Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 25. ve 26. hafta


25. HAFTA (Doğuma 98 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: 7.Ayına giren bebeğinizin uzunluğu yaklaşık 37 cm, ağırlığı ise 950-1000 gr civarındadır. Bu ay boyunca bebeğinizin beyni hızlı büyümeye devam edecek, ön beyin genişleyecektir. İşitsel ve görsel iletişim bölümlerinde hareketlenme başlayacaktır. Bu hafta itibariyle bebeğinizin ciğerleri artık nefes alma becerisine sahiptir. Akciğerleri hızlıca büyümeye devam edecektir. Sevindirici diğer haber ise, bebeğiniz artık sesinizi tanımaya başlamıştır. Ona güzel şarkılar söyleyebilir, yeni ninnileri şimdiden ezberlemeye başlayabilirsiniz. Ancak minin kulakları verniks (koruyucu kremsi tabaka) ile kaplı olduğu için, sesleri boğuk işitmektedir. Bu hafta ayrıca bebeklerin duruş pozisyonları sık değişecektir. Başı yukarda duran bebeğinizi başı rahminize, ayakları yukarı dönmüş görebilirsiniz. Endişelenmeyin, hep böyle durmayacaktır, ayrıca baş aşağı durması erken doğmaya hazırlanıyor anlamına da gelmez. Canı sıkılacak ve yine başka bir pozisyona geçecektir. Bu son 3 ayda, sık sık pozisyon değiştirecektir. Bu haftalarda doğacak bebeklerin yaşama şansı olukça yüksektir.
Annedeki Değişiklikler: Bu hafta artık hamileliğinizin son 3 aylık (3.trimester) dönemine girmiş bulunuyorsunuz. Bu haftadan itibaren doktorunuza iki haftada bir gitmeniz gerekmektedir. Büyüyen karnınız ve ağırlığınız nedeniyle yürüyüşünüz, dengeniz, duruşunuz yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Hamileliğiniz ilerledikçe kramplarınız da artabilir. Bu son 3 aylık dönemde bebeğinizin kemikleri de sertleşip, geliştiği için kalsiyum ihtiyacınızın da en fazla olduğu aylardır. Bebeğinizin kendi başına nefes alabilmesi, sizi de rahatlatacaktır. Ancak öte yandan hamileliğiniz ilerledikçe büyüyen rahim, diyaframınıza baskı yapacak, bu da nefes vermenizi zorlaştırabilecektir. Ancak tüm bu süreçlerin geçici olduğunu unutmamalısınız. Bu nefes darlığı sürecini hafifletmek için hareketlerinizi yavaşlatın, stress ve panikden uzak kalmaya çalışın, aktivitelerinizi azaltın. Bebeğiniz güçlenip kuvvetlendikçe, attığı tekmelerin şiddeti de artacaktır. Vajinada kaşıntı, yanma olabilir. Bu periyodik olarak gerçekleşebilir ve muhtemel bir mantarı işaret ediyor olabilir. Bu vajinal mantarlar, gebeliğe bağlı diyabetten, temizlik kurallarına tam uyulmamasından dolayı oluşabilir. Doktorunuza başvurarak yardımcı önlemler alabilirsiniz. Bu dönemde de diğer aylarda olduğu gibi, dengeli ve düzenli beslenmeye, su içmeye özen gösterin.
EK BİLGİ: 24. ve 28.haftalarda glukoz (şeker) yükleme testi yapılmalıdır. Eğer geçen hafta bu testi yaptırmadıysanız bu haftalarda yaptırmanız gerekmektedir. Aç ve tokken yapılan bu testin sonucunda şekerinizin 140 mg/dl. Altında olması gerekmektedir. Gebeliğe bağlı diyabetiniz var ise, bebeğiniz de kilolu olabilecektir. Gebelik nedeniyle oluşan diyabet, genellikle bebek doğduktan sonraki aylarda geçer. Diğer aylarda olduğu gibi bu aylarda da (kendinizi daha yorgun hissedeceğiniz için) daha fazla enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Tahıllar ve ekmek karbonhidrat açısından zengin gıdalardır ve vücudunuzun enerji ihtiyacına katkıda bulunurlar (tabiki dengeli ve doğru miktarlarda tüketmek kaydı ile). Artan kalsiyum ihtiyacınız için de süt ve süt ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Bebeğinizin tekmelerini en yoğun sabah 07-10:00 arası hissedebilirsiniz. Küçüğünüz, sabahın o saatlerinde oldukça enerjik ve hareketli olacaktır. Hızla büyüyen rahminizde Braxton-Hicks denilen düzensiz kasılmalar olabilir.
26. HAFTA (Doğuma 91 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bu hafta bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye başlamıştır. Bu zamana kadar sizin yardımınızla sağlanan beden savunmasına, şimdi kendi bağışıklığı da eklenmektedir. Ancak her nekadar kendi bağışıklığı gelişmeye başlasa da, özellikle sütünüzdeki, yabancı hücreleri vücuttan uzaklaştırmaya yarayan antikorlar onu pek çok enfeksiyondan koruyacaktır. Bebeğinizin emme ve yutma becerileri gelişmektedir. Göz kapakları birbirinden ayrılır ve kısmen açılır. Bu hafta göz kapakları üzerinde kirpikler belirmeye başlayacaktır. Beyninde de sinir hücreleri oluşmaktadır.
Annedeki Değişiklikler: Karnınız her geçen gün daha fazla büyümektedir. Bu sebeple, nefes almada zorluk, uykusuzluk, sindirim sıkıntıları gibi şikayetleriniz devam edecektir. Bacak krampları, varisler, basur, kaşıntılı cilt çatlakları, bel ağrıları, bacaklarda ödem, mide yanması, hazımsızlık gibi şikayetler 3. trimester de daha sık görülür. Mümkün olduğunca yatmadan 1-2 saat öncesine kadar bir şey yiyip içmeyin, bu sırada da yediğinizi sindirin. Böylece mideniz kısmen boşalacak ve mide yanma (reflü özafajit) şikayetleriniz azalacaktır. El ve ayaklarınızda şişmeler de artacaktır. Çok hareketsiz kalmadan sık dinlenmeler yapmalısınız. Ani hapşırmalarda, öksürürken ya da gülerken idrar kaçırmaları olabilir. Soğuk algınlığı risklerine önlem olarak, C vitamini içeren brokoli, çilek, portakal gibi sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.
EK BİLGİ: Kan uyuşmazlığı problemleriniz varsa, yani anne adayının kan grubu Rh negatifse vücudunuzda bebeğinizin kanını etkileyecek antikorların oluşmasını önlemek için Rh immunoglobülin aşısı olmanız gerekmektedir. Şayet bebeğinizin kan grubu Rh pozitifse, doğumdan sonra tekrar Rhimmunoglobülin aşısı olmalısınız.
ÖNEMLİ NOT/ERKEN DOĞUM RİSKİ: Kanlı akıntınız varsa, vajinadan az da olsa su geliyorsa ve saatte 4-5 kez tekrarlayan adet dönemindekine benzer kasılmalar oluyorsa, hemen doktorunuza başvurmalısınız! Böyle durumlarda NST (nonstres test) denilen 2 probla rahim kasılmalarını ve bebeğin kalp atışlarını bir grafikte yazdırılarak görülebilir, gerekirse vajinal muayene yapılarak sonuca varılır.