Gebelikte kanama ve dış gebelik

Gebelikte kanama ve dış gebelik

Gebelikte kanamanın sebebi ne olabilir?

Birçok gebe kadında ilk 12 haftada vajinal lekelenme ya da kanama olabilir. Cinsel ilişki sonrası rahim ağzı kanaması görülebilir. Aynı zamanda rahim ağzı enfeksiyonu da kanama nedeni olabilir. Hafif kanamalar çoğunlukla kendiliğinden durur. Ancak bazı durumlarda kanama düşük tehdidi ya da erken doğum habercisi de olabilir.

Erken gebelikte kanama olunca doktorunuz neleri kontrol eder?

Kanama miktarı ve ağrı olup olmadığı sorgulanır.Vajinal muayene gerekebilir.

Bazı durumlarda kanda beta HCG ölçümü yapılır. Ayrıca kan grubunuz Rh negatif ise ve eşinizle Rh uyuşmazlığınız varsa anti D enjeksiyonu gerekebilir. Ultrasonografi yapılabilir. Ancak her zaman kanamanın sebebi bulunamayabilir.

Düşük belirtileri nelerdir?

Gebeliğin ilk 13 haftasında tüm gebelerin yaklaşık % 15’inde düşük gerçekleşebilir.

Aşağıdaki belirtiler düşükle ilişkilidir

•Vajinal kanama
•Karnın alt kısmında hissedilen çoğunlukla adet sancısından daha şiddetli kramplar
•Vajinadan doku düşmesi

Kanama ve kramplar şiddetlenerek düşüğe sebep olabilir.Ancak bazen kanama tamamen durup gebelik normal devam edebilir.

Her düşük sonrası tedavi gerekir mi?

Eğer rahim içerisinde doku artığı kaldıysa kanama devam eder. Bu durumda doktorunuz tarafından size ilaçlarla ya da cerrahi olarak(küretaj ya da aspirasyonla) rahimin boşaltılması, bazı durumlarda ise ikisi beraber önerilebilir.

Dış gebelik nedir?

Döllenmiş olan yumurtanın rahim içerisine yerleşememesidir.Çoğunlukla tüpe yerleşir.Erken gebelikte kanama ve ağrıya sebep olur.

Dış gebelik neden tehlikelidir?

Eğer tüpte yırtılmaya sebep olursa çok riskli bir durumdur ve acil tedavi gerektirir.İç kanama ve buna bağlı ağrı, halsizlik, şok ve hatta ölüm gerçekleşebilir.

Dış gebelik için risk grubu kimlerdir?

60 gebelikte 1 görülür.

Risk grubu

•Tübal enfeksiyon öyküsü
•Dış gebelik öyküsü
•Tübal cerrahi öyküsü bulunan kadınlardır.

Gebeliğin son döneminde kanama sebepleri nelerdir?

Hafif kanamaya yol açan sebepler çoğunlukla rahim ağzındaki yara ya da poliplerdir. Ancak şiddetli kanama çoğunlukla plasenta ile ilgili problemlerin göstergesidir.Bunlar ablasyo plasenta ya da plasenta previadır.Şiddetli kanama erken doğum belirtisi de olabilir. Gebeliğin geç dönemindeki kanamalardan doktorunuzu haberdar etmeniz uygun olur.

Ablasyo plasenta nedir?

Doğum eylemi öncesi ya da sırasında plasentanın rahim duvarından ayrılmasıdır.Bazı durumlarda hiç kanama olmayabilir,ancak çoğunlukla ağrı mevcuttur.Ablasyo durumunda bebeğin oksijen alımı azaldığı için acil müdahele gerekir.

Plasenta previa nedir?

Plasentanın rahimin alt kısmında bulunup rahim ağzını kapatmasıdır. Bazen kısmen bazen tamamen ahim ağzını kapatabilir. Çoğunlukla ağrısız kanama yapar. Sezaryen nedenidir.

Kanama doğum belirtisi olabilir mi?

Az miktarda kanlı sümüksü akıntının rahim ağzından gelmesine nişan denir.Doğumun yaklaştığının habercisidir.Beklenen doğum tarihinize üç hafta kala gerçekleşmesi normal kabul edilir. Ancak daha erken gerçekleşirse erken doğum habercisi olabilir.

Erken doğumun diğer belirtileri:
• Vajinal akıntının sulu ya da kanlı olması
• Rahimde düzenli sertleşmeler (kontraksiyonlar)
• Karnın alt kısmında basınç hissidir. 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel

Op. Dr. Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından Intern olarak Harvard Medical School Massachusetts Eye and Ear Infirmary'de bulunmuş, aynı yıl içerisinde ABD’den ECFMG (Educational Commission for Foreign Medical Graduates) sertifikasını almıştır. 2001 yılında ise ABD’de USMLE Step 3 (United States Medical Licencing Examination) sınavını geçmiştir. 1997-2002 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisasını yapmış ve "Intrauterin büyüme geriliğinde fetal Doppler ultrasonografi" alanında hazırladığı tezi ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji (Yüksek Riskli Gebelikler) Böl ...

Etiketler
Gebelikte kanama
Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel
Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube