Gebelikte bulantı kusma hakkında

Gebelikte bulantı kusma hakkında

Bir miktar mide bulantısı gebeliğin ilk üç ayında görülmesi çok doğal bir durum. Genellikle sabahları bulantı şikayetleri daha çok olur. Bazende kusma eşlik eder. Gün içindede devam ettiği olur. Genellikle hafif seyreder. 3 aydan sonra azalarak kaybolur. Bu bulantılar beslenmemizi bozabilir. Bazı yiyeceklerden uzaklaşabilirsiniz. Ama sizi rahatlatan yiyeceklerle bu dönemi geçirmek gerekir. Bulantı bir sağlıksızlık belirtisi değildir. Bu dönemde yeterli beslenmeme bebeğinize ve size zarar vermeyecektir. Bazen hiç bulantı kusma şikayeti olmadan bu dönemi geçiren şanslı anne adayları bulunur. Nadiren aşırı bulantı kusma vücudun susuz ve mineralsiz kalmasına neden olur. Bu durumda hastanede gerekli sıvı ve mineral takviyesi yapılır.

Bulantının sebebi genellikle hormonaldir. 3.ayın sonuna doğru vücut artık bu duruma adapte olur ve bu yüksek hormon düzeyleri hem artık plato çizer hem vücut bu hormon düzeyine alışır. Bundan sonra bulantılar azalır. Anne adayının psikolojik durumu bulantıyı artıran faktördür. İstenmeyen gebelik, aile içi çatışma, anksiyete bulantıyı artıran faktördür. Bulantının şiddetli olması durumunda altta yatan başka sebepler olmadığına emin olmak için doktorunuz sizi muayene eder, tahlillerinize bakar. Örneğin çoğul gebelik, üzüm gebeliği, tiroid, karaciğer ve böbrek hastalığı geçirilen enfeksiyonlar bulantının şiddetini ve süresini artırabilir. Böyle bir durum varsa düzeltilmesi gerekir.

Gebelik bulantısının bir tedavisi yoktur. Ama bulantıyı azaltmak için yağlı baharatlı yiyecekler yerine daha hafif yiyecekler, tuzlu leblebi, kraker, beyaz peynir, yoğurt gibi hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Bunun yanında bulantıyı azaltacak tabletler önerilir. Daha şiddetli bulantı kusmada hastanede yatarak damardan tadavi verilir. Sıvı elektrolit takviyesi yapılır.

Bu makale 15 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Meydan tıp merkezi, Korkuteli özel yaşam hastanesi, Korkuteli devlet hastanesi, Gümüşhane devlet hastanesi hasta kabulü yapmıştır.

Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, mesleki çalışmalarına Manavgat Devlet Hastanesi’nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Gebelikte bulantı ve kusma
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube