Güvenli gıdaya ulaşmada sorumluluklarımız nelerdir?

Güvenli gıdaya ulaşmada sorumluluklarımız nelerdir?

Güvenli gıda; üretimden tüketimine kadar geçen her aşamada zararlı bakteri, parazit ve kimyasal madde içermeyen  gıda anlaşılmalı.

Ülkemizde gıda üretiminin %50-55 ‘i kayıt dışı/merdiven altıdır. Dolaysıyla güvenli gıdaya ulaşım biz tüketiciler  için sancılı bir konudur. Elbette devlet evrensel haklarımız bağlamında bizim adımıza bu sorumluluğu taşımak zorundadır, var oluş nedeni budur.

ancak ülkemizde bu konu dünden yarına çözülemeyecek kadar geniş kapsamlı bir konudur.

Bu yüzden bizler “güvenli gıdaya ulaşım konusunda duyarlı, seçici olmalı, devletin yapması gerekenleri de sık sık hatırlatmak gibi" duyarlı bir vatandaş duruşu sergilemeliyiz. Peki

“Gıda satın alırken” nelere dikkat etmemiz gerekir?

Öncelikle tercihimizi “en az işlem görmüş" gıdadan yana kullanmalısınız. Eğer ambalajlı gıdalar alacaksanız,

Etiket bilgisi okuma alışkanlığı edinmelisiniz. Özellikle üretim ve son kullanım tarihine, içeriğine GDO’lu olup olmadığına bakmalısınız.

Piyasada çok ucuz gıdalara yönelmemelisiniz.

Taze sebze- meyve alırken ezik, kurumuş, rengi değişmiş olanları almamalısınız.

Satın almalarınızı sık ve az yapmalısınız. Böylece taze tüketme şansınız olur.

Mevsiminde üretilenleri daha bol tüketmelisiniz.

Semt pazarlarında açıkta satılan kahvaltılık gıdaları satın almayınız.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz

Uzm. Dyt. Ayşe CENGİZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimlerinde “gebe annenin beslenmesi ve kalsiyum metabolizmasına etkileri” konusunda master yapmış ve Uzman Diyetisyen unvanı almıştır. Üniversite eğitimleri sonrasında mesleki hayatına Yedikule Ermeni Hastanesi'nde başlamış olan Uzm. Dyt. Ayşe CENGİZ, daha sonra İnternational Hospital'da  ve 1999-2009 yılları arasında Acıbadem Sağlık Grubu Etiler Polikliniği'nde klinik diyetisyeni olarak yarı zamanlı olarak hizmet vermiştir. Şu anda ise Bahçeşehir de bulunan kurucusu da olduğu Yöntem Beslenme Danışmanlığı Merkezi'nde bireysel ve kurumsal beslenme eğitim hizmetleri vererek çalışmalarına dev ...

Etiketler
“gıda satın alırken” nelere dikkat etmemiz gerekir?
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
Uzm. Dyt. Ayşe Cengiz
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube