Hızlı zayıflama telaşıyla omurganıza yüklenmeyin

Hızlı zayıflama telaşıyla omurganıza yüklenmeyin

Havaların ısınmasıyla kadınların hızlı zayıflama maratonu da start aldı. Kışın alınan kiloları kısa süre içerisinde vermeye gayret etmek ve tatilde daha fit görünme uğruna ağır tempolu spor yapmak, omurga üzerinde büyük risk oluşturuyor, hamlamış vücudu spora yavaş yavaş alıştırmak gerekiyor.

Havaların ısınmasıyla hızlı kilo vermenin yöntemleri aranıyor. Bu yöntemler arasında kimileri için besin takviyeleri, sağlıksız haplar ve diyetlerin yanı sıra ağır ve bilinçsizce yapılan sporlar yer alıyor. Birkaç ay egzersiz yapmayarak vücudu ısındırmadan, birden bire spora başlamak; ağır tempolu ve omurgaya yüklenecek şekilde, yanlış seçilmiş sporlar yapmak; bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor. Omurgaya binen yük miktarını artıran sporlardan ise özellikle kaçınmak gerekiyor.

Aşırı derecede fiziksel güç harcama, bel zorlanmasına ve omurgaya yük binmesine sebep oluyor. Sinirlerin omurgadan tüm vücuda yayılması sebebiyle beli zorlamak, sırt dışındaki bölgelerde de ağrıya zemin hazırlıyor. Kısa sürede zayıfladığınızda dikkat! Ani değişen kilo da vücutta fıtığa sebep olabiliyor.

İyi Bir Antrenör ve Doğru Beslenme Programıyla Sağlığınıza Zarar Vermeden Forma Girin!

Spor esnasında yapacağınız yanlış bir hareket, ciddi ve ameliyat riski taşıyacak problemlere yol açabiliyor. Ağır sporların yol açtığı küçük travmaların birikimi, bel fıtığı ve disk problemlerini tetiklediği için faset sendromuna dahi sebebiyet veriyor. Bel problemleri, bacakları hareket ettirirken zorlanma, bacaklarda uyuşma, karıncalanma, his kaybı yaşanmasına neden oluyor.

Bahar aylarında zayıflamaya başlamadan önce herkesin, önce omurga da dahil, herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için sağlık kontrolünden geçmesi gerekiyor; sonrasında ise sağlık durumuna göre bir beslenme programı uygulayarak, antrenör eşliğinde bilinçli spor yapılması gerekiyor.

Omurganın En Sevdiği Spor: Pilates

Omurga rahatsızlığı olsun olmasın kışın hamlayan vücudu en güzel esnetme ve fit kalma yöntemi pilates. Vücudun doğru hızlandırılması, (posture) kasların eşit kullanımı ve yapılandırılması temel prensibi ile etkin sonuca ulaşmak için pilates’le birlikte yoga da fayda sağlıyor. Fıtık tedavisi olanlar ise doktor kontrollü olmak ve aşırı yüklenmemek kaydı ile rahatlıkla spor yapabiliyor.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Çağatay Öztürk

Doç.Dr.Çağatay ÖZTÜRK, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004 yılında Şişli Florence Nightingale Hastanesinde göreve başladı. Nisan 2012 yılında Doçent Doktor ünvanını aldı. Çoğunluğu omurga cerrahisi alanında olmak üzere 100’ün üzerinde uluslararası yayın ve kitap çalışması bulunan Doç. Dr. Çağatay Öztürk, özellikle omurga cerrahisi alanında bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.Halen Liv Hospital Omurga Cerrahisi Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Etiketler
Omurganın en sevdiği spor: pilates
Prof. Dr. Çağatay Öztürk
Prof. Dr. Çağatay Öztürk
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube