İkinci üç aylık dönem

İkinci üç aylık dönem

Gebelik ,kadının son menstrüel periyodunun ilk gününden itibaren 40 hafta sürer.Gebelik 3 dönemde incelenir ve ilk 12 haftaya 1. trimester, 13-27.haftalar 2. trimester,28-40. haftalar 3.trimester olarak adlandırılır.

Fiziksel Değişiklikler

Ağrılar ve Yanma - Sebebi Nedir ?- Ne Yapabilirim ?

İkinci üç aylık dönemde uterus hızla büyüyecektir ve uterus büyürken karın içindeki organlar normal yerlerinden biraz uzaklaşacaktır. Bu nedenle organları yerinde tutan kas ve liflerde gerilme olacak ve bu da ağrı ve yanmalara neden olacaktır.

Sırt Ağrısı Gebelik sırasında kalça bölgenizdeki kemiklerin arasındaki eklemler doğuma hazırlık olarak gevşerler ve uterusn ağırlığı artar ,ağırlık merkezi değişir.Bunun sonucunda vücut şekli ve yürüme biçimi değişir ve bu değişiklikleri kompanse etmek için yapılan değişiklikler sırt ağrılarına neden olur.

Doğru Duruş Egzersizleri Yapın : Uzun süre ayakta kalacaksanız bir ayağınızı yerden fazla yüksekte olmayan iskemleye dayayın ağırlığı doğru kaldırın. Dizlerinizi kıvırın ve ağırlığı beliniz dik olacak şekilde kalçanızı yukarı kaldırarak alın.

Ani Yakalama Hareketleri Yapmayın : Yatarken dizleriniz ve kalçalarınız kıvrılı şekşlde ,birtarafa bakacak şekilde yatın. Dizlerinizin arasına ve karnınızın altına minder yerleştirin . Karın bölgesi kaslarını güçlendirecek egzersizler yapın.

Karın Ağrısı Alt karın bölgeseindeki ağrılar uterusun genişlemesine bağlı olsa da bu ağrıyı doktorunuza söyleyin. Çünkü ağrının nedeni apandisit ,safra kesesi taşları vb. başka organlara ait durumlar olabilir.

Bacak Krampları Genellikle geceleri görülür ve bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Kalsiyum alımında yetersizlik ,yorgunluk veya uterusun sinirler üzerine yaptığı basınç neden olabilir. Kalça kaslarını gerici egzersiz yapın. Uzun süre oturmaktan ve yürümekten kaçının. Eğer kramp girerse dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın. O bölgeye sıcak uygulamalar rahatlatıcı olabilir.

Mide Yanmaları Mide yanmasının nedeni,mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçmasından oluşur. Gebelikte büyüyen uterus mideyi yukarı itmekte ve hormonlar sindirim sisteminin çalışmasını yavaşlatmaktadır. Bu durum hazımsızlık ve şişkinliğe neden olur.

Sık ve küçük öğünler halinde yemek yiyin. Ani öne eğilmelerden kaçının. Sırtüstü yatmaktan kaçının ve kendinizi minderle destekleyin. Antasit kullanabilirsiniz ama doktorunuz vermeden kullanmayın. Yağlı ,baharatlı ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Fazla miktarda çay kahve ve çikolatadan sakının.

Cilt Değişiklikleri - Sebebi Nedir ?

En sık görüleni cilt kararmasıdır. Artmış östrojen düzeyi bununla ilişkili olabilir. Göğüs uçları, kasık bölgesi ve göbekte belirgindir. Bazı gebelerde yüzde de oluşur.

Cilt kararması güneş ışığı ve uv ile artabilir. Fazla güneşe maruz kalmayın ve koruma faktörlü ürün kullanın. Cilt kararması doğumdan sonra kaybolur. Ayrıca gebelikte avuçiçi kızarıklığı vayaktabanı kaşıntısı nemlendiricilerle azaltılabilir. Benleri sayısı artabilir ve tırnaklar kırılgan ve yumuşak olabilir.

Kabızlık - Sebebi Nedir ?

Sindirim sisteminin genel olarak yavaşlaması ve uterusun barsaklara olan baskısıdır.

En önemli yapılacak şey diyeti liften zengin yiyeceklerle ve bol sıvı ile zenginleştirmektir. Meyve-sebze özellikle kuru kayısı ,erik ve bunların kompostolarını içebilirsiniz. Günlük yürüyüşleri artırmak etkili olabilir. Müshil tipi ilaçları doktorunuza sormadan almayın.

Anemi - Sebebi Nedir ?

Gebelik öncesinde günlük demir ihtiyacınız 15 mg iken gebelikte bu 30mg çıkar ve artmış demir ihtiyacını besinlerle sağlanıza imkan yoktur. Gebelik sırasında kan hacmi % 45 artar ve demir miktarı karşılanmaz ise anemi gelişir.gebelerde anemi, yorgunluk, stres, nefes darlığı, çarpıntı, solukluk, baş dönmesine yol açar. Aneminin tek tedavisi demir almaktır. Her gebe gebeliğin 2. döneminde ilave demir almalıdır.

Kilo Artışı

İlk 3 aydan sonra haftada 400-500 gr almanız normaldir.

Bebekle İlgili Önemli Noktalar

26. haftada boyu ort. 23 cm ve kilosu 670 gr. 28. haftada 25 cm ve 900 gr.

İşitme en iyi 24. hf başlar.Bu dönemde dışarıdan gelen seslere cevap verir.

16. hf başlayarak bebeğinizin duyuları gelişmeye başlar ve 29. hf da gözlerini açarak parlak ve sürekli yanan ışığın kaynağını bulmaya çalışır.

Bebeğin hareketlerini yaklaşık 20. hf da hissedersiniz. En aktif olduğu zaman 27-32, haflalardır.

Sık Görülen Belirtiler

Vaginal Akıntılar

Hormonlar nedeniyle bir çok gebede vaginal akıntılar artar ve beyaz renkte ,ince kıvamlıdır. Yeşil-sarı ,kokulu ,kaşıntılı akıntı enfeksiyon varlığını gösterir. Vagina ve kasık bölgesini temiz ve kuru tutun ve vagina içini yıkamayın. Sentetik giysilerden kaçının. Pamuklu çamaşır giyin. Enfeksiyon oluşursa doktorunuza başvurun.

Yiyecek dışı kil ,çamaşır kolası ,buz ve ya kabartma tozunu aşeriyorsanız doktorunuza bildirin. Çünkü demir eksikliği gelişebilir.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nuray Atacan

Op. Dr. Nuray ATACAN, Ankara' da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1984 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında dönem birincisi olarak tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1990-1991 yılları arasında Yerköy Devlet Hastanesi acil polikliniğinde mecburi hizmetimi yapmıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yıllarında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi' nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Nuray ATACAN, Sincan Tıp Merkezi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Kabızlık sebebi
Op. Dr. Nuray Atacan
Op. Dr. Nuray Atacan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube