Hallux valgus

Hallux valgus

HALLUX VALGUS

Ayakta sık görülen ortopedik sorunlardan birisi baş parmağın dışa doğru yönelmesi ayağın iç tarafında çıkıntı ikinci parmağın baş parmağın altına veya üstüne çıkmasıdır. Ortopedide hallux valgus olarak tanımlanan bu durum özellikle kadınlarda sık görülür. Olay sadece kozmotik bir sorun değildir. Kişinin günlük aktivitesini sınırlayan baş parmak ekleminde ağrı şişlik ve kızarıklıkla birlikte seyreden bir durumdur. Zamanla ayak tarak kemikleri giderek yayılır ve genişler ayak tabanında çökmeler oluşur buna bağlı olarak diğer parmaklarda nasırlar gelişir. Bu durumda kişinin yaşam konforu ve kalitesi giderek azalır.

HALLUX VALGUS NEDEN OLUŞUR?

Genellikle önü dar yüksek topuklu ayakkabılar sebep olarak gösterilse de genetik geçiş önemlidir. Eğer kişinin anne baba veya teyzelerinde bu problem varsa genç kızlarda da görülme olasılığı fazladır. Önü dar ayakkabılar yüksek topuklu ayakkabılar olayın ilerlemesini hızlandırır. 40 yaşından sonra özellikle kadınlarda çok sık görülen bir deformitedir.

TEDAVİ

Hallux valgus için üretilmiş gece atelleri parmak arası makaraları gibi gereçler hastalığın ilerlemesine engel olmaz ve tedavi edici özelliği yoktur. Belki semptom dediğimiz kişinin şikayetlerini azaltmada yardımcı olabilir. İlerlemiş vakalarda kişinin hem ağrılarının geçirilmesi hem ayakkabı giymesinin rahatlatılması açısından ameliyat gereklidir.  Hastalar Yapılan ameliyatta ertesi günü topuk üzerine basarak ayağa kalkabilirler. 2 veya 3 hafta ev istirahati verilir. 6 veya 8 hafta içersinde normal ayakkabı giyme ve işe dönme sağlanır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI,  1952 yılında doğmuştur. Muğla Yatağan’ın Eski Hisar köyünde ilk ve ortaokul, İzmir Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamıştır. 1977 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini tamamlayarak yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği’nde asistanlık eğitimine başlamıştır. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent, 1998 yılında ise Profesör olmuştur. Almanya Berlin Frein Üniversitesi’nde 6 ay süresince Çocuk Ortopedisi ve Omurga Cerrahisi üzerine eğitim almıştır. 1992 yılında Amerika University South California'da 3 ay süresince bilimsel çalışmalarda ve incelemelerde bulunmuştur. Yurda dönüşte Ege Üniversitesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda ayrı bir seksiyon olarak Pediatrik Ortopedi birimini ...

Etiketler
Hallux vagus
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube