Diş beyazlatma ile ilgili sıkça sorulan sorular

Diş beyazlatma ile ilgili sıkça sorulan sorular

1. Eğer dişlerimi beyazlatmak istersem hangi yöntemleri kullanabilirim?

En etkili yöntem hangisidir? Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş hekimi yardımıyla profesyonel beyazlatma, diğeri ise evde diş hekimi’ nin önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma sistemidir. Son yapılan çalışmalarda iki yöntemin aynı anda kullanılmasının etkin bir beyazlatma için gerekli olduğu belirtilmiştir. Kısaca hastanın beyazlatma işlemi ofis tipi ile yapılsa bile rengin kalıcılığı için ev tipi ile desteklenmesi önerilmektedir.

2. Beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?

Yapılan çalışmalar diş doktoru kontrolünde yapılan diş beyazlatma sistemlerinin kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Diş doktorunuzun florür uygulamaları ile beyazlatma işlemi daha da güvenli bir işlem olmaktadır.

3. Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?

Bütün beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olur. Bu soğuk sıcak içeceklere ve havaya karşı bile oluşan hassasiyet rahatsızlık verir. Hassasiyet durumunda diş doktorunuzun uygulayacağı topikal florür bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Ayrıca hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları da işe yarar.

4. Dişlerimin maksimum beyazlaması ne kadar sürecek?

Sonuçlar farklıdır. Bazı dişler 24 dakikada beyazlarken, bazıları için bir iki seans beyazlatma yapmak gerekebilir. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmenin beyazlatılması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süreç gerektirebilir.

5. Beyazlatma ne kadar süre etkisini korur?

Beyazlatma sonrasında dişlerinizin rengi asla başlangıçtaki rengine dönmez ama bir miktar renkleşme 6 ayla iki yıl arasında oluşur. Beslenme alışkanlıklarına göre bu renklenme farklılık gösterir. Her 6 ay veya yılda bir kez ev tipi beyazlatma ile bakım sağlanması tavsiye edilir.

6. Hamile veya yeni doğum yapanlara diş beyazlatma niye tavsiye edilmez?

Bu konuda bir araştırma yapılmamıştır ama üretici firmalar bu işlemin hamile ve emziren annelerde yapılmasını tavsiye etmezler.

7. Beyazlatma jeli kaplama, porselen kuronlarımı da beyazlatır mı?
Porselen kaplama kuron ve köprüler beyazlamazlar. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyması için bütün bunların değişmesi gerekebilir.

8. Beyazlatma sonrası kahve ve kırmızı şaraptan ne kadar uzak kalmalıyım?

Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün yani 48 saat boyunca çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir, çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi dentin tübüllerinde 48 saat boyunca devam eder. Bu süre zarfında da renkli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Dt Cengiz Bahcevan

Dt. Cengiz BAHÇEVAN. 14 Nisan 1966 tarihinde Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini  tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Merter Teşhis Kliniği'nde, Doğan Hastanesi'nde, Türkiye Hastanesi'nde,  Avrupa Şafak Hastanesi'nde ve Bahçelievler’de özel bir hastanenin diş ünitesinin kuruculuğunu yapan Dt. Cengiz BAHÇEVAN, 2008 yılından beri DentalGroup Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca kendisi gibi Diş hekimi olan Billur Bahçevan ile evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Etiketler
Diş beyazlatması
Dt. Dt Cengiz Bahcevan
Dt. Dt Cengiz Bahcevan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube