Hamilelik sonrası ideal zayıflama

Hamilelik sonrası ideal zayıflama

Belki ilk bebeğiniz belki de deneyimlisiniz. Ne olursa olsun vücudunuzun hamilelik öncesi formunu hatta beklide ondan da iyisini istiyorsunuz. Bu süreci nasıl lehinize çevireceğinize birlikte göz atalım.

Gebelik öncesi normal kilolardaysanız ve gebelik süresince 12-16 kilo aldıysanız gebelik öncesi formunuza dönmeniz uzun zaman almayacak. Belki de kilolu olarak gebe kaldınız ya da gebelikte fazla kilo aldınız. Bu durumda sağlıklı kilo aralığına inmeniz 1 seneyi bulacaktır.

İşte dikkat etmeniz gerekenler noktalar:

MUTLAKA EMZİRİN

Yeni doğanın ilk 6 ay ihtiyacı olan tüm gereksinimi annesinin sütünde saklıdır ve bu her anne-çocuk arasında böyledir. Emzirme sayesinde çocuğunuzun ilerde karşılaşabileceği kronik hastalık riskini düşürür. Tamda çocuğunuzun ihtiyacı olan içeriği verip yağlarınızdan kurtulursunuz. Emzirmek ekstra 500 kalori yakımı demek. Kilo kaybetme çabalarına girmeniz için bebeğinizin ilk 2 ayını doldurmasını beklemeniz önemli.

YAVAŞ KİLO KAYBI KALICI KİLO KAYBIDIR.

Gebeliğiniz bittiği gibi besin kısıtlaması yapmayı aklınızdan çıkarmalısınız. Emziren çoğu annenin dengeli 2000–2700 kaloriye gereksinimi vardır.

Şöyle düşünün normalde bir kadının sağlıklı kalabilmesi için günlük minimum 1200 kaloriye ihtiyacı varsa ki, çoğunun enerjik olabilmesi ve ruhsal dalgalanmalardan uzak kalabilmesi için 1500–2200 kaloriye ihtiyacı vardır.

HIZLI KİLO VERİMİNİN KÖTÜ YANLARINDAN BİRİDE çevresel kontaminantlara ek olarak yağlarınızda depolanabilen toksinler kanınızda dolaşıp sütünüzle bebeğinize geçebilir.

Oysaki 10 günde 1 kilo kayıp sütünüze zarar vermezken sizinde sağlıkla eski formunuza dönmeniz demek olacaktır.

YENİ DÜZENİ KURARKEN

√ Beslenmenize kesinlikle vakit ayırın. Düzensiz öğünler sizin yağ yakmanızı hayal haline getirirken, günlük aktivitenizi ve direncinizi de düşürür. Çoğu anne içinde gün içinde daha çok vakit alan 3 ana öğün yerine yapılan 5–6 küçük ve besleyici değeri yüksek öğünler uygulaması ve açlığı kontrol etmek adına daha sık tercih edilir.

Birçok çalışma destekliyor ki kahvaltı öğününüzü atlamayın bu sizin kilo verme planlarınızı sabote edip, güne kötü başlamanızdan başka bir şeye sebep olmaz.

Amerikalılara ait kilo kontrolü kayıtlarına göre 30 kiloyu başarılı diyet stratejileri ile kaybetmiş ve 5,5 yıl boyunca korumuş olanların %78 ‘inin kahvaltı etme alışkanlığının olduğu saptanmıştır.

√ Yavaş yemeyi unutmayın böylece yedikleriniz sizi rahatsız etmeden yemeyi kesmiş olacaksınız.

SEÇİCİ OLUN

√ Çoğu çalışmanın desteklediği gibi asıl mucizevî olanlar yanı başınızda: süt ve süt ürünleri, tam tahıllı gıdalar, lif içeriği yüksek olan çiğ sebze ve meyveler

√ Kalsiyum kaynağı süt, yoğurt, kefir sizin için elzem. Kemiklerinizin kalsiyuma, sizinde yağlarınızı azaltmaya ihtiyacınız var.

√ Gün içinde gebelikte olduğu gibi 3 lt su almaya devam. Bu metabolizmanızın hızlanmasına, ve vücudunuzun temizlenmesine yardımcı olacak.

√ Hala zayıflatan bir hap bulunamadığına göre bu keyifli dönemi sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi hayatınıza nasıl adapte edebileceğinizin planlarını kurabilirsiniz. İşe bebek arabası itmekle başlayabilirsiniz.

√ Sandviçlerinizin arasına kesinlikle yeşillik, rende havuç-turp katabilirsiniz

√ Tavuk, balık ve etlerinizin (doğal) yanına az zeytinyağlı sote sebze ekleyerek de tüketin

√ Yağlar, karbonhidrat ve proteinlerden 2 kat daha fazla kalori içerir. Yarım yağlı süt içmek ya da yiyeceklerinizi daha az yağ kullanılan pişirme yöntemleri ile hazırlamak sizin sütünüzü azaltmaz.

√ Tüketilen yağ düşman değil dosttur. Yağlar sizin tokluk sürenizin uzamasına ve karbonhidrat krizlerinizin önüne geçer. AYRICA sütünüz ile elzem yani dışardan yiyeceklerle alınan yağ asitleri bebeğinize ulaşır. Hala sinir ağları örülen bebeğiniz için bu paha biçilmezdir. Tekli doymamış yağ asitleri burada başrolü oynar.

Bu nedenle zeytinyağı, fındık yağı, zeytin, kuruyemiş, chia, keten tohumu, avokado ve yağlı balık tüketimine önem verin.

√ Doymuş yağlar ise her türlü et, süt ve süt ürünleri, birçok hazır besinde bulunur.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven

Uzmanlık eğitimi süresince İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Metabolizma A.B.D.'de hasta görme şansı da olmuş ve 2019 yılında 0-5 Yaş Fenilketonürili Çocuklarda Büyümenin Değerlendirilmesi konulu uzmanlık tez çalışmasıyla başarıyla mezun olmuştur.  2009 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitim yılları süresince;  • Acıbadem Bakırköy Hastanesi, • Acıbadem International Hospital, • Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, • Okmeydanı Memorial Hospital, • Ankara Başkent Üniversitesi Merkez Hastanesi, Tüp Bebek, Psikososyal Rehabilitasyon merkezi ve semt polikliniğinde  Bir yıl boyunca stajer diyetisyenlik yapmıştır. Lisansını 7-14 Yaş Arasındaki Çocukların Obezite Yaygınlığı ve Ailesel Obezite ilişkisi konulu tez çalışmasıyla Başke ...

Etiketler
Hamilelik sonrası beslenme
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Kırklareli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube