Hamilelik maskesi hastalığı esmer ciltlerde daha sık görülüyor

Hamilelik maskesi hastalığı esmer ciltlerde daha sık görülüyor

Dr. Bilal Cengiz Şahbaz, ‘’ Melazma olarak adlandırılan hamilelik maskesi, östrojen ve progesteron seviyelerindeki artışın, hiperpigmentasyon olarak da bilinen, melanin üretimini uyarmasıyla ortaya çıkar.  Genellikle, hamileliğin ikinci döneminde görülmeye başlar. Lekeler, yüzün her iki tarafında da genellikle simetriktir. Bu yüzden,  “gebelik maskesi” olarak tanımlanmıştır. Melazma, tamamen iyi huyludur. Sağlığınız için herhangi bir tehlike oluşturmaz.  Melazmadan etkilenen tek grup hamileler değildir. Melazma, hormonlarla ilgili olduğu için; doğum kontrol hapları, implant, RİA vb. gibi hormon bazlı tedaviler de gebelik maskesi görünümüne sebep olabilir. Hamilelik maskesi doğumdan sonra, 6 aydan fazla devam ederse, bunu azaltmak için uygulanabilecek yöntemler mevcut. Bu durumda, dermatolog konsültasyonu önerilir.’’dedi.

Hamilelik Maskesi Nasıl Önlenir?

Op. Dr. Bilal Cengiz Şahbaz, ‘’ Hamilelik maskesini önlemek için, dışarı çıkmayı planladığınızda, en az SPF 30 olan iyi bir güneş kremi sürmelisiniz. Hatta evinizden çıkmasanız bile kullanmalısınız. Mümkünse güneşin en güçlü olduğu 10.00-14.00 arası dışarı çıkmayı erteleyin. Yüzünüzü güneşten korumak için büyük güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapkalar kullanabilirsiniz. Dışardayken, 2 saatte bir güneş kreminizi yenilemelisiniz. Bazen, sadece 5 dakikalık güneşe korunmasız maruz kalma, gebelik maskesi oluşumu için yeterlidir. Topikal C vitamini kullanabilirsiniz. Bu güçlü antioksidanı cildinize uygulamak, yaşlanma karşıtı faydalar sağlarken melazmayı aydınlatmaya yardımcı olabilir. Hem hamilelik hem de emzirme döneminde güvenli kabul edilir.  Hamilelik dönemi sonrası, az sayıda çalışma zerdeçal ve aloe veranın faydası olabileceğini belirtmiştir. Melazma oluştuğunda, hamileliğin sonuna kadar beklemek gerekir. Melazma, genellikle doğumdan sonraki 6 ay içinde kendiliğinden kaybolur. ‘’ diye ifade etti.

Bu makale 6 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilal Cengiz Şahbaz

Op.Dr Bilal Cengiz Şahbaz, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına Özel Medicana Avcılar Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hamilelik
Op. Dr. Bilal Cengiz Şahbaz
Op. Dr. Bilal Cengiz Şahbaz
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube