Genital Siğil Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ
10 Ekim 2017566 görüntülenme
Randevu Al
Genital Siğil Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genital siğil, yaygın ismiyle kondilom olarak da bilinen Human Papilloma Vİrüs’ün  neden olduğu bir hastalıktır.

En çok yerleştiği yerler; erkek genital organları(penis ve scrotum üzerleri, anüs ve çevresi) , kadın genital organları(vajina, vulva, pubik bölge, anüs ve çevresi)' dir.

Vakaların %60 ında belirti vermez ancak %40 oranında bir hasta grubunda belirti vererek kendini gösterir.

GENİTAL SİĞİL NASIL ANLAŞILIR ?

Genellikle ele gelen deriden kabarık kahverengi,  pembe veya beyaz renkte tek tek yada karnıbahar görünümünde de olabilen oluşumlardır. Diğer hastalıklarla da karışabildiği için kesin tanı dermatolog muayenesi neticesinde konur.

GENİTAL SİĞİL NEDEN OLUR ?

Çoğunlukla cinsel yolla bulaştığı bilinmesine rağmen nadiren cinsel temas olmadan

da bulaş olabilir. Genellikle hasarlanmış deriden giren virüs 1 ay ile 1 yıllık süreç içinde kuluçka dönemi geçirir. Kişinin vücut direncine göre belirti verebileceği gibi vermeyedebilir.

GENİTAL SİĞİL İÇİN KİMLER RİSK ALTINDADIR ?

*20-30 arasındaki yaşlar bu virüsün alındığı en riskli yaş grupları olarak kabul edilir.

*Çok eşlilik veya çok eşli biriyle beraber olan kişiler,

*Başka bir cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olan kişiler,

*Vücudun direncini düşüren kronik bir hastalığa sahip olanlar,

*Vücudun direncini düşüren ilaç kullananlar,

* Sigara ve uyuşturucu madde kullananlar,

*Hamileler.

GENİTAL SİĞİL KANSER YAPAR MI ?

Genital siğile neden olan HPV virüsünün ortalama 80 tipi vardır. Bu tiplerden bazıları kansere neden olabilir. Bu demek değildir ki her genital siğil hastası anogenital kanserlere (özellikle serviks) yakalanacaktır. Ancak serviks kanserinde HPV virüsü ciddi bir risk faktörüdür.

Genital siğili olan hastaların rutin kontrollerini(özellikle kadınlarla smear, erkeklerin de hem genital bölge ,hemde anal bölge kontrollerini) mutlak suretle yaptırmaları gerekmektedir.

Gebelik sırasında HPV enfeksiyonunun önemi nedir ? 

Gebelik döneminden önce var olan yada gebelikte yeni çıkan genital siğil,  kondilom kitlelerinin aşırı büyümesi bazen doğum kanalının tıkanmasına neden olur ve vajinal yolla normal doğum imkansız hale gelir.
Diğer bir istenmeyen durum da bebeğin doğum eylemi esnasında doğum kanalından geçerken doğum kanalındaki HPV’ yi kapması sonucu meydana gelir. Bu nedenle kondilom varlığında ve kondilom öyküsünde hamilelere doğumun  sezeryan ile yapılması önerilir.

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ NASILDIR ?

Tedavide krioterapi (dondurma), lazerle siğil tedavisi, koter (yakma) tedavileri, antiviral kremler ve diğer ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Cerrahi tedaviler daha çok anogenital siğillerin yoğun ve iri kümelenmeler (büyük kondilomlar) halinde olduğu durumlarda uygulanır. Ayrıca daha sonra nüksleri engellemek için baskılayıcı ve tedavi edici kremler uzun süre doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Etiketler

Genital organlarGenital bölgeGenital temizlikGenital hijyenGenital siğillerGenital siğil tedavisiGenital siğil enfeksiyonları ve hpv aşılarıSiğil ilacı penisSiğil için ilaçGenital siğiller (kondilom - hpv enfeksiyonu)Genital siğiller hpv kondilom ve gebelikte hpvSiğillerSiğil virüsleri nasıldırSiğil virüsüGenital siğiGenital siğil için hangi doktora gitmeliyimSiğil yakılması izleSiğil aldırmakSiğil tedavisiSiğil ilacıSiğil çıkarmaSiğil yaktırmaSiğil asidiSiğil çoğalmasıSiğil yakmaSiğil yakılmasıSiğil bulaşma şekliSiğilde büyümeGenital siğil kaneriGenital siğil sonrası tedaviGenital siğilimGenital siğil medikal tedavisiGenital siğil rahatsızlığıGenital siğil bulaşma yollarıGenital siğilin bulaşma yoluGenital siğil aids testiGenital siğil belirtileri nelerdirGenital siğil ve tedavisiGenital siğil medikal tedaviGenital siğilSiğil

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ

Uzm. Dr. Filiz Altıoğlu Çığ

Uzm. Dr. Filiz ALTIOĞLU ÇIĞ, 1972 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır