İki taraflı kireçlenmede diz protez ameliyatı kaç seans olmalı?

İki taraflı kireçlenmede diz protez ameliyatı kaç seans olmalı?

diz ağrı

Diz ağrısı ve hareket kısıtlılığı şikayeti ile polikliniğimize başvuran hastalarda sorunun genelde çift taraflı olduğunu gözlemlemekteyiz. Yapılan muayene ve incelenilen tetkiklere göre  her iki diz içinde total diz protez ameliyatı kararı aldığımız hastalarda en çok sorulan ,cerrahi işlemin her bir diz için ayrı ayrı olarak mı yoksa her dizin tek seansta aynı anda mı yapılacak olduğudur.

Total diz protez ameliyatları, dizlerinde ileri dönem artrozu olan , cerrahi dışı yöntemler veya daha küçük cerrahi prosedürlerden fayda görmeyen hastalarda uygulanılan ameliyatlardır. Amaç ,ağrıyı ortadan kaldırmak, eğriliği düzeltmek ve daha fazla hareket açıklığı sağlamaktır. Diz ekleminde halk arasındaki tabiriyle kireçlenmiş olan kemik ve bunların üzerindeki vasfını kaybetmiş yumuşak dokular çıkartılarak , bunların yerine metal kaplama ve arasına da yüksek yoğunluklu sert plastik yerleştirilme ameliyatlarıdır.

Tek veya Çift Seans Ameliyatların Farkları

Her iki diz ameliyatını aynı anda uygulanılmasının  avantajları ; İyi , mükemmel fonksiyonel yani hareket kazanımının sağlanılması, anestezi riskinin tek olması, ameliyat sonrası rehabilitasyonunun simetrik olarak uygulanabilmesi ve maliyetin daha düşük olmasıdır. Bununla birlikte cerrahi ve anestezi süresinin tek ameliyatta iki katına çıkması, ameliyat sırasında ve sonrasında olacak kan kayıplarının tek dize göre artması gibi faktörler dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

Diz protez ameliyatı gibi büyük bir cerrahi uygulanacak hastalarda ameliyattan önce Dahiliye , Kardioloji , Anestezi başta olmak üzere yapılan konsültasyonlar ve tetkikler çok önemlidir. Hastaların kalp –damar sistemi hastalığının tespit edilmesi, şeker hastalığının bulunması ,vücudunda enfeksiyon odağının bulunması ameliyat sırasında veya sonrasında komplikasyonların gelişebilmesine yol açabilir. Bu durumların incelenmesi ile ortaya koyulan hastanın genel sağlık durumu ve yaşı ameliyatın kaç seanslı olarak yapılacağı kararında bize yardımcı olur.

Kliniğimizde bizim genel yaklaşımımız ,eğer yandaş önemli bir sağlık sorunu yoksa ,70 yaşının altındaki hastalarda tek seferde her iki dizi aynı anda ameliyat etmek şeklindedir. Tek seansta tek diz olarak ameliyat ettiğimiz hastalarda ameliyat sonrasında ortalama yatış süresi dört gün, kan transfüzyonu ihtiyacı 2 Ünite ,iki taraflı olarak yaptığımız hastalarda ortalama yatış süresi  yedi gün, kan transfüzyonu ihtiyacı 4 Ünite  kadar olmaktadır.Çift taraflı uygulamalarda enfeksiyon riski açısından tek taraflı uygulamalarımıza göre anlamlı bir fark tespit etmedik.

Tekrar ağrısız dizlere kavuşmak ve  rahat yürüyebilmek için  çare olan diz protez ameliyatları ,deneyimli ekibimiz ile çok başarılı şekilde uygulanılmaktadır. Ameliyat stresini ve zorluklarını bir defa yaşatmak hastanın sağlık durumu el verdiği taktirde birinci önceliğimizdir.

Bu makale 5 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. M. Tolga Mertoğlu

Op.Dr M.Tolga Mertoğlu, 20 Ekim 1975 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Eğitimini 2001-2005 yılları arasında Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği,Türk Üst Ekstremite ve El Cerrahisi Derneği üyesi olup iyi derecede İngilizce, Almanca bilmektedir.

Etiketler
Kireçlenme
Op. Dr. M. Tolga Mertoğlu
Op. Dr. M. Tolga Mertoğlu
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube