Hamilelik takvimi / 7. hafta

Hamilelik takvimi / 7. hafta

Hamilelik Takvimi / 7. Hafta

 

Siz hala dışarıdan bir şey fark etmeseniz de embriyonuzda hummalı faaliyet devam ediyor. Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu bir fasulye tanesi kadar olacak. Eğer rahmin içine direkt olarak bakma ya da bir kamera yerleştirme şansınız olsaydı, göreceğiniz tıpkı bir fasulye tanesine benzeyen bir cisim olacaktı. Bu fasulyenin tepe kısmına dikkat ettiğinizde iki küçük siyah noktacığı fark edebilecektiniz. İşte bu iki küçük nokta bebeğinizin gözleridir, hatta gözün ağ tabakası olan retina da oluşmaya başlar. Biraz daha kenarda yer alan toplu iğne başından küçük çukurluklar da kulaklar olarak gelişecektir. Bu organlar hem denge hem de işitmede görev alır. İlkel bir ağız ve dil fark edilebilir. Yine bu haftada kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar. İnce bir tabaka halinde deri belirir. Beyin üç ana kısmına ayrılır.

Tiroid bezi gelişimini sürdürür; lenfatik sistem ilk defa oluşmaya başlar. Kan dolaşımı başlamıştır. Şimdilik iki bölümden oluşan kalp, dakikada 150 defa atar. Doktorunuz Doppler ultrason ile bebeğinizin kalp atımını size dinletebilir. Akciğer gelişimi devam eder. Safra kesesi, mide, bağırsaklar ve pankreas gelişimini sürdürür. Plasentadan gelen kan karaciğere ulaşır. Kol tomurcukları artık oldukça belirgindir; buna karşılık bacak tomurcukları yeni oluşmaya başlar. Embriyo artık tamamen amniyon kesesi içinde yerleşmiştir. Somit adı verilen oluşumlar kas ve kemikleri oluşturmak üzere farklılaşmaya başlar. 

Dışarıdan hamile olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1 - 2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir. Hamileliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar. Buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Orkun Çetin

Eğitim Kocaeli Üniversitesi

Uzmanlık Cerrahpaşa Üniversitesi

Etiketler
Hamilelik takvimi 7 hafta
Op. Dr. Orkun Çetin
Op. Dr. Orkun Çetin
Van - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube