Genital hijyen nasıl sağlanır?

Genital hijyen nasıl sağlanır?

Genital Hijyen Nasıl Sağlanır?

Yetersiz ya da yanlış genital hijyen, enfeksiyonlara karşı koruyucu bir tabaka olan florayı bozabilir. Genital hijyen enfeksiyonları, belirtileri ve tedavi yöntemleri önemlidir.

Genital hijyen uygulamaları ve genital hijyen nedir?

Genital hijyen enfeksiyonları PH dengesini bozarak, mikropların üremesine uygun ortam hazırlayabilir. Genital hijyen temizliğinde, kişisel temizlik, hergün banyo yapmak, hergün çamaşır değiştirmek enfeksiyondan korunmada birincil önem taşır. Adet döneminde pedlerin 3 saatten fazla bekletilmesi bakteri üremesine neden olur.

Vajinal tamponun uzun süre kullanımı “Toksik şok sendromu” denilen hayati risk taşıyan bir enfeksiyon oluşturabilir. Kadınlarda genital enfeksiyonlara %35-65 oranında rastlanmaktadır. Bu oran, eğitim seviyesi ve sosyo-ekonomik seviyelere göre değişmektedir. Enfeksiyonlara karşı korunmada uygun temizlik ve uygun pamuklu iççamaşırı seçimi önemlidir. Sentetik çamaşırlar enfeksiyon riskini 4-5 kez arttırır.

Kadınlar da üretra (İdrar Deliği), vajina ve anüs birbirine yakın olması nedeniyle önden arkaya temizlik genital hijyende anahtar rol oynar. Genital bölge temizliği önden arkaya yapılarak bakterilerin ön bölgeye gelmesi önlenmelidir. İlişkiden sonra genital duş da doğru değildir, ancak dış bölgenin uygun şekilde ve PH’ı alkali olmayan sabunlarla yıkanması doğru olabilir. WC’ye girmeden önce elleri yıkamak, klozetlerin üzerine peçete yada uygun koruyucu kağıtlar sermek doğru olabilir. Ayrıca tuvaletin içerisindeki sıvının üzerimize sıçramasını önlemek için peçete tarzı koruyucu ürünler kullanılabilir.

Adet dönemlerinde hergün banyo yapmak önemli

Adet dönemlerinde hergün banyo yapmamak yanlış bir alışkanlıktır. Her ay adet döneminde hormonal değişiklikler vajinal PH’daki değişmeler, vücut temizliğinin de yapılmamasından mikropların üremesine uygun bir ortam hazırlanır. Özellikle; adet dönemi sonrası vajinal ve pelvik enfeksiyonların artması bu yüzdendir.

Ayrıca direnç düşüklüğü yapan hastalıklar diyabet, kronik böbrek yetmezliği, çeşitli kanser türleri ve AİDS gibi v.s… Bu bölgede mikropları daha güçlü hale getirir. Ayrıca günlük ped, parfüm ve sabunlar doğru seçimler değildir.

Ülkemizde genital bölge kıllarını temizlemek için ağda ve jilet kullanımı yaygındır. Ancak bu işlemler de kıl dibinde enfeksiyon yerleşmesinde ve apselere neden olabilir. Genç kızlarda kılların makasla kısaltılması hijyen açısından önerilebilir. Günümüzde en iyi yöntem lazer epilasyondur. Son gelişmiş lazer cihazları özellikle kıl dibine etki eder ve diğer dokulara zarar vermez.

Cinsel yolla geçen enfeksiyonlarda korunmak için tek eşli olmak, şüpheli durumlarda prezervatif kullanmak gereklidir. Şikayet olmasa bile her kadının 6 ayda bir jinekolojik muayene ve smear testi için kadın doğum muayenesi yaptırmalıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nadide Korkut

Op. Dr. Nadide KORKUT, 1966 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1984 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992 - 1998 Yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1998 - 2000 yılları arasında Halkalı Kent Hastanesi'nde, 2000 - 2002 yılları arasında Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde, 2002 -2010 yılları arasında Bahçelievler Jfk Hospital'de, 2010 - 2014 yılları arasında Bahçelievler Medical Park Hastanesi ve İstanbul Özel Memorial Hizmet Hastanesi'nde, görev almış olan Op. Dr. Nadide KORKUT, mesleki çalışmalarına İ.A.Ü. VM Medical Park Florya Hastanesinde devam etmektedir.   ...

Op. Dr. Nadide Korkut
Op. Dr. Nadide Korkut
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube