplerin yapısının incelendiği bir yöntemdir. Bu işlem sırasında X ışınları ile röntgen çekilmektedir.

HSG sırasında radyoopak yağlı bir sıvı, rahim ağzından rahim içine verilerek bu sıvının rahim içini ve tüpleri görünür hale getirmesi sağlanır. Bu madde basınçla verildiği için bazı durumlarda tüplerdeki mukus benzeri engelleyici yapıları temizlemekte ve bu sayede tedavi edici etkisi de olabilmektedir. Bu yüzden işlemden sonraki aylar gebe kalma oranında artış izlenmektedir.

Kısırlık en sık kullanım nedenidir. Çünkü tüplerin geçirgenliğini en iyi gösteren yöntem hala HSG'dir.

HSG'nin normal çıkması; rahim içerisinde gebeliğe engel teşkil edecek miyom, polip ya da yapışıklık-perdenin olmadığını, rahim boyutlarının normal olduğunu ve tüplerin açık bulunduğunu gösterir. Eğer bu saydıklarımızla ilgili problem varsa gebelik için gerekli ameliyatların yapılması doktorunuz tarafından size önerilecektir.

HSG NASIL ÇEKİLİR?

Zamanı adet kanaması bittikten 3-4 gün sonradır.

HSG filmi çekilmeden önce hastaya ağrısını azaltmak için bir saat önce ağrı kesici alması önerilir.

İşlem öncesi kadın röntgen masasına uzanır ve bacaklarını kendine doğru çeker.

Doktor tarafından vajene alet (spekulum) yerleştirir.

Vajina ve rahim ağzı bir solüsyon ile temizlendikten sonra rahim ağzı bir alet yardımı  ile tutulur ve rahimi düz bir pozisyona getirmek için çekilir.

 Rahim ağzına ince bir katater yerleştirilir ve sıvı rahim içine verilir.

İlacın rahim ve tüplerden geçişi skopi altında gözlenir ve filmleri çekilir.

Tüm işlem 5-10 dakika kadar sürer.

HSG ÇEKİLDİKTEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Lekelenme ya da az miktarda vajinal kanama olabilir. Açık kırmızı yoğun kanamanız olursa ve devam ederse doktorunuzu aramalısınız.

Sıvının tüplerden geçip karın içine yayılmasından dolayı hafif ya da orta şiddette bel ve kasık ağrısı olabilir. Ağrı artar ise doktorunuzu arayın.

Ateş, erken enfeksiyon belirtisi olabilir, hemen doktorunuzu arayın.

İşlemden sonra, cinsel ilişkide bulunmak ve vajinal tampon kullanmak sakıncalı  olabilir. Bu konu ile ilgili olarak doktorunuz size gerekli uyarılarda bulunacaktır.

HSG'NİN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

Nadir de olsa enfeksiyon riski % 1 civarındadır. Allerji olasılığına karşı son yıllarda allerji yapma özelliği çok düşük olan suda eriyen kontrast maddeler kullanılmaktadır.

Bu makale 20 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hatice Çelik

Doç. Dr. Hatice Çelik, 22 Eylül 1979 yılında İzmit’te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2002 - 2007 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak “Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı” olmuştur. 2011-2012 yılları arasında yaklaşık 1 yıl süreyle Amerika’da “Tufts Üniversity Baystate Medical Center”da pelvik taban cerrahisi ve ürojinekoloji alanında bilimsel çalışmalarda bulunmuştur. 2019 yılında “Doçent” unvanı almıştır. 2008-2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 2019 yılında ise Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nd ...

Etiketler
Hsg
Doç. Dr. Hatice Çelik
Doç. Dr. Hatice Çelik
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube