Gluten

Gluten

Gluten son zamanlarda medyanın etkisiyle halk arasına inmiş bir kavram. İnsanlar özellikle tanınmış insanların da dahil olmasıyla (

Jessica Alba, Gwneth Paltrow, Victoria Beckham)

glutensiz diyetlere merak sarmış durumda.

Peki gerçekten gluten hassasiyeti diye bir şey var mı? Unutmayalım çölyaktan bahsetmiyoruz. İnsanların hassasiyetinden bahsediyoruz.

Gluten nedir?

Gluten Buğday, Arpa ve Çavdar da bulunan bir tür protein grubunun genel ismidir. Bu grup su ile karıştığında bir tutkal gibi yapışkan görevi görürler. Hamurun esneklik kazanmasına karşın pişme kısmında havayı ekmeğin içinde tutar ve ekmeğin kabarmasını sağlar

Gluten ismini yapışkan ( ingilizce glutinous) 'tan alır.

Gluten Ve Çölyak İlişkisi

Gluten belirli hastalıklarda özellikle çölyak hastalığında vucuda çok büyük zararlar verebilir. Çölyak hastalığında gluteni zararlı bir yapı olarak gören bağışıklılık sistemi buna karşı savaş açar. Ve bu proteinlere saldırır. Bağışıklılık sistemi ayrıca sindirim sisteminde bulunan bağırsak duvarına ve yan ürünlere de zarar verir. Vucudun kendine olan saldırısı sonucu bu hastalık bir otoümmin bir hastalıktır.

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren gıda alerjisidir. Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir.

 Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasındadır.

 2019 yılı Mayıs ayı itibari ile ülkemizdeki Çölyak hasta sayısı 68123'dür.

Olası Semptomlar nelerdir?

Karın ağrısı , baş ağrısı, huzursuzluk, ishal veya kabızlık, depresif ve huzursuz hal, odaklanamama, zihin bulanıklığı bunlara örnek sayılabilir.

Gluten Zararlı mı?

Glutenin zararlı olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ve bu yüzden kitlelerce tartışma konusu haline gelmiştir. Ancak çölyak olmayan insanlar da da çölyak benzeri semptomları göstermesi diyetlerde glutenin çıkartılmasına sebep oluyor. Biz diyetisyenler çölyak hastalarında tedavi için gluteni çıkarsakta zayıflama diyetlerinde çıkartmak sizin için çokta faydalı olmayabilir. Hatta glutensiz işlenmiş ürünleri diyetinize sokarak diyetinizi daha da sağlıksız hale getirebilirsiniz. Kısaca sağlıklı bireyler glutensiz diyeti zayıflama yöntemi veya diyeti olarak düşünmemeli.

Kısa yoldan son

Gluten bazı insanlar için gerçekten kötü olabilir.  Gluten içeren ürünlere karşı vucudunuz olumsuz tepkime veriyorsa bu yiyecekleri diyetinizden çıkartabilirsiniz. Glutenden uzak yaşamak isterseniz bu ürünler doğal olanları olsun. İşlenmiş glutensiz gıdalar sağlıksız olabilir.

Bu makale 9 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Enes Baykal

Dyt. Enes Baykal, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Muğla Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Hastalıklar üzerine eğitim ve araştırma hastanesinde eğitim almış, bunun yanı sıra Huzurevinde Yaşlı Beslenmesi üzerine eğitimini de almıştır.  Acıbadem Hastanesi Üniversitesinden Sporcu Diyetisyenliği, Gazi Üniversitesi Hastanesinden Diyabet Ve Karbonhidrat Sayımı, Sağlık Bilimler Üniversitesinden Enteral-Parenteral Beslenme, Acıbadem Hastanesi Üniversitesi Obezite Diyetisyenliği, Acıbadem Hastanesi Üniversitesi Ve Muğla Üniversitesi Kilo Kontrol Diyetisyenliği, gibi bir çok sertifika kurs programını başarıyla tamamlamış olan Dyt. Enes Baykal, 2017 - 2018 yıllarında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde Başarı Belgesi bulunmaktadır. Dyt. Enes Baykal mesleki ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dyt. Enes Baykal
Dyt. Enes Baykal
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube