Genital estetik uygulamaları doğuma engel midir?

Genital estetik uygulamaları doğuma engel midir?

Vajinal gençleştirme prosedürleri çoğu zaman doğumlar sonrası, istenilen çocuk sayısına ulaşıldığında yapılır. Bu beklenen bir durum, çünkü çoğu zaman vajina ve vajina çevresindeki dokuların gevşemesi, sarkması ve şekil bozulması gebelik veya doğum sonrası meydana gelir.

Kadınların bir kısmı ise doğumsal kusur, hasar veya travma sonrası, daha çocuk sahibi olmadan düzeltici uygulamalara ihtiyaç duyarlar ve özellikle bu grup gelecekteki gebelik ve doğumun nasıl etkileneceğini merak eder.

Net cevap her hasta için kendi özel şartlarının değerlendirilmesi ile verilebilir, bununla birlikte genel bilgi olarak konuşalım:

Farklı genital düzeltilme ve gençleştirme prosedürleri gebelikten farklı etkilenir ve doğumu farklı etkileyebilir.

Labioplasti

Labioplasti (cerrahi veya lazer uygulama) küçük genital veya büyük genital dudaklara uygulandığından ve vajina dokusu ile ilgisi olmadığından vajina esnekliğini, boyutunu ve fonksiyonunu değiştirmez ve vajinal doğum için engel değildir. Labiyoplasti iyileşme süreci oldukça kısa olduğundan dört hafta sonra cinsel ilişki mümkün olur, gebelik planlanıyorsa labioplasti durumundan dolayı ayrıca belli bir süre korunmayı ve beklemeyi önerilmez. Gebelik süresince tüm üreme sisteminde ve dış genital organlarında da bir miktar boyut değişikliği ve renk değişikliği (bir miktar büyüme, ödem, renk koyulaşması) gözlenebilir. Genelde bu değişiklikler lohusa dönemi bitiminde ciddi oranda azalır, doğumdan 6 ay sonra da tamama yakın kaybolur. Doğum sonrası labiyoplasti isteniyorsa, genelde 6 hafta kadar beklemek uygun olur.

Vajina gençleştirme ve daraltma

Vajinal gençleştirme (lazer, hyalüronik asit), cerrahi olmayan Vajinal şekil düzeltilme prosedürleri ( ip ile vajina germe, dolgu) ve Vajinoplasti (cerrahi olarak vajina daraltma) ayrı ayrı konuşulması gereken uygulamalardır.

Vajinaya yapılan tüm uygulamalar gebeliğe engel değildir. Lazer, hyalüronik asit, dolgu uygulamaları sonrası bir hafta- on gün sonra cinsel hayata başlanabilir ve gebe kalınabilir. Gebelik için ayrıca bir süre beklemeniz gerekmez. Cerrahi vajinoplasti sonrası bu süre altı haftadır.

Vajinaya yapılan tüm düzeltmeler gebelik süresince aldığınız kilo, genel sağlık durumu, bebeğin kilosu ve ödem miktarına bağlı olarak etkilenebilir, gebelik süresince dokularda bir miktar gevşeme olabilir.

Lazer gençleştirme, dolgu ve hyalüronik asit uygulamaları geçici (yaklaşık bir yıl) etkili olduğundan doğum anına kadar etkisini kaybeder ve vajinal doğumu hiçbir şekilde etkilemez, normal doğuma engel değildir.

Vajina cerrahi daraltma ve vajina ip ile germe prosedurleri kalıcı bir etki ile vajinayı daraltır, ancak esnekliğini azaltmaz. Vajinal (normal) doğum sırasında bebeğin başının basısı ve vücudunun vajina içinde çevre doku ve organlara basarak geçmesi ile verdiği hasar derecesi daha çok kadının doku özelliği (kollajen yapısı, esneklik derecesi, kendini onarım kabiliyeti) ile ilgilidir. Ancak gevşeme ve hasar az da olsa, çok da olsa mutlaka vardır ve daha önce vajinoplasti yapılıp yapılmadığından ziyade doğum olayının kendisine bağlıdır. Zor doğum, iri bebek, dokuların esnemeye yatkın olması, kendini onarım derecesinin azalmış olması (diyabet gibi kronik hastalıklar, uzun sürede doku hasarına sebep olan ilaç kullanımı, sigara içimi) durumunda vajinoplasti olup olmamasından bağımsız hasar elbette artar. Cerrahi vajinal daraltma doğuma engel olmaz, ancak doku hasarı meydana gelebilir. Doku bozulmasından kaçınmak için vajinoplasti sonrası sezaryen daha mantıklı bir seçenek olabilir. Elbette sezaryenın bir ameliyat olduğunu ve kendi istenmeyen sonuçlarının da olabileceğini unutmamak gerekir. Nihai sonuç olarak vajinoplasti sonrası doğum şekline doğumu yapacak olan doktorunuz ile görüşerek ve tüm artıları ve eksileri göz önünde tutarak karar vermeniz doğru olur.

Bu makale 24 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yuliya Doster

Dr. Yuliya Doster üniversite eğitimini Diyarbakır’da Dicle Tıp Fakültesinde, 2006’da tamamladı. Uzmanlık eğitimini Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde 2007-2012 tarihlerinde alan Dr. Doster Obstetrik ve Jinekoloji, Jinekolojik Onkoloji, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite, Perinatoloji ve Ürojinekoloji alanlarında çalışarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını kazandı. Uzmanlık eğitimi süresince sertifikalı Histeroskopi ve Laparoskopi eğitimi ve Jinekolojik ve Obstetrik Ultrason eğitimi aldı. 2012-2013 yıllarında uzmanlık eğitimi sonrası Muş’un Malazgirt ilçesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini tamamlayan Dr. Doster 2013-2014 yıllarında İstanbul Bağcılar Özel Medipol Universitesi Hastanesinde ve 2014-2017 yıllarında Bursa Özel Medical Park Hastanesinde görev yaptı. Bu yıl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
youtube
instagram
Op. Dr. Yuliya Doster
Op. Dr. Yuliya Doster
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube