Hangi mevsimde hangi balıkları tüketmeli

Hangi mevsimde hangi balıkları tüketmeli

Ülkemizin 3 bir tarafı sularla çevrili olmasına karşın balık tüketimi istatistiklere göre protein ihtiyacının giderilmesinde sadece %3 kullanılmaktadır. Protein ihtiyacının % 55’i tahıl, % 10’u da et ürünleri tüketimiyle sağlanmaktadır.

Ülkemizdeki denizlerde çıkan balıkları sınıflandırırsak: Beyaz balıklar; morina, yayın, sazan, kalkan, pisi balığı, dil balığı, turna balığı, levrek, çipura, karagöz Yağlı balıklar; Ringa balığı, uskumru, som balığı, alabalık, ton balığı, yılan balığı. Kıkırdaklı balık; Köpek balığı, rina balığı

Balığın besin değeri: Enerji değerleri balığın bileşimindeki yağ miktarına göre değişir. Yağlı balıkların enerji değeri yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Balık, protein açısından son derece zengindir. 100 gram yağlı balık yaklaşık 20 gram, yağsız balık ise 10 gram protein içerir. Vücudumuz, içerdiği iyi kaliteli proteinin, %93’ünden faydalanır. Bu oran kırmızı etlerde ve diğer beyaz etlerde daha düşüktür. Balıkların yağında doymamış yağ asitleri diğer hayvan yağlarından daha fazladır. Kılçıkları ile birlikte yenildiğinde iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca A, B1, B2 ve D vitaminleri ile fosfor, çinko, iyot mineralleri açısından da zengin kaynakların başında gelir. Orta yağlı 100 gram balık yaklaşık 150 kalori içerir. Balık yağında bulunan n–3 yağ asitlerinin sağlık açısından önemli etkileri yapılan çalışmalarla bildirilmektedir.

Kırmızı et yerine balığı daha sık tüketen toplumlarda koroner kalp hastalığı daha az görülmektedir. Balık tüketimi ayrıca hiper tansiyon, alzaimer, romatoidartrit gibi hatalıklarda çok iyi gelir.

Ocak: Ocak ayının en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Kefal ve hamsi olması gerektiği gibi tam yağlı duruma gelirler. Çinekop, tekir, kırlangıç ve kofana ocak ayında en bol dönemini yaşar ve en çok avlanan balıklardır. Midyenin başlangıç mevsimi ocak ayıdır.

Şubat ayı kalkan mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Bu süre mayıs sonuna kadar devam eder.Gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, kaya balığı,levrek şubat ayında lezzetlidir. Tekir çok boldur. Şubat ayında Uskumru, lüfer, palamut artık yağını kaybetmeye başlar fakat gümüş balığı, kefal, dere pisisi, minakop, midye lezzetini korumaya devam eder.

Mart; gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, mersin, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Özellikle kalkan, levrek ve kefal mart ayında hem bol hem de çok lezzetlidir. Martta Uskumru çiroz olmaya başlamıştır.

Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, morina, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Nisan ayındaki en lezzetli balık yine kalkandır bol zamanı Nisan ayıdır.

Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, kefal, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren en bereketli aylardan birisidir. Barbunya, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpiti mayıs ayında lezzetle tüketebilir. Bu ayda ayrıca; kalkan balığının yavrusu ile gelincik denizlerde kendini göstermeye başlar.

Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, sarıağız, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Bu ay balık açısından en verimsiz aydır denebilir. Haziran ayında balıklar geçici olarak Karadeniz’e ulaşırlar. Yaklaşan av yasağı ile birlikte de tezgahlar balıktan zayıflamaya başlar.

Temmuz: Çinekop, sarıkanat, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir. Temmuz ayı; Sardalya balığının mevsimidir. Eylül ayı başlarına kadar lezzetini koruyan sardalya taze olarak rahatlıkla yaz boyu tüketilebilir. Temmuz ayında barbunya ve tekir lezzetini korumaya devam ederken pavurya, böcek, ıstakoz bolca çıkar.

Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Bu ayda çingene palamutu mevsimi başlar.

Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Palamut palığı daha fazla büyüyr ve daha değişik lezzetlerle tüketilebilir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.

Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Pisi balığı özellikle bu ay en güzel zamanındadır. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.

Kasımda: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.

Aralık : Uskumru , lüfer, palamut ve torik yağlanır ve bu nedenle de kızartmadan buğlamaya her türlü yemeği lezzetle yapılır. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.


https://nesrineris.com.tr/

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nesrin Eriş

Dyt. Nesrin ERİŞ, 1972 yılında Kars'ta doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Ankara'da tamamlamıştır. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamış ve 1994 yılında mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2002 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Mesleki hayatına ilk olarak İstanbul'da bir zayıflama merkezinde başlamış olan Dyt. Nesrin ERİŞ, 8 ay sonra Ota Güzellik Merkezi Bakırköy şubesinde Diyetisyen olarak çalışmaya başlamış ve 1995 yılından beri Bakırköy Ota Güzellik Merkezi'nde danışanlarına hizmet vermektedir. Ayrıca buradaki görevinin yanısıra çeşitli hastanelerin, yemek firmalarının, internet sitelerinin ve yemek derg ...

Etiketler
Balığın besin değeri
Dyt. Nesrin Eriş
Dyt. Nesrin Eriş
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube