Hafta hafta gebelik: 11-15. Haftalar

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
1 Nisan 2015517 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 11-15. Haftalar

11.Hafta

Gebeliğinizin getirdiği değişikliklere artık daha iyi uyum sağladığınız bir dönemdir. Bulantılarınız azalır.Kokulara karşı hassasiyetiniz daha az belirgin olur.Bu aşamadan sonra iştahınız da açılacaktır. Fazla kilo almama konusunda dikkatli olmalısınız.Genel olarak İlk üç ayda toplam 1-1.5 kilo almanız uygundur.Ancak bazı gebeler bu dönemde hiç kilo almaz hatta belli miktarda kilo kaybı da normal kabul edilebilir.İkinci üç ayda 5 -6,son 3 ayda da 4-5 kilo almanız uygundur.Ancak gebelik öncesindeki kilo durumunuza göre doktorunuz size ne kadar kilo almanızın uygun olacağını anlatacaktır.Gebelikte diyet yapılmayacağı düşüncesi doğru değildir. Diyet mutlaka kilo vermek amacıyla yapılmaz.Gebelikte kilo almaktan çok dengeli beslenme konusuna odaklanmanızda ve varsa bu konudaki yanlışlarınızı düzeltmeniz son derece yararlıdır.Gebelikte kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları sürdürülerek hayatınız boyunca kilo sorunu olmadan yaşayabilirsiniz.Eğer beslenme konusunda endişeleriniz varsa doktorunuz ve uzman bir diyetisyenin desteği ile gebeliğinizi doğru beslenerek en ideal kilo artışıyla tamamlamanız uygun olacaktır.Vejeteryan iseniz özellikle bir uzmanın desteğini almanızı öneririz.Protein sadece etten alınmaz ama bir vejeteryanın gebelikte beslenme konusunda daha da dikkatli olmasında fayda vardır.

Bebeğinizin boyu 4,5-6 cm civarında ve ağırlığı da 9-12 gr kadardır.Hızla büyümeye devam eden bebeğe yeterli besin ve oksijeni taşıyabilmek için plasentada damarlanma da hızla artar. Yüz gelişimi özellik kazanır.Yüzün iki tarafında kulaklar izlenebilir parmaklar seçilebilir.Gözün rengini veren iris tabakası gelişir. Bebeğin başı vücudun yarısı kadardır.

12.Hafta

Gebeliğinizin ilk çeyreğinin geride kaldığı bu dönemde bulantıların büyük ölçüde kaybolması gerekir.Hala beslenmenizi engelleyen kusmalarınız oluyorsa doktorunuzla bunu paylaşın.tiroid bezinin fazla çalıştığı durumlarda (hipertiroidi) gebelik bulantıları daha uzun süreli ve şiddetli olabilir. Bulantıları geride bıraktıysanız gebeliğin en rahat dönemine girdiğinizi söylemek münkündür.Bu dönemde kendinizi daha enerjik hissetmeniz mümkündür .Cildiniz daha parlak ve renkli bir görünüm alır.bu gebelikte değişen hormonal dengenin bir sonucudur.Keyfini çıkarın… Özellikle ikinci veya üçüncü gebeliğiniz ise karnınızda büyüme farkedilebilir. Plasentanın gebelik hormonlarının üretimini hemen tamamen üstlendiği bu dönemden sonra düşük riskiniz daha da azalır.

12.Haftada bebeğinizin yüzü hemen tamamıyla şekillenir.Burnu çenesi belirginleşir.Beyin hızla gelişir.Doğumdaki büyüklüğüne göre hayli küçük olmasına karşın beyin yapısal olarak hemen hemen aynı görünümdedir.El ve ayak parmaklarında tırnakları izlenebilir.Barsaklar karın boşluğunda gelişmeye başlar.bu haftanın ilginç gelişmesi bebeğinizin ilk kez idrar yapmasıdır.Bebeğiniz doğana dek içinde bulunduğu amniotik sıvıya idrar yapacaktır.Ancak bu idrar toksik maddeler içermez çünkü metabolizmasının ürettiği zararlı maddeler plasenta aracılığı ile anneye geçer ve anne tarafından bertaraf edilir.Eğer doktorunuz doppler ultrasonografi kullanıyorsa bu dönemde bebeğin kalp seslerini rahatlıkla dinleyebilirsiniz.

Bu haftada bebeğinizin ense pilisi kalınlığı (NT)ölçülebilir.Başta Down sendromu olmak üzere pekçok doğumsal anomalide NT değeri normalden daha fazladır.Yine bu haftada ense pilisi kalınlığı ile beraber down sendromu riskinin belirlenmesi için birinci trimester tarama testi yapılabilir.

13.Hafta

Artık gebeliğin en sık karşılaşılan problemi olan kansızlığa karşı düzenli olarak demir ve folik asit içeren ilaçlar ve doktorunuz uygun görürse multivitaminler kullanmanız uygun olacaktır.Gebelikte kan hacmi ve alyuvar sayısı belirgin şekilde artar.bu doğum sırasındaki muhtemel ani kan kaybını annenin atlatabilmesi için yapılan bir hazırlıktır.Aynı zamanda bebeğin bütün alyuvar hücreleri de annenin demir depoları kullanılarak üretilir.Bu nedenle besinlerden alacağınız demir büyük olasılıkla yeterli olmayacaktır

Plasenta bu dönemde bebeğinize besin ve oksijen taşıma görevinin yanında salgıladığı çeşitli hormonlarla gebeliğin devamını sağlar.Göz kapakları gelişimi devam eden gözü korumak için kapalı durumdadır.Boyun bölümü uzamaya başlar.Elleri daha fonksiyonel hal alır.Bebeğiniz elleriyle oynamayı keşfeder.boyu yaklaşık 8,5-9 cm,ağırlığı da 35-55 gr kadardır. 20 diş oluşmuştur ama tabii ki henüz görülebilir değildir.Barsak gelişimi önemli ölçüde tamamlanmış ve barsak hareketleri başlamıştır.Pankreas çok küçk olmasına karşın insülin salgılamaya başlamıştır.Eğer doktorunuz Doppler fonksiyonu olan bir ultrason cihazı kullanıyorsa kalp atışlarını çok rahatlıkla duyabilirsiniz.Bebeklerin kalp atışlarıbize göre çok daha hızlıdır.Dakikada 160 ve hafif üstü kalp atım hızı sizi şaşırtmamalı.

Bu haftada da 12 haftada olduğu gibi ense pilisi kalınlığı ölçülebilir ve ilk trimester tarama testi yapılabilir.Yine bu haftada yeterli donanımda bir ultrasonografi cihazıyla bebeğe ait büyük anomalilerin önemli bir kısmı ekarte edilebilir ve cinsiyeti çok az bir yanılma payıyla saptanabilir.

14.Hafta

Artık 2. trimester başladı. Doktrounuz size daha önceden Down Sendromuna ait tarama testleri olan birinci trimester tarama testi (İkili test),üçlü test ve amniosentez hakkında size bilgi vermiş olmalı.Bu testlerin kesin bir sonuç vermediğini, yalnızca risk belirlemeye yönelik olduğunu bir kez daha belirtelim.Kesin tanı ancak amniosentez Yaşınıza ve diğer risk faktörlerinize göre doktorunuz size objektif önerilerde bulunacaktır.Bu konuda karar verirken dış etkilerden çok doktorunuzun önerilerine güvenin,gerekirse ikinci görüş alın.Ancak sonuçta vereceğiniz karar bütün ailenizin ,hatta henüz doğmamış olan tüm çocuklarınızın hayatını etkileyebilir.Böyle bir kararı tek başınıza değil de ailenizin tüm bireyleriyle birlikte almanız daha doğru olacaktır.

Hormonal değişikliklerin bütün vücudunuzda farklı etkilerinin ortaya çıkması söz konusu olabilir.Cilt değişiklikleri bu dönemde sıklıkla ortaya çıkar.Karın orta kısmında 'linea nigra' adı verilen koyu renkli çizgi bunlar arasında tipiktir.Atrıca özellikle genital bölge ve meme uçlarında belirgin koyulaşma izlenebilir.Bazı hamilelerde belirgin kıllanma artışı ,bazılarında da tam tersine kılların uzamasında bariz azalma ortaya çıkabilir.Oluşan tüm bu değişikler normale döner.Ancak özellikle karında olan deri çatlakları tam olarak düzelmez.En iyisi bunlardan korunmak için gerekli önlemleri almaktır.Çok kilo almamak bu önlemler arasında birinci sıradadır .bunun yanında nemlendirici tüm ürünlerin yararı olacaktır.Doktorunuzdan bu konuda öneri alabilirsiniz.

Bu haftada bebeğinizin seyrek ve ince saçları, kaşları ve vücudunda lanugo adı verilen tüyleri oluşur.Lanugo gebelik boyunca bebeğin vildini korur ve gebeliğin sonunda dökülür.Erken doğan bebeklerin vücudunda lanugo izlenebilir.Bebeğinizin ağırlığı bu haftada 60-90 gr, boyu da 9-12 cm kadardır.Kız bebeklerde yumurtalıklar karın boşluğundan pelvise inerler.Tiroid bezi de hormon üretmeye başlar.

15.Hafta

Gebeliğiniz artık dışarıdan kolaylıkla anlaşılabilir hale geldi. Fiziksel değişikliklere ilk haftalara göre daha iyi tolere edilebilir.buna karşın duygusal tepkiler çoğu kez eskiye göre daha abartılı olur. Bunu eşiniz ,ailenizin diğer üyeleri ve arkadaşlarınız kolaylıkla fark ederler.Eskiye göre daha kolay sinirlenir, daha kolay ağlarsınız.bunlar gebelik hormonlarının etkisiyle vücudunuzda ortaya çıkan değişikliklerdir.günlük yaşantınızı veya iş performansınızı etkilediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışın.

Bu haftalarda kalbiniz her dakika gebelik öncesine göre yaklaşık %20 daha fazla kanı vücudunuza pompalıyor.Bu özellikle kansızlığınız(anemi) varsa belirgin çarpıntı şikayetiniz başlayabilir.bu durum özellikle hızlı yenen bir yemek sonrasında belirginleşir.Kansızlık gebelik sırasında mutlaka etkin şekilde tedavi edilmesi gereken bir problemdir.Bunun yanında başta su olmak üzere bol sıvı tüketmeniz, hızlı yemekten kaçınmanız ve öğünlerinizi küçültmeniz yararlı olacaktır.

Bebeğiniz büyümeye devam ediyor.Saçları uzuyor.İlk gebelikte bebek hareketleri genelde daha geç hissedilse de hamilelerin önemli bölümü bu haftada hafif seyirme tarzında bebek hareketlerini hissedebilirler.Kulaklar yüzdeki normal yerlerine yaklaşırlar. İskelet ve kas sistemi gelişimini sürdürür.Bebeğiniz dirsek be bileklerini hareket ettirmeye ve parmağını emmeye başlar.

 

Gebelik Haftası Boy Ağırlık
11.Hafta 5 cm 12,5 gr
12.Hafta 6 cm 20 gr
13.Hafta 7,5 cm 40 gr
14.Hafta 9 cm 60 gr
15.Hafta 10,5 cm 90 gr

*** Lütfen yukarıda bulacağınızölçümleri veya başka kaynaklardaki değerleri kendi bebeğinizin ölçümleriyle karşılaştırarak bebeğinizin ''iyi büyümediği'' ya da ''anormal derecede iri olduğu'' konusunda sıkıntıya girmeyin.Eğer doktorunuz bebeğinizin gelişiminin normal olduğunu belirtmişse bu değerleri hiç dikkate almayın.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır