Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 17. ve 18. hafta

Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 17. ve 18. hafta

17. HAFTA (Doğuma 153 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bu hafta bebeğinizin başında ve vücudunda lanugo (geçici ince tüyler) belirmeye başlayacaktır. Bu tüyler aynı zamanda bebeğinizin cilt yüzeyinde oluşacak olan Verniks kazeozayı da vücudunda tutacaktır. Verniks kazeoza kremsi bir tabakadır  ve; hem bebeğinizin cildini, hem de gelişen iç salgı bezleri ve duyusal hücrelerini korumak amacıyla, ölü deri ve bebeğin cildinde bulunan yağ tabakasından oluşmuştur. Bu haftadan itibaren plasenta çap olarak büyümeye devam edecektir. Bu ay bebeğiniz geçen ayki kadar hızlı büyümeyecektir. 
Annedeki Değişiklikler: Önümüzdeki 3 ay, en fazla kilo alacağınız dönem olacaktır. Normal şartlarda haftada yarım kilo kadar almak yerindedir. Ancak çoğu kadın bir hafta hiç kilo almayıp, sonraki hafta 1 kilo birden alabilmektedir. Sonraki hafta kilo alımı, bu miktarın yarısına inebilmektedir. Önemli olan dengeli ve sağlıklı bir hamilelik geçirmektir. Bel ve sırt ağrılarınız artabilir. Bebeğiniz hızlı bir büyüme içinde olduğundan kendinizi fazla yormamaya, dinlenmeye dikkat etmelisiniz. Kilo alımının yanı sıra beden sıcaklığınızı normal seviyede tutacak, hafif kumaştan yapılmış rahat kıyafetler tercih etmelisiniz. Cildinizdeki pigmentasyon değişiminden dolayı özellikle yüzünüzde, alın bölgesinde koyulaşmalar, lekelenmeler olabilir. Bu lekelerin kalıcı olmaması için güneşe fazla maruz kalmamaya, koruyucu kremler kullanmaya özen göstermelisiniz. Doğumdan 3 sonra bu pigmentasyon değişiklikleri kaybolacaktır.  
EK BİLGİ: Bu dönemde bebeğiniz, yarım saat kadar sürebilen hıçkırıklar yaşayacaktır, siz de bu hıçkırıkları karnınızda ritmik hafif sarsıntılar şeklinde hissedebileceksiniz. Yüzünüz dışında meme başlarınızda da areolanın dışına taşan bir renk haresi oluşacaktır. Doğumdan sonra 12 ay kadar kalıcı olabilecek bir renk değişimidir bu ve endişelenecek bir durum değildir. ÖNEMLİ NOT: Eğer 11 – 14. hafta testini ("1. trimestre tarama testi") yaptırmadıysanız, en geç bu hafta içinde 16 – 18. hafta testlerini ("2. trimestre tarama testlerinden"  yani "üçlü test" ya da "dörtlü test" den birini) yaptırmanızı öneriyoruz. (Bazı durumlarda amniyosentez önerilir. Yani bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan enjektör yardımıyla biraz alınır ve ‘Down Sendromu’ ihtimali kesin olarak belirlenir. )

18. HAFTA (Doğuma 146 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bu hafta içinde bebeğinizin kaşları ve saçları belirmeye, şekillenmeye başlayacaktır. Saçları bir ayın sonunda 2,5 cm'e kadar uzayabilecektir. Bunlar ince tüyler değil, kalıcı saçlar olacaklardır. Ayrıca bu hafta bebeğinizi soğuktan koruyacak olan kahverengi yağ hücreleri de oluşmaya başlayacaktır. Eğer kız bebeğiniz olacaksa, bu tarihe kadar kızınızın rahmi tamamen oluşmuş, kızlık zarı, vajina dudakları ve vajinası belirmiştir. Artık bu hafta sonun itibariyle bebeğinizin boyu yaklaşık 16 cm, ağırlığı da 308 gr civarındadır.
Annedeki Değişiklikler: Artık bebeğinizin kıkırdak dokuları da kemikleşmeye başladığı için bebeğinizin hareketlerini daha fazla hissedebileceksiniz. Çoğu anne adayı bebeklerinin hareketlerini 17. ve 20. haftalarda hissedebilirler. Bel ağrılarınız devam ediyor olacaktır. Solunuza doğru yatmak ve bacak aranıza yastık koymak rahatlatacaktır. Beslenmenizde günlük yağ tüketiminizi (günlük kalori ihtiyacınızın %30'unu geçmeyecek şekilde ) düzenlemeniz önemlidir. Aşırı yağ tüketimi, kilo dengenizi sağlamada sorun oluşturacaktır.  Göbek deliği ile kasıklar arasındaki bölgede pigmentleşmeden dolayı renk değişimi olacaktır. 
EK BİLGİ: Genellikle anneler, bebeklerinin hareketlerini ilk hissettikleri tarihten yaklaşık 147 gün sonra doğum yaparlar (15 gün eksik ya da fazla olabilir). İlk hissettiğiniz tarihi kaydedin ve hesaplayın bakalım, bebeğinizi doğuracağınız o muhteşem güne ne kadar kalmış?

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Levent M. Şentürk

Prof.Dr. Levent M.Şentürk 1963 yılında doğmuştur. 1982 yılında Istanbul Kadıköy Anadolu Lisesinden derece ile mezun olan Dr.Şentürk; 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden de derece ile mezun olmuştur. 1992 yılında Uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’den alan Dr.Şentürk, Profesörlük unvanını 2004 yılında almıştır. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de hastalarına hizmet vermektedir.    Prof.Dr. Levent M.Şentürk’ün ilgi alanları arasında; Genel tüm jinekoloji (miyom cerrahisi) , genel tüm obstetrik (Gebelik ve doğum takibi, ultrasonografi-4 boyutlu ultrasonografi), pelvik organ sarkmaları ve idrar kaçırma operasyonları, yardımla üreme teknikleri (tüp Bebek, mikroenjeksiyon, aşılama) ve infertilite (kısırlık), menopoz ve erken menopoz, rep ...

Prof. Dr. Levent M. Şentürk
Prof. Dr. Levent M. Şentürk
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube