Meme dikleştirme ameliyatı memenin büyüklüğü ile ilgili önemli bir sorun olmamasına karşın, sarkmış olan memenin toparlanması amacıyla yapılan işlemleri kapsar. Memenin sarkmasına yol açan çok çeşitli faktörler mevcuttur. Emzirme, kilo alıp verme, yaşlanma ve yer çekimi gibi faktörler zaman içinde kadın göğsünde bir sarkmaya yol açarlar. Ayrıca deri elastikiyeti de kaybolmuşsa göğsün hem şekli değişir, hem de sarkma artarak devam eder. Meme dikleştirme ameliyatları bu problemleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak amacıyla yapılan ameliyatlardır.
Meme dikleştirmede kullanılan cerrahi tekniğe bağlı sadece meme başında, meme başında ve altında düz bir çizgi veya meme başı ve ters T şeklinde bir iz olabilir. Bazen meme dikleştirme operasyonları memenin istenen şekle ve boyuta gelmesine tek başına yetmeyebilir. Böyle durumlarda meme dikleştirme operasyonuna, silikon protez operasyonu eklenebilir.
Operasyon genellikle genel anestezi altında yapılır. Fakat hastanın durumuna bağlı olarak sedasyon ve lokal anestezi ile de yapılabilir. Operasyon 2-3,5 saat arasında sürer. Hasta 1— 2 gün hastanede kalır. Sonra ayaktan kontrollere gelmek üzere taburcu edilir. Operasyon sonrası ufak tefek sızılar dışında problemsiz seyreder. Eğer diren uygulanmışsa 24-48 saatte çekilir. Dikişler 7-12 gün arasında alınır. Memelerde yaklaşık 2-3 hafta hafif şişlik ve gerginlik olur. Bazı hastalarda morarmalar olursa da bu 7-10 gün içinde dağılır. Hastalar 2. günden itibaren sütyen takabilir, bu pansumanı hafifletir. İlk 1 ay, hastaların özel bir toparlayıcı sütyen (Sporcu Sütyeni) kullanması önerilir.
Operasyon sonrası erken dönemde; enfeksiyon, kanama, göğüs ucunda his değişiklikleri gibi problemeler,
geç dönemde ise; yara izlerinde belirginlik, memelerde asimetri gibi problemler ortaya çıkabilir.