Gebelikte Tarama Testleri Hakkında

Op. Dr. Onur Özdenoğlu
Op. Dr. Onur Özdenoğlu
23 Nisan 2019102 görüntülenme
Randevu Al
Gebelikte Tarama Testleri Hakkında

İkili tarama testi, zeka testi, down sendromu tarama testi, kombine test. hepsi aynı testten bahsediyor. Peki nedir bu test? 

Kombine test 11-14. gebelik haftaları arasında anneden kan alınarak yapılan bir genetik TARAMA testidir. Annenin yaşı, sigara içip içmediği, şeker hastalığı varlığı, gebeliğin tedavi ile oluşup oluşmadığı ve annenin kanındaki iki hormon (B-hcg ve Papp-A) ve bebeğin baş-popo mesafesi ve ense saydamlığı(kalınlığı) gibi bilgiler bir bilgisayar ortamına giriliyor ve sonuç olarak size bir ihtimal ortaya çıkıyor. Şunu demek istiyorum doktorunuza sizin bir tiroid hastalığınızın olup olmadığını sorsanız, doktorunuz bir tahlil sonucunda var ya da yok diyebilir. Ancak bu kombine test var/yok testi değildir, bir TARAMA testidir. Sonuç olarak gebeleri 3 sınıfa ayırır, yüksek riskli, orta riskli ve az riskli, sonuca göre gebelik takibi planlanır.

Üçlü test ve dörtlü test, gebeliğin 15-20. haftaları arasında yapılan TARAMA testleridir. Sonuç olarak yine bir ihtimal ortaya konacak ve buna göre gebelik takibi şekillenecektir. Bu iki tarama testinin( üçlü ve dörtlü testin) ikisin birden yapılmasına gerek yoktur. 

Tüm takiplerinizde olduğu gibi bu tarama testlerinin yorumlanmasında da sadece kendi doktorunuza güvenin. Eş, dost tavsiyeleri ya da benim bir yakınıma da böyle demişlerdi diye başlayan cümleler genellikle bilimsellikten uzak ve anlatıldıkça değişen bilgiler taşıdığı için, sizin kafanızı karıştırmaktan ileriye gidemeyecektir. 

Sağlıklı günler dilerim.

Etiketler

Tarama testiGebelikte tarama testleriİkili tarama testiTarama testleriKombine testGebelikte tarama testiGebelikte testDown sendromu testizeka testiikili tarama test

Yazar Hakkında

Op. Dr. Onur Özdenoğlu

Op. Dr. Onur Özdenoğlu

Op.Dr. Onur Özdenoğlu,1987 yılında Sivas’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İhtisasını ise, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır