İdrar yolu yani üretra  darlıklarında ilaçlı balon tedavisi, idrar yolu darlıklarında ilaçlı optilume tedavisi, üretra darlıklarında optilume tedavisi nedir?

İdrar Yolu yani Üretra  Darlıklarında İlaçlı Balon Tedavisi, İdrar Yolu Darlıklarında İlaçlı Optilume Tedavisi, Üretra Darlıklarında Optilume tedavisi Nedir?

İdrar yolu yani üretra  darlıklarında ilaçlı balon tedavisi, idrar yolu darlıklarında ilaçlı optilume tedavisi, üretra darlıklarında optilume tedavisi nedir?

İdrar Yolu yani Üretra  Darlıklarında İlaçlı Balon Tedavisi, İdrar Yolu Darlıklarında İlaçlı Optilume Tedavisi, Üretra Darlıklarında Optilume tedavisi Nedir?


 

Optilume(ilaçlı balon kateter), İdrar Yolu Darlıklarını (üretra darlığı) tedavisinde  kullanılan minimal invaziv, ilaçlı balon uygulamasıdır. Üretra yani idrar yolu  darlıkları, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp olan üretranın daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkar. Üretral darlıklar, idrar yapmada zorluk, sık idrar yolu enfeksiyonları ve hatta böbrek hasarı gibi önemli ve potansiyel olarak ciddi sonuçlara ve belirtilere yol açabilir.

 

Paklitaksel isimli ilaç emdirilmiş Optilume, balonuyla İdrar yolunu genişleten genişleten ve emdirilmiş ilacı doğrudan darlığa ileten ilaç( paklitaksel) kaplı bir balon kateterdir yada stenttir. İdrar yolu darlığının tekrarlama olasılığını önemli ölçüde azaltan nispeten yeni bir prosedürdür,  umut verici sonuçlar elde edilmektedir ve üretra darlığı olan hastalar için giderek daha popüler bir seçenek haline gelmektedir.

 

İdrar yolu yada Üretra; idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan kaslı, tüp benzeri bir yapıdır. Erkeklerde ve kadınlarda idrar yolları sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Erkeklerde üretra penisin ortasından geçer, kadınlarda ise daha kısadır ve klitoris ile vajinal açıklık arasında bulunur. Erkeklerde Üretral yapı; prostatik üretra, membranöz üretra ve penil (süngerimsi) üretradan oluşur. Prostatik üretra prostat bezinden geçer, membranöz üretra pelvik taban kaslarından geçen kısa bir segmenttir ve penil üretra penisin uzunluğu boyunca uzanır. Üretral sfinkter yada idrar kapağı, üretrayı çevreleyen ve idrar akışını kontrol etmeye yardımcı olan kaslı bir halkadır. 

 

Üretral darlık, idrarı mesaneden vücuttan dışarı taşıyan tüp olan üretranın daralması veya tıkanması dır. Bu daralma üretra boyunca herhangi bir noktada meydana gelebilir, ancak en sık penisin ucuna yakın bir yerde meydana gelir. Üretra darlıkları erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. İdrar yolu daralması, yaralanma veya travma, enfeksiyon veya daha önce geçirilmiş idrar yolları ameliyatı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.  Bazı durumlarda üretra darlığının nedeni bilinmemektedir.

 

Üretra darlığının belirtileri, daralmanın ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Hafif darlıklar fark edilebilir semptomlara neden olmayabilirken, daha şiddetli darlıklara idrar yapmada zorluk, ağrılı idrara çıkma, idrar akışında azalma ve sık idrara çıkma gibi belirtilere neden olabilir. Daha ciddi olgularda üretral darlık idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane veya böbrek hasarına ve hatta üretranın tamamen tıkanmasına neden olabilir.

 

Üretral Darlık Belirtileri Nelerdir?

 

İdrar yapmaya başlamada zorluk

Yavaş veya zayıf idrar akışı

İdrar yaptıktan sonra idrar damlaması

İdrar yaparken ağrı veya yanma

İdrarda kan görülmesi

İdrara çıkma sıklığında artma 

Mesaneyi tam boşaltamama

İdrar yolu enfeksiyonları



 

Ciddi vakalarda üretra tamamen tıkanabilir ve acil tıbbi müdahale gerektiren akut idrar tıkanmasına yol açabilir. Üretral darlık nedeniyle ereksiyona ulaşma veya sürdürmede zorluk veya ağrılı boşalma gibi cinsel işlev bozuklukları da görülebilir.

 

İdrar Yolu Darlığının Nedenleri Nelerdir?

 

Yaralanma: Pelvis veya üretradaki travma yara izine neden olabilir ve bu da darlığa neden olabilir.

Enfeksiyon: Üretranın veya çevresindeki dokuların enfeksiyonları, özellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar  darlığa neden olabilir.

Cerrahi: Prostat ameliyatı veya prostat kanseri için radyasyon tedavisi gibi prosedürler, nedbe dokusunun oluşmasına neden olarak darlığa neden olabilir.

Sonda ve Kateterizasyon: Uzun süreli veya sık kateterizasyon üretraya zarar vererek darlık riskini artırabilir.

Konjenital yani doğumsal anormallikler: Bazı insanlar üretrası adar  doğar ve bu da darlık riskini artırır.


 

Nedeni ne olursa olsun üretra darlıkları ciddi bir sorun olabilir ve komplikasyonları önlemek için acil tedavi gerektirir. Optilume da denilen ilaçlı balon kateter, üretral darlıkları etkili bir şekilde tedavi edebilen ve normal idrar fonksiyonunu geri getirebilen minimal invazif  yeni ve yenilikçi bir teknolojidir. Hastalara geleneksel cerrahi işlemlere göre daha güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği sunmak için tasarlanmış son teknolojidir.



 

Optilume İlaçlı Balon Kateter Nedir?


 

Optilume üretral ilaç kaplı balon, mevcut darlık çözümleriyle ilgili ciddi hasta ve hekim memnuniyetsizliğine yanıt olarak geliştirilmiş minimal invazif bir prosedürdür. Bu paklitaksel isimli ilac emdirilmiş balon kateterle İdrar yolları darlıklarını genişletmek yanında yüklü ilacı doğrudan darlığa verilmesi sağlanır ve böylece darlığın tekrarlama olasılığını önemli ölçüde azaltır. İşlem sonrası iyileşme hızlı ve işlem nispeten ağrısızdır. Çoğu hasta işlemden sonraki birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönebilir. İşlem, idrar  kanalına yerleştirilen küçük, esnek bir balonlu  kateter yani stent ile önce kateterin balonu yardımı ile  darlık genişletilir ve bu arada ilaçda bu darlık bölgesine bırakılmış olur.

 

Optilume'un en önemli avantajlarından biri minimal invaziv bir işlem olmasıdır, bu da darlığı çevreleyen dokuya daha az zarar verilmesi anlamına gelir. Optilume daha hızlı iyileşme süresine ve hasta için daha az ağrı ve rahatsızlık verme avantajı da vardır.  Ayrıca işlem minimal invazif olduğundan enfeksiyon, kanama veya çevre dokuya zarar verme gibi komplikasyon riskleri de azalır. Genellikle günübirlik bir işlemdir. İçerdiği ilaç sayesinde içinde skar dokusu gibi tekrar daralmaya neden olan kötü iyileşmesi engellemektedir. 






 

Neden ve Hangi Hastalara  Optilume tedavisi Önerilir?


 

Tekrarlayan Darlıklar: Optilume, diğer tedavileri denenmiş ancak başarılı olamayan hastalar için iyi bir seçenek olabilir.

Günü birlik tedavi seçeneği:  Optilume, ayakta tedavi ortamında yapılabilecek minimal invazif bir prosedürdür. Minimal invazif bir prosedür, hastaların genellikle aynı gün evlerine dönebilecekleri ve genellikle birkaç gün içinde işlerine ve normal aktivitelerine dönebilecekleri anlamına gelir.

Daha Az Komplikasyon Riski: Geleneksel üretral darlık tedavileri kanama veya enfeksiyon gibi komplikasyonları taşıyabilir. Optilume düşük komplikasyon riski olan düşük riskli bir işlemdir.

Uzun Süreli Sonuçlar: Optilume'un üretral darlıklarda uzun süreli rahatlama sağladığı gösterilmiştir. Klinik çalışmalarda Optilume alan hastalarda nüksetme oranı diğer tedavileri alanlara göre daha düşüktü.

Yaşam kalitesinin artması: Üretral darlıklar rahatsızlık, ağrı ve idrar yapma zorluğuna neden olabilir. Optilume bu semptomları hafifleterek hastanın yaşam kalitesini artırabilir.


 

Bu makale 25 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakkı Perk

KİŞİSEL PROFİL 25 yılı aşkın süredir Üroloji alanında Türkiye ve Dünyanın çeşitli yerlerinde; binlerce ameliyat, on binlerce tedavi gerçekleştirmiş; üroonkoloji, taş, prostat ve diğer üroloji alanlarına katkıları olmuş; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu bir Üroloji Uzmanıyım. 1959 Doğumlu | Evli | 2 Çocuk Babası, İyi dercede ingilizce bilmekteyim. EĞİTİM & KARİYER Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Doktor  | 1986 Mezunu, Ankara, Türkiye Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Üroloji Uzmanı | 1990 Mezunu, Ankara, Türkiye Süleyman Demirel Üniversitesi, Doçent & Profesör Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı | 2004 - 2008, Isparta, Türkiye Ankara Onkoloji Hastanesi Üroloji Kurucu Şefi, Üroonkoloji Üroloji Şefliği | 2009-2011 Ankara, Türkiye Amerikan Hastaneleri, Üroloji Departmanları Şef ve K ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Prof. Dr. Hakkı Perk
Prof. Dr. Hakkı Perk
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube