Gebelikte cilt hastalıkları

Gebelikte cilt hastalıkları

Gebelik sırasında vücudumuzda başlıca bağışıklık sistemi, hormonal sistem, metabolik sistem ve damar yapılarında olmak üzere deriyi de
etkileyen değişiklikler oluşur. Gebelikte bazı deri hastalıklarının seyrinde artış veya azalma görülebilir. Sedef hastalığı artabildiği gibi azaladabilir. Alerjik
ekzemalar artabilir. Bağ dokusu hastalıkları, pemfigus gibi hastalığı olanlarda hastalıklarında alevlenmeler olabilir. Deri tümörleri hızla büyüyebilir. Bağışıklık sisteminin değişmesine bağlı olarak virüslerin neden olduğu uçuk, siğil gibi hastalıklar ve mantar hastalıkları daha sık gelişir ve daha şiddetli seyreder. Gebelikte mevcut benlerin sayısı artabilir,hızla büyüyen, değişen benlerin dermatolog tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.

Sivilcelerde artma veya daha önce sivilcesi olmayanlarda yeni sivilce oluşumu görülebilir, bazen de var olan sivilcelerde azalma olabilir. Gebelikte oluşan damarsal değişikliklere bağlı olarak ellerde, yüzde, bacaklarda, ödem, şişmeler, varislerde artma, travmayla morarmaların kolay oluşması, yüzde kırmızı renkte örümcek gibi spider anjiom dediğimiz kılcal damar gelişmeleri oluşabilir. Gebelik döneminde avuç içlerinde kızarıklıklar sık gözlenir kızarıklığa bazen kaşıntıda eşlik edebilir.

Var olan cilt lekelerinde koyulaşma gözlemleyebiliriz. Sıklıkla meme başlarında, genital bölgelerde, göbek çevresinde, koltuk altlarında renk koyulaşması gözlenir. Esmerlerde bu durum daha belirgindir. Yüzde melazma dediğimiz özellikle güneş ışınlarına maruz kalan bölgeler olan yanak, burun, alın, dudak üstünde maske şeklinde düzensiz sınırlı kahverengi lekeler oluşabilir. Yüzdeki bu Lekelerin oluşumunu azaltmak için tüm gebelik boyunca uygun bir güneş koruyucu kullanılmalıdır.

Hormonal değişiklikler, kişinin yapısal özellikleri ve deride gerilmeye bağlı olarak sıklıkla karın, kalça, göğüs bölgelerinde yırtılmalar oluşur,
hafif kaşıntı da eşlik edebilir. Bunlar ilk başta pembe-mor renkteyken zamanla beyazlaşır ve kalıcı hale gelir. Oluşan bu çatlakların rengi kırmızı-morken tedavisi daha kolaydır. Çatlak oluşumunu engellemek ve azaltmak için gebelik süresince doktorunuzun önereceği özel kremleri kullanmak faydalı olabilir.

Saçlarda hamilelik süresince artış olur, saç dökülmesi azalır. Tırnaklar incelip daha kolay kırılabilir hale gelir. El ve tırnaklara nemlendirici sürülmesi, deterjan ve kimyasal maddelerden uzak durulmasında fayda vardır.

Bu makale 20 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz

Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaparak "Dermatoloji Uzmanı" olmuştur. 

İyi derecede İngilizce ve Rusça dil bilgisine sahiptir.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Medicana Ataşehir Hastanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Gebelikte yaşam tarzı
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
Uzm. Dr. Zeyneb Gürbüz
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube