Gebelikte ultrason kaç kez yapılmalı

Gebelikte ultrason kaç kez yapılmalı

Ultrasonografi tıbbın hizmetine girdiği 1942 yılından beri hızla gelişen, genişleyen kullanım alanı ile bugün hayatımızın içinde yer alan bir teknolojidir.

Ultrasonografinin temel çalışma ilkesi, dokulara ses dalgalarının gönderilmesi ve dokulardan geri yansıyan ses dalgalarının bilgisayar yardımıyla görüntüye dönüştürülmesidir. Bugüne kadar ultrasonun anneye veya anne karnındaki bebeğe zararlı bir etkisi  saptanmamıştır.

Günümüzde gelinen noktada ultrasonografi ile bebeğinizin 3 boyutlu resmini ve 4 boyutlu yani hareketli film görüntüsünü elde etmek mümkündür. Ultrasonun bu şekilde kullanımı aileler için oldukça heyecan veren bir teknolojik gelişmedir. 

Gebeliğin ilk aylarından itibaren, gerek 4 boyutlu gerekse 2 boyutlu siyah beyaz klasik ultrason ile gebelik izlemi her zaman yapılabilir. Sağlıklı bir gebelik takibi için toplam 5 kez (6. 12. 22. 32. ve 38 haftalarında) ultrason yapılması önerilir. 6. haftada bebeğin rahim içindemi dış gebelik mi olduğu, kalp atımları ve ikiz ise zarların durumu belirlenir, 12. haftada  2 li test ile beraber ense cilt ödemi ve burun kemiğine bakılır, 22. haftada organa taraması ayrıntılı ultrason incelemesi yapılır, 32. haftada bebeğin büyüme ve gelişime hızına bakılır, 38. haftada doğum öncesi tahmini kilo ve geliş şekline bakılır. 

4 boyutlu ultrason hamileliğin her dönemin yapılabilmekle beraber, 26 ve 32.haftaları arasında daha iyi görüntüler alınabilir. Bebeğin pozisyonuna (başı aşağıda ve yüzü önde ise daha uygun), çevresinde yeterince suyun varlığına ve suyun berraklığına bağlı olarak elde edilen görüntü kaliteleri değişebilmektedir. Bebeğin cinsiyeti 15. haftadan itibaren belirlenebilir.
 
4 boyutlu ultrason ile bebeğin vücut hareketlerinin yanı sıra yüz hareketleri de  (ellerini yüzüne getirmesi, başını öne eğmesi veya arkaya atması, sağa sola çevirmesi, ayaklarını uzatması veya toplaması vb) rahatlıkla izlenebilir ve kaydedilebilir.

Bebeğin gülümsemesi, gözlerini açıp kapaması, dil çıkarması, yutkunması, esnemesi gibi bebeğin iyilik halini gösteren tüm hareketleri 4 boyutlu ultrasonun son teknoloji HD canlı sistemleriyle gerçeğe en yakın görüntüler elde edilerek yakından izlenebilir.
  
Bebeğiniz doğmadan onunla tanışabilirsiniz.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu

Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. 10 yılı aşkın süre Başkent Üniversitesi'nin Konya Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2012 yılında Doçent Doktor olmuştur. Cinsel Sağlık Enstitüsü'nden Cinsel Terapi ve Psikoterapi eğitimlerinin yanı sıra iletişim ve hasta motivasyonu konularında eğitimler almıştır. Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, cinsel sağlık, cinsel sorunların terapileri, kısırlık nedenlerinin araştırılması, tüp bebek tedavileri konuları başta olmak üzere kadın hayatının her alanında Antalya - Konyaaltı'nda bulunan özel muayenehanesinde hastalarıma ...

Etiketler
Gebelikte ultrason neden yapılır
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube