Doktorsitesi.com

Hastayla Nasıl Konuşuyorum?

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal
Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal
4 Kasım 2015139 görüntülenme
Randevu Al
Hastayla Nasıl Konuşuyorum?

Her Hasta Vücudunda Neler Olup Bittiğini Bilmek İster.

Sağlık ile ilgili her konuda karşımıza çıkan tıbbi terimlerden sağlık sektöründe olmayanlar her zaman şikayet etmiştir ancak bazı durumlar vardır ki bu terimleri kullanmadan anlatmak çok zordur. Ben kendi polikliniğimde tıbbi terimlerden kaçınmaktan çok bu terimlerin anlamını hastayla paylaşıyorum böylece ortak bir dil üzerinde daha uzun süre daha anlaşılır konuşabiliyoruz.

Önem verdiğim bir diğer nokta da hastaya ameliyat veya hastalığını anlatmadan önce kendisini ilgilendiren kısa bir anatomi ve fizyoloji bilgisi vermek. Çünkü karşımızdaki hasta eğer sağlık çalışanı değilse anatomi ve vücut işleyişi hakkında hiçbir fikri olmayan ve belki de kendi araştırmaları ve etrafındaki kişilerden duyduğu ile zihninde bambaşka bazen de tamamen yanlış bir canlandırma yapan bir bireydir. Hastaya anlattığım bu basitleştirilmiş anatomi ve fizyoloji bilgisi ile hasta vücut işleyişinin doğru halini ilk ağızdan duyacak, hastalığını veya yapılacak ameliyatı ve gerekliliğini daha net anlayacak, yakın çevresine de doğru mekanizmayı anlatarak toplumun bilinç düzeyini arttırmaya katkıda bulunacaktır.

Unutmayalım ki vücudun işleyişini anlamadan hastalığımızı anlamamız mümkün değildir.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra hastalık ile ilgili önemli noktaları anlatıyor daha sonra hastamın uyum sağlayabileceği tedaviye birlikte karar veriyoruz. Ameliyat gerekliliği olan bir hastada ameliyat öncesi hazırlık kısaca anlatılır daha önce anlatmış olduğum anatomi bilgisi ile birlikte ameliyatta neler yapılabileceği açıklanır, ameliyat sonrası hastayı nelerin beklediği, riskleri, hastanın beklentileri en ince ayrıntısına kadar konuşulur.

Bu aşamada amacımız, hastayla birlikte ameliyatı baştan sona zihnimizde gerçekleştirmektir.

Etiketler

Hastayı ameliyata hazırlamaHastayı ameliyata hazırlama nasıl olmalıHastayı ameliyata hazırlarken nasıl konuşmalıHasta doktor ilişkisi nasıl olmalı

Yazar Hakkında

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, tıp eğitimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları ihtisasını ise İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladı. Tıbbi eğitimini yurtdışında da sürdüren Dr. Uçal, Avusturya'nın Graz şehrinde Medical University of Graz'da Ear,Nose, Throat, Department of Phoniatrics, Speech and Swallowing üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Dr. Uçal, ses bozukluklarını daha yakından gözlemlemek cerrahi ve terapi tekniklerini geliştirmek amacıyla 2013 yılında dünyada Ses Alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Gerhard Friedrich ve PD Dr. Markus Gugatschka ile Graz/Avusturya'da birlikte çalışma imkanı buldu.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır