Histeroskopi nedir? histeroskopi ile uygulanan cerrahi müdahaleler nelerdir?

Histeroskopi, endoskop denen özel cerrahi görüntüleme ve müdahale aletlerinin rahim boynundan ilerleyerek rahim boşluğuna yerleştirilmesi ve rahim boşluğunun incelenmesi (tanısal histeroskopi), gerekirse patolojilere müdahale edilmesi (operatif histeroskopi) işlemidir

Histeroskopi nedir? histeroskopi ile uygulanan cerrahi müdahaleler nelerdir?

Histeroskopi, endoskop denen özel cerrahi görüntüleme ve müdahale aletlerinin rahim boynundan ilerleyerek rahim boşluğuna yerleştirilmesi ve rahim boşluğunun incelenmesi (tanısal histeroskopi), gerekirse patolojilere müdahale edilmesi (operatif histeroskopi) işlemidir. Bu operasyon için kullanılan endoskopa ‘histeroskop’ denmektedir. Histeroskop rahim içerisine,hem optik parçaları kırılmaktan koruyan hem de rahim boşluğunu görünür kılmak için kullanılan sıvıların ve bazen gazın (ki distansiyon medyumları olarak isimlendirilirler) iletim ve tahliyesini sağlayan KILIF’lar içerisinde yerleştirilir.Bu kılıflar içerisinde ,rahim boşluğunda yapılacak operasyonlarda kullanılacak cerrahi aletlerin geçişi için de kanallar bulunur.

İşlem rahim zarının (endometrium) nispeten ince olduğu, adet kanamasının bitmeye yakın olduğu ya da bittiği günlerde (erken folliküler evre) yapılmalıdır. Servikal kanalın ağrılı bir bölge olmasından dolayı çoğu zaman yüzeyel bir analjezi / anestezi altında yapılır. Küçük müdahalelerde (tanısal histeroskopi, histeroskopik polipektomi gibi)  çoğu zaman paraservikal blok olarak isimlendirilen lokal anestezi uygulaması yeterli olacaktır. Rahim perdesi açılması ya da rahim duvarı içerisinde yer alan myomların çıkartılması gibi nispeten daha ağır ve uzun işlemlerde anestezi düzeyi derinleştirilmelidir. Genel olarak günü birlik yapılan cerrahi bir müdahaledir. Hastane yatışı gerektirmez.

Histeroskopi ile:

*Rahim duvarı yapışıklıklarının (Asherman sendromu) açılması (bu durumda işlemin adı histeroskopik adezyolizis olur)

*Endometrial poliplerin çıkratılması (histerosopik polipektomi)

*Endometrial ablasyon (düzensiz ve yoğun adet kanamaları varlığında kanamaya neden olan endometrial dokunun tamamen çıkartılması-histeroskopik endometrial ablasyon)

*Rahim boşluğuna (submüköz) ya da rahim duvarına (intramural) yerleşmiş myomların çıkartılması (histeroskopik myomektomi)

*Doğumsal rahim ve rahim boşluğunun şekil bozukluklarının (Müllerian anomaliler) düzeltilmesi (Rahim perdesi vb.)

*Rahim içine gömülmüş ,rahim içi  araçların (RIA) çıkartılması ya da rahim içinde yer tutan,rahim tahliyesi sonrasında sebat eden gebelik ürünlerinin temizlenmesi gerçekleştirilebilir.

Histeroskopi ehil ellerde ve uygun şartlarda görece güvenli bir cerrahi müdahaledir.Ancak rahim duvarının delinmesi (uterin perforasyon),buna bağlı kanamanın gelişmesi, enfeksiyon,rahim boynunun zedelenmesi (servikal laserasyon) ve kullanılan distansiyon medyumlarının aşırı ve kontrolsüz kullanılmasına bağlı komplikasyon durumları ile karşılaşılabilir. Bu nedenlerle ameliyathane şartlarında yapılması her zaman tercih edilmelidir.

Bu makale 1 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Batu Aydınuraz

Op. Dr. Batu AYDINURAZ, 6 Haziran 1973 tarihinde  Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimini T.E.D. Ankara Koleji’nde bitirdikten sonra 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2003-2010 yılları arasında Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu’nun ekibinde görev almış olan Op. Dr. Batu AYDINURAZ,  2010- 2015 yılları arasında Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörlüğü'nü yapmıştır.

2016 yılından bu yana Özel  Antalya Gelecek Tüp Bebek Merkezi'nde çalışmalarına devam etmektedir.

 

Etiketler
Histeroskopi yöntemi
Op. Dr. Batu Aydınuraz
Op. Dr. Batu Aydınuraz
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube