Hemoroid Muayenesi


Hemoroid diğer deyimle basur insanların kendinin muayene edip teşhis koyamayacağı hastalıklardandır, ayna yardımıyla dışarıdakileri görse de içerdekileri değerlendirmesi çok mümkün olmamaktadır. Çok ileri düzeyde olanları ıkınarak dışarı çıkarıp fotoğrafını çekerek teşhis koysa da yine de tatmin edici olmamaktadır. Bu sebeple kesin teşhis proctoloji uzmanınca ve görüntüleme aletleri yardımıyla teşhis konur.
Hemoroid Muayenesi Nasıl Yapılır
Tüm hastalıklarda olduğu gibi öncelikle anamnez dediğimiz hastanın anlattıkları dinlenir. Hastanın anlattıklarıyla doktorun kafasında çeşitli imajlar oluşur ki bu neredeyse teşhisin yarısını oluşturur. Tabiî ki özellikle kanama olan vakalarda hastanın anlattıklarıyla asla yetinilmemelidir. Yani eczacıya yada konu komşuya sorarak ilaç kullanılmamalıdır. Çünkü kanama basurdan olabileceği gibi kötü huylu tümörden de olabilmektedir ve bu durum kesinleştirilmeli ona göre tedavi planlanmalıdır.
Hastanın anlattıkları dinlendikten sonra muayeneye geçilir. Her ne kadar hastanelerin çoğunda ekonomik getirisi sebebiyle hasta daha lafa “makatımda” diye başlarken kolonoskopi istense de işin doğrusu mutlaka her hastaya önce muayene gerekirse kolonoskopi yapılmalıdır.
Hemoroid Dış Muayenesi
Elle kalçalar kenara çekilerek anüs görüntülenir, bu şekilde dış memeler varsa görüntülenmiş olur. Hastanın şikayetlerini izah etse de içeriden de emin olanmalıdır. Dış memeler genellikle estetik dışında sorun yaratmadığı bilinci asla akıldan çıkarılmamalıdır.
Parmakla Hemoroid Muayenesi
Dışardakiler görüntülendikten sonra rektal tuşe denilen muayeneye geçilir. Rektal tuşede makatın basıncı, sıkma gücü, ağrı olup olmadığı, anal kanalda bir tümör olup olmadığı, kalın bağırsağın son kısmı rectumun son 3-5 cm lik kısmı değerlendirilmiş olur. Eskiden parmakla hemoroid teşhisi konulabileceği düşünülürdü ancak bunun doğru olmadığı ve kesinlikle yetersiz bir muayene olduğu klasik kitapların hepsinde yazmaktadır. Mutlaka gözle de değerlendirilmeli anoskop muayenesi yapılmalıdır.
Anoskop Muayenesi
Anoskop 10 cm uzunluğunda şeffaf bir alettir. Anal kanal olduğu kadar rektum 10-15 cm ye kadar rahatlıkla görüntülenir ve bölge hastalıklarına % 100 yakınlıkta doğru teşhis konabilir. Kolonoskopta olduğu gibi hiçbir hazırlık gerekmez, aç veya tok uygulanabilir. Aslında her proctoloji ünitesinin olmazsa olmaz parçasıdır ve muayenenin tamamlayıcısı olarak görülmelidir. Her hastaya uygulanması olabilecek kanser vakalarının daha erken yakalanmasını sağlar. Taze kırmızı kan bağırsağın son 8-10 cm lik kısmından kaynaklandığı için kanamaların önemli bir kısmı anoskopiyle teşhis edilebilir. Bu uygulamanın bir diğer avantajı da aynı anda biopsi almayı ve yine gerekliyse aynı anda tedavisini yapmayı sağlamasıdır.
Anal Endoskopi
Kamera yardımıyla anüs dış kısmı, geçiş kanalı ve rektumun son kısmı görüntülenir. Anoskopiyle muayeneye tek üstünlüğü görüntülenen hastalık hastaya da gösterilebilir. Hastayı ikna etme avantajı vardır. Yine bu görüntüler alınıp saklanabilir ve hastayla paylaşılabilir. Yaygın uygulanmamaktadır ancak giderek yaygınlaşmaktadır.
Dışkı Muayenesi
Aslında bir tahlildir, gizli kanama, kaşıntı yapabilecek parazitlerin tespitinde işe yaramaktadır. İzah edilemeyen kaşıntı ve kansızlıkların tespiti için yapılır. Özellikle parazit konusunda en etkili yöntemlerdendir.
Özetle;
Basur teşhisi muayene ve anoskopi ile yapılmalıdır, her hasta ayrıntılı görüntülenerek değerlendirilmeli ve kesin teşhis konduktan sonra yola devam edilmelidir. Hasta daha kapıdan girerken istem kağıdı yazıp “şu kolonoskopiyi yaptırıp öyle gel” şeklinde yaklaşan kurumlardan değil işi makat hastalıkları olan proctoloji uzmanından yardım alınmalıdır.