Hemoroid, basur ve mayasıl

Hemoroid, basur ve mayasıl

Basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid; anal kanaldaki yastıkcıkların sarkması ve sıkışarak kanaması ile karakterli yaygın bir hastalıktır. Ana nedeni uzun süreli kabızlıktır. Ayrıca kalıtımsal (ailesel) özellik de taşımaktadır. Esas nedeninin defekasyon (büyük abdest) alışkanlıklarındaki yanlışlar ve ıkınma olduğu düşünülmektedir.

Hemoroid hastalarınca sıklıkla ifade edilen yanlışlar:

Doğal olmayan zaman ve ritmde kendini defekasyona zorlama

Sabah ilk ve doğal efekasyon isteğini geçiştirme

Uzun süre ve ıkınarak tam bir boşalmayı zorlama ... olarak sıralanabilir.

Hemoroid hastalığı toplumda çok yaygın bulunmaktadır.

İç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere 2 tiptir.


İç hemoroidler genelde ağrısız; dış hemoroidler ise ağrılıdır.

Dış hemoroidde kan pıhtılaşırsa “tromboze hemoroid” oluşur ve çok şiddetli ağrıya neden olur.

En sık şikayetler makattan kanama, makatta meme oluşması, bazen akıntı ve kaşıntıdır.

Tanı anal muayene ve rektoskopi (anal kanala ışıklı bir cihaz ile bakma) ile konur.

Hemoroidin en iyi tedavisi korunmadır.

Düzenli beslenme (kepekli ekmek, bol meyve, sebze ve su)

Tahriş yapıcı maddelerden (baharat, alkol, turşu) uzak durma

Düzenli tuvalet alışkanlığı

Fazla ıkınmama

Ağır yük kaldırmama ...

gibi noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Diğer taraftan, sigara içmek, alkol, aşırı kahve tüketimi ve obeziteninin (şişmanlık) hemoroidal hastalık gelişimi ile anlamlı bir ilişkisi tesbit edilememiştir.

Sonuç olarak hekime düşen görev, gerektiğinde posalı diet ile desteklenerek, hastalara defekasyon disiplininin öğretilmesi ve yanlış alışkanlıklardan arındırılmasıdır.

Bu önerilere ilave olarak büyük abdest yumuşatıcıları, bölgesel ağrı kesici kremler ve oturma banyoları hemoroid tedavisinin medikal yöntemleridir. Diet ve sıcak uygulama etkinliği kanıtlanmış yöntemlerdir. Bunların yanı sıra hamilelik, ağır egzersiz, uzun süre oturma ve ayakta kalma ile hemoroid gelişimi arasındaki ilişki tartışmalı olsa da bu olayların hemoroid belirtilerini alevlendirebileceği düşünülmektedir.

Posalı diet uygulaması hakkındaki kabul edilen görüş, hemoroidal hastalık tedavisinde dietin gerekli ve iyileşmeye katkı sağladığı fakat diğer tedavi yöntemleriyle desteklenmesi yönündedir.Yani, tek başına diet uygulaması hemoroidal hastalığın tedavisi için çözüm değildir.

Tedavi edici diğer yöntemler “skleroterapi” (iğne ile kurutma), “band ligasyonu” ve cerrahidir. En uygun yönteme hasta ve hekim birlikte karar vermelidir.

Hemoroidal hastalığın son derece yaygın bir hastalık olması, spontan remisyonların (kendiliğinden iyileşme) olabilmesi, yüzeyel tabiatı ve yaşamı tehdit edici sonuçlar ortaya çıkarmaması gibi nedenlerle, bu hasta grubu her hekim tarafından mevcut olanaklar dahilinde tedavi edilmeye çalışılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki makattan kanama önemli bir şikayettir. Hemoroidal hastalığın belirtisi olabileceği gibi; başta barsak kanseri olmak üzere hayatı tehdit edici hastalıkların ya da anal yırtık gibi diğer hastalıkların da belirtisi olabileceği akılda tutulmalı ve en kısa zamanda hekime başvurulmalıdır.

TEDAVİ:

Kulaktan dolma bilgilerle krem, fitil … vs ilaçlar kullanmayın. Bu yanlış ve etkisiz yöntemler tedavinizi daha da güçleştirecektir.

Hemoroidal hastalık son derece kolay ve kesin tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bunun için bir proktoloji (anorektal hastalıklar) ünitesine ve bu konuda uzmanlaşmış hekimlere başvurun.

HEMOROİDAL HASTALIK TEDAVİSİNDE UYGULADIĞIMIZ YÖNTEMLER
İlk aşamada, hastalığın kesin tanısının konulması ve evresinin belirlenmesi gerekir. Bu belirtilerin altında yatan kanser, kolit gibi daha önemli bir patolojinin atlanmaması ya da ekarte edilebilmesi için hemen her zaman bazı endoskopik tetkiklerin de yapılması zorunludur.

Hemoroidal hastalığın tanısı kesinleştirildikten sonra uygulanacak tedavi, hastalığın evresine bağlıdır. Çoğu erken evre vakalarda (evre 1-2); bazı diet önerileri, dışkılama alışkanlıklarının düzeltilmesi, bazı bitkisel katkılar ve/veya bazı ilaçlar ile tadavi sağlanır.

Ameliyat öncesi hemoroidal hastalık   Ultrasonik dissektör ile hemoroidektomi

Daha ileri evrelerde (evre 2-3), sarkan hemoroidal dokuların sabitlenerek hastalığın yok edilmesine yönelik anoskopik bazı girişimlere başvurulur. Bu girişimler, aynı endoskopi gibi ayaktan (hastaneye yatırılmadan) yapılır. Kurutucu madde injeksiyonu (injeksiyon skleroterapi), band ligasyonu ve infrared laser uygulaması yöntemlerinin ustaca uygulandıklarında tedavi başarıları yüksektir, tamamen ağrısızdırlar ve pekçok vakada ameliyat gerekliliği ekarte edilir. 

Çok ilerlemiş vakalarda (evre 4) ve kombine iç ve dış hemoroidlerin varlığında, cerrahi tedavi gerekebilir. Bu bölge ameliyatlarının ağrılı olması nedeniyle, son yıllarda geliştirilen bazı yeni teknolojileri kullanıyoruz. .

Ultrasonik dissektör ya da PPH stapler kullanarak gerçekleştirdiğimiz ameliyatlar sonrası başarı oranı ve hasta konforu son derece yüksek olmaktadır. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Menteş

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ, tıp eğitimini Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 1993 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1993-1995 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nde temel immünoloji, tümör immünolojisi, epidemiyoloji, kanser biyokimyası ve radyasyon onkolojisi dersleri almıştır. Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 2000 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör olan Dr. MENTEŞ, 1997-2003 yılları arasında asistan editör olarak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi resmi yayını Gazi Medical Journal’da görev almıştır. 1998 yılında Royal Liverpool University Hospital Colorectal Unit'de görev almış, burada Dr. MJ Hershman ile beraber kolorektal cerrahi ve pelvik taban cerrahisi ile ilgili ameliyatlara katılmıştır. Ayrıca, anal US ...

Etiketler
Basur mayasir
Prof. Dr. Bülent Menteş
Prof. Dr. Bülent Menteş
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube