Hipogonadizm Nedir? Kadında ve Erkekte
Erkeklerde veya kadınlarda üreme fonksiyonları az olduğunda veya hiç üretilmediği zaman hipogonadizm oluşur. Gonadlar denilen cinsiyet hormonları, öncelikle erkeklerde testislerde ve kadınlarda yumurtalıklarda bulunmaktadır. Cinsiyet hormonları kadınlarda meme gelişimi, erkeklerde testis gelişimi ve pubik kıllanma gibi ikincil cinsiyet özelliklerinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bu hormonlar ayrıca adet döngüsü ve sperm üretiminde rol oynarlar.
Hipogonadizm ayrıca yumurtalık yetmezliği olarak bilinir. Erkeklerde de olduğu zaman Andropoz veya düşük serum testosteron diye adlandırılır. Bu bozukluğu yaşayan vakaların çoğu uygun tıbbi tedaviye iyi yanıt verirler.
Hipogonadizm Türleri Nelerdir?
İki tür hipogonadizm vardır.Primer hipogonadizm ve sekonder hipogonadizm .Cinsel bezlerin eksikliğinden kaynaklanan yada bunun dışında beyinden iletişim sorunlarından oluşan vakalardır.
Primer Hipogonadizm nedir
Primer (Birincil) hipogonadizm de cinsel üreme bezlerinde bir sorun var ve vücut yeteri kadar seks hormonları üretmiyor demektir. Cinsel üreme hormonları (gonadlar ) hala beyin hormonları üretmek için iletiyi almakta ama üretememektedir.
Sekonder Hipogonadizm (İkincil hipogonadizm) nedir
Sekonder hipogonadizmde sorun beyinde yatmaktadır. Cinsel Üreme Hormonları (Gonadlar ) beynindeki hipotalamus ve hipofiz bezi, düzgün çalışmamaktadır.
Hipogonadizmin Nedenleri Nelerdir?
Bu Addison hastalığı (Addison hastalığı, böbreküstü bezlerinin salgılama yetersizliğinden kaynaklanan bir hastalık ) ve hipoparatiroidizm otoimmün bozukluklar,
Turner sendromu ve Klinefelter sendromu gibi genetik bozukluklar,
Şiddetli enfeksiyonlar
Karaciğer ve böbrek hastalıkları
İnmemiş testis
Vücudunuzun çok fazla demir emilimi olursa (hemokromatozis)
Radyasyona maruz kalma
Üreme Organlarına yapılmış herhangi bir cerrahi müdahale
Sekonder ikincil hipogonadizm nedenleri:
Böyle Kallmann sendromu (anormal hipotalamik gelişim) gibi genetik bozukluklar,
HIV ve AIDS dahil enfeksiyonlar,
Hipofiz bozuklukları
Sarkoidoz, tüberküloz veya az rastlanan karaciğer hastalığı nedeni ile yaşanan iltihaplı hastalıklar,
Şişmanlık
Hızlı kilo kaybı
Beslenme yetersizlikleri
Steroidler ilaçlarının kullanımı (özellikle uzun süreli kullanım)
Beyin ameliyatı
Radyasyona maruz kalma
Hipofiz bezi ya da hipotalamus yaralanması ya da hipofiz bezinin yakınında oluşmuş bir tümör
Hipogonadizm Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda Hipogonadizm belirtileri:
Menstruasyon ( adet kesilmesi) eksikliği
Meme büyümesi ( ya hiç büyümemesi ,veya yeterince gelişmemesi)
Sıcak basmaları
Vücutta kıl veya başta saç dökülmesi
Cinsel dürtünün çok az ya da hiç olmaması
Göğüslerden gelen sütlü akıntı
Erkeklerde Hipogonadizm belirtileri:
Kas kaybı
Anormal meme büyümesi
Penis ve testislerin azaltılmış büyüme
Ereksiyon bozukluğu
Osteoporoz
Cinsel dürtünün çok az olması veya hiç olmaması
Kısırlık
Yorgunluk
Sıcak basmaları
Konsantrasyon güçlüğü
Vücut saç dökülmesi
Hipogonadizm Nasıl teşhis edilir?
cinsel gelişim yaşınız için uygun düzeyde olduğunu teyit etmek için fiziksel bir kontrol yapılır. Bunlar kas kitlesi, vücut , saç ve cinsel organlarını incelenmesidir.
Hipogonadizm Hormon Testleri
Doktorunuz hipogonadizm olabileceğini düşünüyorsa, ilk seferde seks hormon düzeyleri kontrol edilir.. Folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinizan hormon (LH) seviyelerini kontrol etmek için bir kan testi gerekir. Hipofiz bezi bu üreme hormonları yapar.
Eğer kadın iseniz östrojen seviyeniz test edilecek. Eğer erkekseniz testosteron düzeyi test edilir. Hanımlarda hormon düzeylerinin testleri genellikle sabah yapılır . Beylerde sperm sayısını kontrol etmek için bir semen analizi yapılır. Hipogonadizm sperm sayısını azaltabilir.
Hipogonadizm için demir seviyelerini ölçtürün
Demir seviyeleri üreme ve cinsel aktivite ile ilgili hormonlarını etkileyebilir. Bu nedenle,anemi ya da demir eksikliği için tahlil yapılabilir. Ayrıca prolaktin düzeylerini ölçmek isteyebilir. Prolaktin kadınlarda meme gelişimi ve anne sütü üretimini teşvik eden bir hormondur, ancak her iki cinsiyette de hediyesi Tiroid problemleri hipogonadizm benzer belirtilere neden olabilir, ayrıca tiroid hormon düzeylerini kontrol edilir
Görüntüleme tanıda yararlı olabilir. Yumurtalıkların ultrason yumurtalıkların bir görüntü oluşturmak ve yumurtalık kistleri ve polikistik over sendromu (PCOS) de dahil olmak üzere herhangi bir sorunda, kontrol etmek için ultrason (ses dalgaları) kullanılır. Doktorunuz hipofizden tümör kontrolu yapmak için MR taramaları isteyebilir.
Hipogonadizm için Tedaviler Nelerdir?
Kadınlarda Hipogonadizm Tedavisi
Tedavinize eğer bayansanız cinsel hormonlar için ek östrojen hormonu artırılarak devam edilir .Cinsel isteksizlik varsa doktor düşük dozlarda testesteron verebilir. Eğer adet düzensizlikleri veya hamile kalmada bir sorun varsa, yumurtlamayı tetiklemek için FSH içeren hormon İnsan koriogonadotropini enjeksiyonları (hCG) iğnesi ya da hap verilebilir.hamilelik problemi yaşayan hastalarımızda kendi başına yumurta gelişmediği için uyarıcı iğneler akabinde aşılama ve tüp bebek tedavisi uygulanır