Doktorsitesi.com

Histeroskopi nedir ? Niçin yapılır ?

Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
24 Şubat 2015446 görüntülenme
Randevu Al
Histeroskopi nedir ? Niçin yapılır ?

Histeroskopi, kamera ile rahim içinin görüntülenmesini sağlayan, vajinal yoldan uygulanan kapalı ameliyat türüdür.

Ofis histeroskopi ile sadece rahim içi görüntülenme işlemi yapılabilir iken, operatif histeroskopi ile rahim içideki polip ve myomların alınmasını, septum denilen rahim içi perdelerin kesilmesini, adehezyon denilen rahim içi yapışıklıkların açılmasını sağlayabiliriz. 

Ne zaman histeroskopi yapmak gerekir ? Niçin ve Kime histeroskopi yapılmalıdır ? 

Düzensiz adet kanamaları olan, fazla miktarda kanayan veya sürekli lekele leke kanamaları olan hanımların bir kısmında ultrasonografi ile bakıldığında rahim içinde polip denilen et parçaları veya myomlar tespit edilmektedir. Polip veya myomlar iyi huylu olmakla beraber rahim içinde bulundukları için adet düzenszilikleri ile hanımları rahatsız ederler. Bu yöntem hekimin  hem ne olduğunu görerek mevcut durumun tanısını koymasını, hem de görülen polip veya myomun alınmasını sağlayarak tedavisinin yapılmasını sağlar. 

Rahim içinde perde (septum) olan hanımlar, gebe kalmada zorluk veya tekrarlayan düşükler ile karşımıza gelmektedir. Operatif histeroskopi ile bu perde kesilerek, rahim içindeki alan genişletilir ve gebeliğin meydana gelip, düşük olmadan devam etmesi sağlanmış olur.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında da rahim içinde ultrasonografi ile birşey tespit edilmemiş dahi olsa, histeroskopi yapılıp rahim içinin gözlenmesinde fayda vardır. Hem gözden kaçan bir bulgu tespit edilip tedavisi yapılabilir, hem de yeni tüp bebek denemesi öncesi histeroskopi ile rahim içi uyarılıp, embriyonun tutunabilmesi için biraz daha hassas hale gelebilmektedir. 

Histeroskopi operatif ise hastalarımız uyutularak genel anestezi ile yapılmaktadır. Sadece gözlem amaçlı yapacağımız ofis histeroskopilerde hastalarımızı uyutmaya gerek olmadan işlemi yapabilmekteyiz.

Görüntüleme amaçlı histeroskopide operasyon süresi çok kısadır. Operatif histeroskopilerde de yapılacak işleme göre 20-30 dakika arasında ameliyat sona erer. 

Histeroskopi ameliyatına hazırlık basit ve zahmetsizdir,  ameliyat sonrası dönem de hastalar için konforludur. Histeroksopi sonrası adet tarzında bir kanama ve ağrı ile, adet dönemi belirtileri izlenemebilir. Ameliyat sonrası genellikle ciddi ağrı veya kanamalara rastlanmaz. Ancak histeroskopi komplikasyonları olarak  kanama,sıvı elektrolit dengesizlikleri veya rahimin delinmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Genellikle hastalarımız  operasyondan birkaç saat sonra evlerine gidebilir, günlük yaşantılarına devam edebilirler.  

 

Etiketler

Histeroskopi süresiKısırlık tanısıHisteroskopik cerrahiHistereskopik myomektomiHisteroskopı sonrası kanamaHisteroskopi ameliyatı sonrasıHisteroskopi nasıl yapılır?Histeroskopi sonrasıKameralı görüntülemeTekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarıKısırlık tanı ve tedavi yöntemleriNe zaman histeroskopi yapmak gerekir ?Niçin ve kime histeroskopi yapılmalıdır ?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Filip Taşhan

Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır