Horlama ve uyku bozukluğu eşleri kötü etkiliyor

Horlama ve uyku bozukluğu eşleri kötü etkiliyor

Rush Üniversitesini Uyku bozuklukları merkezinde, horlamanın eşler arasındaki evlilik memnuniyetini nasıl etkilendiğini değerlendirmek için bilimsel bir çalışma yapılmış ve çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir.  Horlaması olan veya apne adı verilen uykuda solunum durma problemleri olan çiftlerin, olmayanlara göre çok daha yüksek boşanma oranına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda bu çalışmalarda horlama şikayetine sahip olan evli çiftlerde evlilikten memnuniyetsizliğin olduğu yaşamlarında ve karşılıklı duygusal ilişki kalitelerinde düşük olduğu gözlemlenmiştir. Uykuda bu sorunlar nedeniyle eşlerin birbirine karşı hoşgörüsüz ve sorunlu bir yaşam standardına sahip oldukları gözlemlenmiştir.

Eşi horlayan 1000 ‘in üzerindeki kadınla yapılan bir başka çalışmada, % 70'i horlama sesinin yarattığı rahatsızlık nedeniyle başka odada uyumayı tercih ettiklerini ifade ederken % 80'i Uykularından hoşnut olmadıkları, bu nedenle de gündüzleri yorgun ve keyifsiz hissettiklerini söylemektedirler. Bu sebeple eşlerin yataklarını ayırmaları daha da ilerisi boşanmaların sebebi olabilmektedir.

Horlama ve cinsel yaşam                    

Horlama romantik bir konu değildir. Horlama kişiler arasında alay ve şaka meselesidir. Horlayan kişi horlamış olduğunu genelde bilmez.

Horlaması ve uyku apnesi olanlarda gece oksijen miktarının düşmesi ile birlikte kandaki erkeklik hormonu testesteron düzeylerinde düşme görülür. Buda cinsel istekte azalmaya neden olabilmektedir. Bu tür testesteron hormon düşüklükleri horlama tedavisi ile normal seviyelere dönebilmektedir.  

Erkeklerde olan horlama evliliklerin sürdürülmesi açısından çok daha kaygı verici durumdadır. Horlama ile çiftler arasında, uyku eksiklikleri nedeniyle, artan gerginlik, yorgunluk ve sinirlilik ile ilişkilerin bozulmasını körüklemektedir. Bu gibi nedenler, horlaması olan eşlerden % 60'ının ayrı ayrı odalarda uyumalarına ve zamanla da aradaki ilişkilerin kopması ve boşanmalara neden olabilmektedir.

Çiftlerin horlama sorununu çözülebilir bir olay olarak görmeleri gerekir ve horlamanın çiftin hem kendi sağlığı hem de ilişkilerinin sağlığı üzerindeki zararlı etkileri göz ardı edilmemelidir. Horlayan kişilerde görülen uyku sorunlarının ciddi toplumsal ve tıbbi sonuçları bulunmaktadır. Bunların mutlaka uyku hastalıkları ile ilgili bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Horlamaya neden olan sebepler

Üst hava yollarında daralma yapan tüm sebepler horlamaya yol açabilir. Burun kıkırdak, kemik eğrilikleri, sinüzit, burun etleri, allerji, küçük dil de irilikler, damak sarkmaları, iri bademcikler, çocukta geniz eti, kilo, dilin büyük olması, yaş, sigara, alkol kullanımları.

Horlamanın Çözümü

Eşler arasında horlayan kişiden önce horlamayanın uyuması, kulak tıkaçları gibi tedbirler partneri rahatlatabilir. Ancak bu asıl horlayan kişiyi bekleyen sağlık sorunları için bir çözüm olmayacaktır. Bu nedenle horlamanın sebebi burun tıkanıklığına bağlı ise burun etlerinin küçültülmesi, kıkırdak ve kemik eğriliklerinin düzeltilmesi veya boğaz bölgesindeki problemler için radyofrekans gibi yüksek teknolojik çözümler uygulanabilmektedir

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Horlama ve uyku sorunları eşler arasındaki ilişkiyi bozar
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube