HAREKETLİ GÖZ PROTEZİ

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL
Prof. Dr. Mehmet ÜNAL
1 Kasım 2018114 görüntülenme
Randevu Al
HAREKETLİ GÖZ PROTEZİ

Göz yaralanmaları, göz iltihapları, göz ameliyatları sonrasında ve göz tansiyon yükselmeleri sonucunda göz kaybedilebilir. Gözünü kaybeden hastalarda gözde küçülme, büzülme, kapak düşüklüğü gelişir. Gözde kızarma ve ağrı tabloya eşlik eder. Bu olgularda mevcut gözün dokuları kullanılarak görmeyen fakat estetik olarak diğer göze benzeyen ve hareket eden hareketli göz protezi ameliyatı yapılması uygun olur. Hareketli göz protezi uygulaması çeşitli nedenlerle görmesini kaybetmiş ve estetik olarak iyi durmayan gözlerde hastanın görünümünü düzeltir. Bu bir ameliyatla sağlanır. Ameliyatta gözün özelliğini kaybetmiş ve görevini yapmayan tabakaları tahliye edilir.(çıkarılır).

Gözün beyaz tabakası ve göz kasları ise korunur. Beyaz tabaka içine normal göz büyüklüğünde bir küre yerleştirilir. Küre gözün görev yapmayan tabakalarının çıkmasıyla oluşan boşluğu doldurur, aynı zamanda göz kaslarıyla bağlantılı olduğu için protez hareketini sağlayan bir yuva oluşturur. Normal göz hareket edince ameliyatlı tarafta da küre hareket eder. Göz yuvasındaki yaranın iyileşmesinden sonra (genellikle 5 hafta) hasta için uygun olan göz protezi yapılır. Göz protezi hastanın diğer gözü ile aynı renkte ve büyüklükte yapılır. Protez, göz yuvasında gömülü bulunan kürenin önüne ve göz kapakları arkasındaki boşluğa yerleştirilir.

Küre, göz yuvasında gömülü olduğu için bunun çıkması mümkün değildir. Protezin ise merdiven inerken veya ani bir hareketle yerinden çıkması, düşmesi söz konusu değildir. Ancak istenildiği taktirde protez çıkartılabilir. Protez takan kişiye bunun takılması ve çıkartılması öğretilir ve kişi isterse ortalama 3 ayda bir protezi çıkartabilir, temizleyip yeniden takabilir.

Etiketler

Hareketli göz proteziGöz protezihareketli göz protezi nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL

Prof. Dr. Mehmet ÜNAL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı fakülte de tamamlayarak Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1985 - 1986 yılları arasında Londra Moorfields Göz Hastanesi Oküplastik Cerrahi Bölümünde çalışmış 1989 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır