Günümüzün sessiz salgını karaciğer yağlanması

Karaciğer yağlanması, toplumumuzın yaklaşık %30 unda görülmekte olup biriken yağ miktarı arttıkça organda sinsi bir şekilde iltihaplanmaya yol açarak ileride karaciğer yetmezliğine, siroza hatta karaciğer kanserine neden olabilir.

Günümüzün sessiz salgını karaciğer yağlanması

Karaciğer yağlanması, toplumumuzın yaklaşık %30 unda görülmekte olup biriken yağ miktarı arttıkça organda sinsi bir şekilde iltihaplanmaya yol açarak ileride karaciğer yetmezliğine, siroza hatta karaciğer kanserine neden olabilir.

PEKİ Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Kilo fazlası olanlarda, hızlı ve kontrolsüz kilo alıp-verenlerde, şeker ve yüksek kolesterol hastalığı olanlarda, fazla alkol kullanımında, aşırı yağlı-şekerli yiyeceklerin tüketiminde ve genetik yatkınlığı olanlarda karaciğer yağlanması gelişebilir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Peki Nasıl Teşhis Edilir?

kan tahlillerinde bazı değerlerde yükseklik saptanması bizim için bir işaret olup bazı özel görüntüleme yöntemlerini de kullanarak teşhis edebiliriz.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Önlenir? Tedavide neler yapabiliriz?

Amacımız karaciğerde birikmiş olan yağı azaltmak; kronik karaciğer hastalığı dediğimiz siroz ve karaciğer kanseri gelişmesini engellemektir. Öncelikli olarak diyet-egzersiz-yaşam tarzı değişiklikleri-alkol ve sigaradan uzak durulması günde 2-3 bardak kahve tüketimi, liften zengin gıdalarla beslenmek, paketlenmiş, hazır ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak önemlidir.

Bugün için karaciğer yağlanmasında yükselmiş karaciğer değerlerini düşüren bir takım metabolizma düzenleyici ilaçlar, vitaminler ve besin takviyeleri olmakla birlikte karaciğer yağlanmasına özgü hem karaciğer değerlerini düşüren hem de karaciğerdeki yağlanmayı iyileştiren ilaçların araştırıldığı devam eden birçok klinik çalışma bulunmaktadır.

Eğer sizde de tariflenen belirtiler var ise veya öncesinde bildiğiniz karaciğer yağlanması teşhisiniz var ise takip ve tedavi başvurmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Bu makale 28 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ali Bilgen

İç Hastalıkları ve Gastoenteroloji Uzmanı Dr. Ali Bilgen; Mersin’in Erdemli ilçesinde doğan Dr. Ali Bilgen ilk-orta ve lise eğitimini Mersin’de tamamladı. 2010 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul’da pratisyen hekim olarak göreve başladı. Ardından Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yaptıktan sonra 2012 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak İstanbul Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları (Dahiliye) uzmanlığı eğitimine başlayıp 2016 yılında uzmanlık eğitimi tamamlayarak Adıyaman Gölbaşı ve Hatay Devlet Hastaneleri’nde görev yaptı.2018 yılında Yan Dal Uzmanlık Sınavını kazanarak İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji uzmanlığı eğitimini tamamlayarak; 2021 yılından itibaren Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim Araştırma Hastanesi ve Gaziantep Şehir Hastanesi’nde gör ...

Etiketler
Karaciğer yağlanması
Uzm. Dr. Ali Bilgen
Uzm. Dr. Ali Bilgen
Gaziantep - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube