Doktorsitesi.com

Hipertansiyonun Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
22 Ocak 20161121 görüntülenme
Randevu Al
Hipertansiyonun Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Tedavideki temel hedef mortalite (ölüm) ve morbidite (sakatlık) oranlarını azaltmaktır. Hedef 140/80 mmHg altı olmalı; eğer böbrek hastalığı ya da diyabet mevcutsa bu durumda 130/80 mmHg altı hedef alınmalıdır. Hipertansiyon ciddi ama tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi edilmezse kalp, beyin, böbrek, göz gibi organlarda istenmeyen durumlara sebep olabilir. Tedavisi ömür boyu sürmelidir. İlacı sadece bulgular ortaya çıktığı zaman değil sürekli kullanılması gerekmektedir. Kan basıncı düşünce ya da şikayetler kaybolunca tedavinin bırakılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Non farmakolojik (ilaç dışı) tedavi : Yaşam tarzı değişikliği, tuz alımının kısıtlanması, ideal kiloya ulaşma, fizik aktivite artışı, sigarayı bırakmak, aşırı alkol tüketimini önlemek, diyeti düzenlemek, sık sık günde 5-6 öğün ama az miktarda yemek yemek, potasyumdan kalsiyumdan zengin besinler tüketmek, doymuş yağdan fakir diyet almak ilaç dışındaki tedavi yöntemlerinin temel prensipleridir.

Non-farmakolojik tedavilerin tansiyonu düşürme oranları ise şu şekildedir:

Kilo verme: 5- 20 mmHg (sistolik)
Sebze-meyve ağırlıklı beslenme: 8- 14 mmHg (sistolik)
Tuz kısıtlama: 5-10 mmHg (sistolik)
Fizik aktivite: 4- 8 mmHg (sistolik)
Alkol alımını kısıtlama: 2- 4 mmHg (sistolik)

İlaç (farmakolojik tedavi) : Hastanın yaşına eşlik eden diğer hastalıklarına uygun değişik grup ilaçlar ile hekim hipertansiyonu tedavi etmeye çalışır. Yapılan çalışmalarda en az 2- 3 ilacın gerektiği belirlenmiştir. İlaç kullanmaya rağmen tansiyonda düşme sağlanamazsa buna dirençli hipertansiyon denir. Bu durumda ilaç kullanmak en azından kardiovasküler mortalite ve morbiditeyi azaltmaktadır.

Etiketler

Obeziteden kurtulmak için tavsiyelerObezite ve beslenmeTüp mideObezitenin cerrahi tedavisiObezitede ilaç tedavisi yararlarıObezitede zayıflamak için ne yapılmalıObezitede beslenme düzeni ve egzersizObesesyon tedavisiObezlik ve gebe kalmamaObez hastaligiObezitede mide bypass ameliyatıObezite tedavisi nedirObezlik ve tedavisiObezite hastalarında cerrahi tedaviObezitede beslenme ve egzersiz yaklaşımlarıMini gastrik bypass ameliyatıObezite tedavisi kilo vermeObezieObeziObezite problemleri diyetSleeve gastrektomi sonrasi sarkmalarin duzeltilmesiObezite nedirObezite videoObezite cerrahisi doktorlarıObezite ile mücadele programıObezitenin etkileriTüp mided ameliyatıTüp mide ameliyatı ile zayıflamaObeziteden kurtulmaTüp mide ameliyatı ne demektirTüp mide ameliyatı kimlere uygulanırTüp mide ameliyatı hangi durumlarda uygulanırTüp mide ameliyatı zararlarıTüp mide ameliyatı kimlere önerilirTüp mide ameliyatı kimlere yapılırTüp mide ameliyatı nasıl uygulanırTüp mide ameliyat süresiTüp mide ameliyatı obezitede kesin çözüm müdürTüp mide ameliyat riskleriTüp mide ameliyatında anesteziTüp mide ameliyatı ekibi nasıl olmalıTüp mide ameliyatında komplikasyonTüp mide ameliyatı başarısını etkileyen faktörlerTüp mide operasyonu ile başarı kesin midirTüp mide operasyonu avantajlarıTüp mide ameliyatı sonrasıSleeve gastrectomy nedirGlp1Sleeve gastroktomiMini gastric by-passObeziteSleeve gastrektomi nasıl yapılırSleeve gastrektominin riskleri nelerdir?Sleeve gastrektomi avantajlarıSleeve gastrektomi nasıl etki eder?Mini gastrik bypass ve sleeve gastrektominin 1 yıllık sonuçlaMini gastrik bypass nedirMini gastric bypass

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır