İdeal kiloya ulaşmak için ; affedin

İdeal kiloya ulaşmak için ; affedin
İdeal Kilonuza Ulaşmak İçin Affedin,
Ama önce kendinizden başlayın...



 Birçok yeme bozukluğu sorununun kökeni alışkanlıklarınızdan kaynaklanıyordur. Verdiğiniz kiloları almanız alışkanlıklarınızı değiştirmediğiniz sürece muhtemeldir. Bu alışkanlıkları değiştirmenizde ilk öncelikli adım kendinizle barışık olmanızdır. Geçmişten gelen kendinize yönelttiğiniz suçlamaları bir kenara bırakıp yeni bir başlangıç yapabilmek için yapmanız gereken ilk iş kendinizi affetmenizdir. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Bu sorunu “kendimi affediyorum” demekle çözemezsiniz, bu konu üzerinde biraz çalışmanız gerekmektedir.


 Bunun için sizlerle, pratik bir uygulamamı paylaşmak istiyorum. Bu uygulamanın temelinde hipnoz vardır. Uygulamayı yaparken kendi kendinizi hipnoz edeceksiniz. Başlamadan önce rahat bir yere oturun ve öncelikle tüm vücudunuzun gevşemesini sağlayın. Sonrada aşağıda anlattığım gibi olayı hayalinizde canlandırın ve duyguları ile bire bir yaşayın. Üçüncü bir göz gibi değil kendi gözünüzden bakıyormuşcasına olayı yaşayın. Şimdiki zamanı kullanın.


Ne kadar derin bir seviyeye ulaşırsanız o kadar başarılı olursunuz. (öncesinde kendi kendine hipnoz çalışmalarıda yapmanız faydalı olacaktır. Nasıl yapacağınıza dair yazımı okuyabilirsiniz.)
Derin bir gevşeme seviyesinden sonra, kendinizi 2 sandalyeli bir yerde düşünmeye başlayın, burada sadece bu iki tane sandalye var, genelde odayı beyaz düşünmek daha faydalı olacaktır. Bu sandalyelerden birisi kendinizin yargıladığınız kısmınız için, diğeri de yetişkin kısmınız (yetişkin kısmımızdan kastımız olumlu ve mantıklı tarafımızdır) için,
İlk sırada yetişkin kısmınız, kendi içinde yapmış olduğu yargılamalar sonucunda yaşadığı duyguları anlatarak başlıyor konuşmaya,


 
Örnek vermek gerekirse;


              Sen beni yargıladığında kendimi değersiz ve aşağılık birisi gibi hissediyorum,
              Senin bana karşı yargılayıcı olman beni özgür olmaktan alıkoyuyor,
              Sen beni yargıladığında kendimi ……… hissediyorum. gibi


 
Ve son olarak bu acıyı ve sıkıntıyı hala içimde yaşıyorum diye içinden gelenleri yargılayıcı tarafına aktarır.


Yetişkin taraf bu duygularını açığa çıkardıktan sonra odaklanmanız gereken bu duyguları vücudunuzun neresinde hissettiğinizdir. Bunu yakalamaya çalışın bu genelde mide veya baş bölgesinde olabiliyor. Bazen de başka yerlerde tabi ki yer önemli değil bu olumsuz duygunuzu yakalamanız önemli olan,


Bu duyguları keşfettikten sonra duyguları elinize taşıyın, tüm hissettiğiniz olumsuz duyguların elinizde toplanmasına izin verin ve sonrasında daha öncesinden kuçağınıza aldığınız bir yastığa vurun ya da gene hayalinizde bir ormanda bu olumsuz duygunuzu büyük ve sert bir kaya ile eşleştirin elinizde de hiç kırılmayan özel bir sopa olsun bu sopa ile o kayayı un ufak edene kadar vurun. Taki duygunuz bitene kadar. Rahatladığınızı hissettiğinizde sakinleşin.


 
Bu noktadan sonra yakaladığınız bu rahatlığı koruyarak sandalyelerde rol değiştirin ve sizi yargılayan kısmınız olun.
Bir yandan da yetişkin kısmınız yargılayıcı kısmınıza sorular sormaya başlasın.


Örnek sorular,


Yanlış olan ne?
Neden yargılıyorsun?
Beni yargıladığında bana ne yaptığını görmüyor musun? Gibi


Bu sorulardaki amaç aslında kendimizi yargılayan kısmımızın neden bu işlevini sürdürdüğünü anlamaktır. Her ne kadar bu işlev size olumsuz gibi gelse de taşıdığımız her olumsuz işlevin bile bir görevi vardır. Ve bize ait bir şeyi taşıyordur. Bundan dolayı onu bu işi neden yaptığını anladığımızı ama bu işi yaparken bizi nasıl ve hangi duygularla yaraladığını anlatmamız gerekir.


Şimdi sıra sizi yargılayan kısmınızda;


              Lütfen beni affet,
              Şimdi bu söylediklerini daha önce bilseydim sana bunu yapmazdım,
              Benim tek amacım seni….. dan korumaktı.
              Aslında aynı amaca hizmet ediyoruz.


 
Burada önemli olan nokta sizi yargılayan kısmınızın değişmeye istekli olmasıdır. Bu noktada kendinize duyduğunuz inancınız çok önemli. Tüm bunları inanmadan yaparsanız pek etkisini göremezsiniz. Tam etki için tüm kalbinizle sizi yargılayan tarafın söylediklerine de yetişkin tarafınızın duygularına da saygı göstermelisiniz. Ne zaman ki sizi yargılayan kısmınızın değişeceğine inancınız artarsa o zaman başarılı oldunuz demektir. Bu çalışmayı yaptığım danışanlarım işte bu noktada tüm duygularını boşaltmaya başlıyorlar verilen tepkileri görseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirdiniz. İnanarak yaptığınızda kendinizdeki değişmeye de şaşıracaksınız.


Ama daha bitmedi son bölümü de gerçekleştirmeniz gerekiyor.


Burada önemli olan yargılayan kısmınızın sizden özür dilemesidir. Yetişkin kısmın şöyle bir konuşma yapabilir.


“Beni yok yere incittin, gereksiz yere yargıladın hatta bazen suçladın, aslında ben sadece benim hakkım olan ihtiyaçlarımı gidermek için çabalıyordum. Tek amacım duygusal ihtiyaçlarımı gidermek ve sağlıklı bir görüşe sahip olmaktı. Tüm bunları şimdiye kadar elimden aldın ama bu noktadan sonra yapabileceğin bir şey var. Artık bu zararı ortadan kaldırmak ister misin? (cevap bekleyin yargılayan kısmınızdan alacağınız cevap EVET olacaktır) (cevap evet olmazsa bu bölüme kadar olan kısmı tekrar etmenizi tavsiye derim. Tam duygu boşalımı olmamış demektir.) peki o zaman onu kırdığın ve incittiğin her şey için af dile. Eğer bunu yaparsan diğer kısmını özgür bırakacaksın verdiğin zararlar onarılacak ve sende bundan karlı çıkacaksın. Bunu yapmak istiyor musun?
Burada yetişkin kısmınızın yargılayan kısmınızı affetmesi önemlidir. Aslında af etmek sizi geçmişten kurtarır ama bu geçmişi unutturur anlamına gelmez. Amacımız geçmişinizi unutturmak değil onun vermiş olduğu suçluluk duygusundan kurtulmaktır.


Bu uygulama ile sadece olumsuz duygularınızı boşaltmakla kalmazsınız, yeni bir bakış açısı ve iç görüde kazanırsınız. Aslında bu af senasını genişletebilir ve geçmişte sizi kıran veya kızdıran diğer kişiler içinde uygulayabilirsiniz. Bu özellikle anneniz, babanız veya başka bir yakınızı hatta en samimi arkadaşınız bile olabilir. Geçmişe bağlı yaşadığınızda bugünü ve geleceği kaybettiğinizi unutmayınız. Af seansları ile günümüze dönme şansını yakalarsınız.


Yeni başlangıçlar yapmayı istemeniz dileği ile…

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Cenk Kahvecioğlu

Etiketler
Kilo alma
Dr. Cenk Kahvecioğlu
Dr. Cenk Kahvecioğlu
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube