Doktorsitesi.com

GEBELİKTE BESLENME SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
Op. Dr. Oya Ünsal Erbay
3 Aralık 2020105 görüntülenme
Randevu Al
GEBELİKTE BESLENME SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

Gebelikte beslenme derken iki kişilik beslenmeyi kastetmiyoruz.

Olabildiğince doğal, daha az tuzlu daha az şekerli işlenmemiş gıdaları tercih etmeliyiz. Tüm gebelik boyunca ortalama 12-15 kiloyu geçmeyecek kadar kilo almayı sağlayan beslenmeyi öneriyoruz. İlk üç ayda hiç kilo almayıp kilo kaybı olabilir. Endişelenmeye gerek yok, buda normal sınırlarda olabilen bir durumdur.

Diyetiniz bebeğinizin sağlığını dışardan etkileyen en önemli değişkendir. Bebeğiniz ihtiyaçlarını sadece sizden karşılar, yeterince alamadığınız vitamin ve mineralleri vücut deponuzdan karşılayacaktır. Buda özellikle kemik ve diş gibi dokularınıza yansıyacak. Öğün atlamamak gerekir ve aralarda da aara öğün yemek gerekir. Taze meyve-sebze ve tam tahıllı ürünleri tercih etmeliyiz. Kalsiyum süt ve süt ürünlerinde, D vitamini, balık , süt, yumurtada bulunur (aktif hale gelmesi için günışı gereklidir.) Protein büyüme için olmazsa olmazdır; et, balık, süt, kuru bakliyat, yumurtada bulunur. Folik asit, beyin, omurilik ve tüm hücrelerin yapıtaşlarında bulunur. Brokoli, bezelye, yeşil yapraklı sebzeler folik asit kaynağıdır. Demir, kan hücrelerinin yapı taşıdır hem bebek hem anne için önemlidir, eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, saç dökülmesi, tırnak kırılması, erken doğum olabilir.

Gebeliğpin üçüncü ayından sonra sonuna dek demir preparatı takviyesi verilir. 

Meyve-sebze olmazsa olmazdır, hem vitaminler için gebelerin yavaşlayan bağırsak sistemini çalıştırmak için şarttır. Meyve ve sebzeleri iyice yıkayarak üzerindeki tarım atıklarından arındırarak yemeliyiz. Sıvı tüketimi çok önemlidir 2,5-3 litre su içilmeli, hem idrar yolu enfeksiyonunu önlemek hem bağırsak sistemini çalıştırmak hem de bebeğin amnion-mai ni arttırmak için bol sıvı alınmalıdır. Susuz kalmak erken doğum riskini arttırır. 

Öğünleri kaçırmayalım ama ara öğünlerde çok önemli , ara öğünlerde cips, çikolota, bisküvi vb. fazla kalorili ve sağlıksız yiyecekler yerine; süt, yoğurt, meyve, badem, fındık, kuru meyve, salata, sütlü tatlılar gibi hem daha az kalorili hem de sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmeliyiz.

Etiketler

Gebelik beslenmesiGebelik beslenmesi ve detaylar

Yazar Hakkında

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay

Op. Dr. Oya Ünsal Erbay, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2004 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Meydan tıp merkezi, Korkuteli özel yaşam hastanesi, Korkuteli devlet hastanesi, Gümüşhane devlet hastanesi hasta kabulü yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır